11.05.2016  |  Samfund

Virksomhed hjælper med sunde kostvaner til verdens fattigste

Indhold fra partner Hvad er dette?

Den danske virksomhed Froosh samarbejder i Malawi – et af verdens fattigste lande – med den lokale virksomhed Malawi Mangoes, der underviser kvinder i sunde kostvaner.

I Malawi samarbejder den danske virksomhed Froosh med en lokal virksomhed, som underviser lokale kvinder om sunde kostvaner. Du kan under artikler også se en video fra Malawi, hvor der den traditionelle ret nsima tilbredes. 

Dette er den ottende og sidste fortælling i en række artikler om den kommende fotoudstilling, Dansk Industri (DI) med støtte fra Danida i maj præsenterer i forbindelse med den internationale konference Women Deliver i Bella Center. Udstillingen vil vise, hvordan otte danske virksomheder arbejder med at fremme kvinders rettigheder, uddannelse og sundhed rundt om i verden.

Du kan læse de tidligere artikler og fotoudstillingen her

Når man rejser rundt i Malawis fattige landområder, er det ikke sjældent at se børn med udspilede maver på grund af for lidt eller forkert kost.

Omkring hvert andet barn, der bor i Malawis landområder, vokser ikke normalt på grund af fejlernæring, og de oppustede maver er et tydeligt syn på, at der er tale om et af verdens fattigste lande.

En af årsagerne til de fejlernærede børn er, at Malawis indbyggere hovedsagligt lever af retten ”nsima”, der er majsmel kogt op i vand. En billig ret, der dog kun indeholder få vitaminer og næringsstoffer.

Læs også: Dansk slikfirma blander kvindelig ligestilling med kakaobønner

Det har den lokale mango-producent Malawi Mangoes i den østlige del af landet sat sig for at lave om på. Virksomheden har startet projektet ”Garden to Mouth”, G2M, hvor kvinder undervises i at dyrke varierede afgrøder og fremstille mere ernæringsrigtige retter.

- Det er kvinderne, der går i marken, og problemet er, at de kun dyrker majs. Det udpiner jorden, og udbyttet bliver mindre og mindre. Desuden får folk ikke dækket deres behov for essentielle aminosyrer, fedtstoffer, vitaminer og mineraler. Det kan sagtens lade sig gøre, men kvinderne ved bare ikke hvordan, siger Amanda, der er ansvarlig for G2M og også står for at undervise kvinderne.

Læs også: Virksomhed har organiseret 70.000 afrikanske kvinder

Handler ikke kun om penge

G2M-projktet er årsagen til, at den danske virksomhed Froosh har valgt at handle med Malawi Mangoes, når der købes mangoer ind til velsmagende smoothies, som ender på butikshylderne i blandt andet Danmark.

- Vi lever af at sælge smoothies, men det handler ikke kun om penge for os. Vi føler et stort ansvar for at gøre en forskel og hjælpe mennesker i nød i de lande, hvor vi handler. Enhver, der besøger Malawi, bliver berørt over at se, hvordan mennesker lever her, og ved at købe råvarer fra Malawi Mangoes, så ved vi, at vi er med til at gøre en forskel, siger Anna Hagemann Rise, communication & public affairs manager hos Froosh, der selv jævnligt besøger Malawi Mangoes for at følge projektet.

Ud over de godt 140.000 bananpalmer og endnu flere mangotræer, som Malawi Mangoes høster, har virksomheden adskillige hektar, hvor de dyrker søde kartofler, chili, bønner, kål, tomater og mange andre grøntsager.

Læs også: Dansk tøjfirma hjælper Nepals kvinder i arbejde

Kvinderne i de lokale landsbyer kan blive ansat i markerne og lære om dyrkning og ernæring. Én af dem er 24-årige Marion, der er alenemor til to børn på syv og ti år.

- Jeg lærer, hvilke afgrøder der kan dyrkes sammen, og hvordan jeg kan sammensætte dem i retterne, siger Marion, som blandt andet høster græskarblade, der er en af ingredienserne i den frokost, som serveres gratis for de cirka 200 ansatte i Malawi Mangoes.

Marion fortæller også, at hun bruger den nye viden til sin egen køkkenhave, som hun og børnene har glæde af året rundt.

- På den måde får jeg og mine børn sund mad, siger hun.

Læs også: Indiske kvinder syr sig til selvtillid

Følg med på de sociale medier via #dkaid, #womendeliver #Ideliver og #wd2016

VIDEO FRA MALAWI, HVOR DER TILBEREDES NSIMA

Mere fra Dansk Industri

Dansk Industri

www.di.dk

  • di@di.dk
  • 3377 3377
  • H. C. Andersens Boulevard 18, 1787 København V

DI arbejder for at sikre de bedst mulige rammer for virksomhedernes CSR-arbejde på såvel dansk, europæisk og globalt plan.DI's indsats spænder bredt, da CSR-arbejdet ofte baseres på globale principper såsom FN’s konventioner og OECD retningslinjer og udmønter sig i såvel EU som national lovgivning.CSR adresserer globale udfordringer, hvorfor de fleste virksomheder refererer til globale princip…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere