Virksomheder skal hjælpe unge der ikke får uddannelse eller job
Knap 100.000 unge har ingen uddannelse efter folkeskolen, og de risikerer at blive tabt i et samfund med stadig større fokus på uddannelse. Konference på Christiansborg sætter fokus på, hvordan virksomheder kan være indgangen til uddannelse og job for sårbare unge.
Sidste år havde 96.600 unge mellem 18 og 25 år ingen ungdomsuddannelse. Enten fordi, de aldrig var kommet i gang, eller fordi, de havde afbrudt en uddannelse.
For de unge er det forbundet med stor risiko ikke at tage en uddannelse, for de risikerer at bliver efterladt på perronen, når samfundstoget kører. Men nogle unge har svært ved at finde vej til uddannelse og arbejde på trods af, at de rummer mange ressourcer. De har brug for at lære på andre måder end på skolebænken, og her spiller virksomhederne en væsentlig rolle.
Nogle unge har brug for at parkere uddannelse
Derfor er Fællessalen på Christiansborg mandag den 8. april ramme for konferencen Ung i dag – din arbejdskraft i morgen, hvor videns- og netværkshuset Cabi sætter fokus på udsatte unge. Et væsentligt omdrejningspunkt bliver her, hvad landets virksomheder kan gøre for at hjælpe unge, som ikke er kommet i gang med uddannelse eller job.
”Vi må ikke tabe de unge. De skal være en del af fællesskabet på arbejdsmarkedet, og vi har brug for deres arbejdskraft. Med konferencen sætter vi fokus på sårbare unge og den store forskel virksomhederne kan gøre for de unge, der ikke går den lige vej fra skole til uddannelse og job. Nogle unge har brug for at parkere uddannelse og via arbejdsmarkedet igen blive motiveret til uddannelse. Og her kan virksomheder skabe mening, give struktur i hverdagen og en konkret ide om, hvad en uddannelse kan bruges til,” siger Mette Rønnau, direktør for Cabi.
Virksomheder har brug for unge
Hun forklarer videre, at virksomhederne også skaber værdi for sig selv, når de tager et socialt ansvar og hjælper unge i gang med uddannelse eller job. For alle landets virksomheder har brug for, at flest mulige unge bliver en del af fællesskabet.
”Virksomheder har brug for, at unge uddanner sig og tager et job. At virksomheder kan rekruttere kompetent arbejdskraft er grundlaget for, at de kan fastholde drift og udvikling. Samtidig er det vores erfaring, at unge, som har fået hjælp af en virksomhed, bliver en rigtig loyal arbejdskraft og en god ambassadør, når den unge kommer videre i arbejdslivet. Så det giver mening for både den unge, virksomheden der hjælper og hele samfundet,” siger Mette Rønnau.
Beskæftigelsesordfører for Venstre, Hans Andersen, er vært for konferencen i samarbejde med Cabi, og blandt oplægsholdere er desuden Lisbeth Zornig, direktør for Huset Zornig, erhvervsledere og specialister i unge med udfordringer.
”Der er ingen tvivl om, at virksomhederne er vigtige i ambitionen om at få alle unge med. Og vores vision med at samle erhvervsledere og specialister til denne konference er at komme frem til nogle anbefalinger om, hvordan virksomheder i samarbejde med kommuner og uddannelsesverden kan spille en endnu større rolle på det her felt, slutter Mette Rønnau.
Journalister er velkomne til konferencen ved henvendelse til kommunikationschef Ea Nielsen
Se mere om konferencen Ung i dag – din arbejdskraft i morgen