Vil verdens regeringer slukke for klimaets bimlen og bamlen?

Den første store statusrapport fra FN’s klimapanel i 8 år udkom d. 9. august 2021 og er klarere i sine budskaber end nogen sinde før. Det er nu der skal handles. Det kan lade sig gøre. Spørgsmålet er, om politiske ledere vil tage de nødvendige beslutninger og gennemføre dem.

En illustration af den globale middeltemperatur i årene fra 1850-2020. Grafik: Showyourstripes, Ed Hawkins, National Centre for Atmospheric Science, University of Reading..

10.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

FN’s Klimapanel udgav i går første del af deres sjette hovedrapport, den første siden 2013. Som tidligere beskrevet på CSR.dk er det kritisk læsning, og som den danske klimaforsker og bidragsyder til rapporten, Sebastian Merrild fra Syddansk Universitet, beskriver det, så ”…er rapporten et wakeup-call”.

Læs også: Lækket rapportudkast fra FN's klimapanel: Så er det NU vi skal i gang, ellers…

Nogle af rapportens hovedkonklusioner er:

  • Opvarmningen går hurtigere. Man må forvente at gennemsnitstemperaturen allerede i 2030’erne vil overskride 1,5 grader – som er Paris-aftalens målsætning, og det er sandsynligt, at vi rammer to grader i 2040’erne.
  • En intens indsats nu vil gøre en stor forskel, for jo mere vi udleder nu, jo større klimagæld efterlader vi til de kommende generationer i form af stadigt stigende havniveau og konsekvenser af klimaforandringer.
  • Jo hurtigere vi reducerer udledningerne, jo mindre risiko er der for, at vi rammer nogle af de tipping points, som vil accelerere den globale opvarmning markant. (Tipping points er f.eks. at Grønlands indlandsis forsvinder, at regnskoven i Amazones tørrer ud, at koralrev dør.)
  • Vejret bliver vildere – med regionale forskelle. For første gang har FN's Klimapanel rapporteret på regionalt niveau. I Nordeuropa skal vi forberede os på både højere temperaturer og et vådere klima med flere skybrud og oversvømmelser.
  • I Danmark kan man forudse flere varmedage og længere vækstsæson – men også flere skybrud og flere stormfloder og langvarig vinterregn.
  • Siden 1850 er middeltemperaturen steget med 1,09 grad. Heraf er 1.07 grad menneskeskabt. 

Sebastian Mernild vurderer med baggrund i rapporten, at politikerne har fået mere travlt, hvis de skal bremse klimaforandringerne. Det skriver finans.dk.

”Verden ændrer sig endnu hurtigere end tidligere. Det signalerer, at politisk handling er noget, som man skal gribe voldsomt fat i, hvis man ønsker at gøre noget ved det. Glasgow bør i så fald være stedet, hvor man sætter en endnu mere tydelig internationale ambition,” siger Sebastian Merrild i finans.dk, med henvisning til det klimatopmøde, som skal afholdes i den skotske by i slutningen af 2021.

Den britiske minister med ansvar for mødet i Glasgow forklarer over for World Economic Forum, at det helt overordnede mål for COP 26, som det hedder, er at ”holde 1,5 i live”. Hvis det skal lykkes, kræver det, at ‘det international samfund fremlægger både langsigtede mål og planer for den kortsigtede indsats’.

Regeringen mener den er på rette spor
Den danske klimaminister, Dan Jørgensen, brugte da også udtryk som ’alarmklokker der bimler og bamler’ og ’at hockeystaven er både knækket og smidt på bålet’. Han peger yderligere på, at den danske klimapolitik er på rette spor. Til Information forklarer han, at når den danske delegation tager til Glasgow er det med IPCC’s seneste rapport i den ene hånd og den danske klimalov og -planer i den anden.

”Det er for at vise, at her er nogle veje, man kan gå for at opnå det”

Det kræver mere end snak
En artikel fra renews.biz samler kommentarer fra ledere af europæiske energiselskaber – som er en relevant gruppe at spørge, da omkring 73 procent af de globale udledninger af drivhusgas kommer fra produktion og forbrug af energi.

Deres budskab er, at regeringerne er nødt til at gå ”all in” nu og ”hurtigt flytte” den globale økonomi væk fra forurenende aktiviteter og øge implementeringen af klimaløsninger. For uden hurtig politisk handling, kan selskaberne ikke nå at få alle leverandører og kunder med over på den bæredygtige bane.

Mads Nipper, CEO i Ørsted, deltager også i artiklen og havde være i posen med Elvis-tekster i sin kommentar til IPCC’s konklusioner. ”A little less conversation, a little more action, please,” siger han.

Dermed lægger han sig i samme spor som Jens Hesselbjerg Christensen, professor på Niels Bohr Instituttet og bidragsyder til IPCC-rapporten. Hans kommentar til meldingerne om, at nu var der virkelig alarmklokker og wakeup calls oven på rapportens budskaber, var således, at det samme kunne man sige om de fem tidligere rapporter fra IPCC, uden at det havde ført til handling, der faktisk begrænsede de samlede udledninger af CO2.

Klimapanelet søger i denne rapport derfor at levere langt mere detaljeret data, og langt flere regionale data, som kan bruges til at drive beslutninger. Der er langt mere information og man har forsøgt at sætte det ind i en kontekst, som beslutningstagerne skal agere i. 
Der er således udviklet et frit tilgængeligt interaktivt klimaatlas, som man kan tilgå fra IPCC’s website. På et pressemøde nævnte DMI desuden, at de tilsvarende har et dansk klimaatlas, hvor man kan tilgå helt lokale data, og som er udviklet med behørigt hensyn til bl.a. virksomheders behov.

Læs også: FN mangler Paris-mål fra de største klimasyndere

Noget at se frem til?
Alles øjne hviler således på COP26 i Glasgow i november måned, og de reduktionsmålsætninger landene melder ind til FN forud for mødet. Den seneste konstatering herfra var, at det, der var kommet indtil nu, langt fra var tilstrækkeligt.

Desuden er den over 3.000 sider lange rapport fra IPCC er ikke afslutningen på dette rapporteringsforløb. Til marts udkommer næste delrapport, som vil behandle klimatilpasning og om et år en synteserapport, som desuden kommer med forslag til, hvad og hvordan der kan sættes ind for at holde klimagælden på et overskueligt niveau.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Cabi skal sikre fokus på S'et i ESG-projekt for SMV'er

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus