Vidste du det om ansvarlig virksomhedsadfærd?
Med mulige nye due diligence krav på vej fra EU, kan det give god mening at opdatere sin viden om due diligence. Heldigvis er der flere gode værktøjer til rådighed.
Ansvarlig virksomhedsadfærd, eller som det hedder på engelsk ’Responsible Business Conduct’, ofte forkortet til bare ’RBC’, handler om de grundlæggende forventninger fra regeringer til virksomheder om, hvordan virksomheder kan agere ansvarligt, når det kommer til emner som menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Et nøgleelement i OECD's retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd er den risikobaserede due diligence, herunder anbefalinger til prioritering af risici og for kontakt med interessenter for en effektiv due diligence. Dansk Erhverv har samlet et par gode muligheder for at opdatere din viden om OECD’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd.
OECD e-learning Academy
OECD e-learning Academy om ansvarlig virksomhedsadfærd hjælper virksomheder med at bygge viden og kapacitet til at indfri forventningerne til ansvarlig virksomhedsadfærd og risikobaseret due diligence. På kurset lærer du bl.a. om de internationale forventninger til virksomheder og kendetegnene ved OECD's due diligence tilgang, herunder hvordan du kan skræddersy den til din virksomheds konkrete forhold. Kurset er frit tilgængeligt og gratis for alle, der vil lære mere om RBC og risikobaseret due diligence, men pt kun tilgængeligt på engelsk. Senere i 2021 ventes det, at der frigives tre sektorspecifikke kurser, som ser nærmere på due diligence i specifikke forsyningskæder. Det drejer sig om Landbrug og Fiskeri, Mode og Tekstil samt elektronik og reservedele til biler. Læs mere her.
De 6 skridt
De 6 skridt er en guide til små og mellemstore virksomheder om respekt for menneskerettighederne, baseret bl.a. på OECD’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd. Guiden er målrettet små- og mellemstore virksomheder i fødevareklyngen, det vil sige inden for landbrug og gartneri, fiskeri, dambrug, agroindustri, fødevareproduktion og ingredienser. Den er relevant, uanset om man er på B2C- eller B2B-markedet, importerer, eksporterer eller har egen produktion i Danmark.
Guiden rummer både inspiration til, hvor man skal starte, og hvordan man evt. kan styrke sine nuværende processer, og er udarbejdet af Dansk Initiativ for Etisk Handel i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Arla, med medfinansiering fra Erhvervsstyrelsen. Læs mere på de6skridt.dk.