Vil verdens regeringer slukke for klimaets bimlen og bamlen?

Den første store statusrapport fra FN’s klimapanel i 8 år udkom d. 9. august 2021 og er klarere i sine budskaber end nogen sinde før. Det er nu der skal handles. Det kan lade sig gøre. Spørgsmålet er, om politiske ledere vil tage de nødvendige beslutninger og gennemføre dem.

En illustration af den globale middeltemperatur i årene fra 1850-2020. Grafik: Showyourstripes, Ed Hawkins, National Centre for Atmospheric Science, University of Reading..

10.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

FN’s Klimapanel udgav i går første del af deres sjette hovedrapport, den første siden 2013. Som tidligere beskrevet på CSR.dk er det kritisk læsning, og som den danske klimaforsker og bidragsyder til rapporten, Sebastian Merrild fra Syddansk Universitet, beskriver det, så ”…er rapporten et wakeup-call”.

Læs også: Lækket rapportudkast fra FN's klimapanel: Så er det NU vi skal i gang, ellers…

Nogle af rapportens hovedkonklusioner er:

  • Opvarmningen går hurtigere. Man må forvente at gennemsnitstemperaturen allerede i 2030’erne vil overskride 1,5 grader – som er Paris-aftalens målsætning, og det er sandsynligt, at vi rammer to grader i 2040’erne.
  • En intens indsats nu vil gøre en stor forskel, for jo mere vi udleder nu, jo større klimagæld efterlader vi til de kommende generationer i form af stadigt stigende havniveau og konsekvenser af klimaforandringer.
  • Jo hurtigere vi reducerer udledningerne, jo mindre risiko er der for, at vi rammer nogle af de tipping points, som vil accelerere den globale opvarmning markant. (Tipping points er f.eks. at Grønlands indlandsis forsvinder, at regnskoven i Amazones tørrer ud, at koralrev dør.)
  • Vejret bliver vildere – med regionale forskelle. For første gang har FN's Klimapanel rapporteret på regionalt niveau. I Nordeuropa skal vi forberede os på både højere temperaturer og et vådere klima med flere skybrud og oversvømmelser.
  • I Danmark kan man forudse flere varmedage og længere vækstsæson – men også flere skybrud og flere stormfloder og langvarig vinterregn.
  • Siden 1850 er middeltemperaturen steget med 1,09 grad. Heraf er 1.07 grad menneskeskabt. 

Sebastian Mernild vurderer med baggrund i rapporten, at politikerne har fået mere travlt, hvis de skal bremse klimaforandringerne. Det skriver finans.dk.

”Verden ændrer sig endnu hurtigere end tidligere. Det signalerer, at politisk handling er noget, som man skal gribe voldsomt fat i, hvis man ønsker at gøre noget ved det. Glasgow bør i så fald være stedet, hvor man sætter en endnu mere tydelig internationale ambition,” siger Sebastian Merrild i finans.dk, med henvisning til det klimatopmøde, som skal afholdes i den skotske by i slutningen af 2021.

Den britiske minister med ansvar for mødet i Glasgow forklarer over for World Economic Forum, at det helt overordnede mål for COP 26, som det hedder, er at ”holde 1,5 i live”. Hvis det skal lykkes, kræver det, at ‘det international samfund fremlægger både langsigtede mål og planer for den kortsigtede indsats’.

Regeringen mener den er på rette spor
Den danske klimaminister, Dan Jørgensen, brugte da også udtryk som ’alarmklokker der bimler og bamler’ og ’at hockeystaven er både knækket og smidt på bålet’. Han peger yderligere på, at den danske klimapolitik er på rette spor. Til Information forklarer han, at når den danske delegation tager til Glasgow er det med IPCC’s seneste rapport i den ene hånd og den danske klimalov og -planer i den anden.

”Det er for at vise, at her er nogle veje, man kan gå for at opnå det”

Det kræver mere end snak
En artikel fra renews.biz samler kommentarer fra ledere af europæiske energiselskaber – som er en relevant gruppe at spørge, da omkring 73 procent af de globale udledninger af drivhusgas kommer fra produktion og forbrug af energi.

Deres budskab er, at regeringerne er nødt til at gå ”all in” nu og ”hurtigt flytte” den globale økonomi væk fra forurenende aktiviteter og øge implementeringen af klimaløsninger. For uden hurtig politisk handling, kan selskaberne ikke nå at få alle leverandører og kunder med over på den bæredygtige bane.

Mads Nipper, CEO i Ørsted, deltager også i artiklen og havde være i posen med Elvis-tekster i sin kommentar til IPCC’s konklusioner. ”A little less conversation, a little more action, please,” siger han.

Dermed lægger han sig i samme spor som Jens Hesselbjerg Christensen, professor på Niels Bohr Instituttet og bidragsyder til IPCC-rapporten. Hans kommentar til meldingerne om, at nu var der virkelig alarmklokker og wakeup calls oven på rapportens budskaber, var således, at det samme kunne man sige om de fem tidligere rapporter fra IPCC, uden at det havde ført til handling, der faktisk begrænsede de samlede udledninger af CO2.

Klimapanelet søger i denne rapport derfor at levere langt mere detaljeret data, og langt flere regionale data, som kan bruges til at drive beslutninger. Der er langt mere information og man har forsøgt at sætte det ind i en kontekst, som beslutningstagerne skal agere i. 
Der er således udviklet et frit tilgængeligt interaktivt klimaatlas, som man kan tilgå fra IPCC’s website. På et pressemøde nævnte DMI desuden, at de tilsvarende har et dansk klimaatlas, hvor man kan tilgå helt lokale data, og som er udviklet med behørigt hensyn til bl.a. virksomheders behov.

Læs også: FN mangler Paris-mål fra de største klimasyndere

Noget at se frem til?
Alles øjne hviler således på COP26 i Glasgow i november måned, og de reduktionsmålsætninger landene melder ind til FN forud for mødet. Den seneste konstatering herfra var, at det, der var kommet indtil nu, langt fra var tilstrækkeligt.

Desuden er den over 3.000 sider lange rapport fra IPCC er ikke afslutningen på dette rapporteringsforløb. Til marts udkommer næste delrapport, som vil behandle klimatilpasning og om et år en synteserapport, som desuden kommer med forslag til, hvad og hvordan der kan sættes ind for at holde klimagælden på et overskueligt niveau.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online