Virksomheder vil kæmpe sammen med ministerie om anti-korruption

En række virksomheder foreslår at lave en fælles indsats, der skal bekæmpe såkaldte smørepenge i udlandet. DI bakker op, selvom det kan være en praktisk udfordring for mange virksomheder.

Erhvervslivet var fredag samlet på CBS for at diskutere indsatsen mod korruption. Et forslag lyder på et samarbejde med Udenrigsministeriet, hvor virksomheder kan indrapportere, når der bedes om såkaldte facilitiation-penge. Foto: DI.

- Undskyld, men er der ikke et lille ekstra beløb ting til mig for besværet?

Mange danske virksomheder er ude for, at der ved handel i udlandet bliver bedt om en lille ekstra tjeneste eller gave, også selvom alle regler og love er på plads.

Betalingerne, der kan betegnes som ”smørelse” eller ”facilitation-penge”, er udbredt i mange lande. Og det frustrerer flere danske virksomheder, når den afrikanske visum-behandler eller kinesiske tolder beder om ”en lille ekstra sum”, når det danske firma er i færd med en handel

Danfoss er et af de firmaer, som oplever, at tolderen eller pasbetjenten ønsker om lidt ekstra for at finde stemplet frem, og det har ledt tankerne hen på at starte en samarbejde med Udenrigsministeriet, hvor virksomhederne kan indrapportere, når de er ude for at blive opkrævet facilitation-penge.

Små beløb – stort problem

- Det er ikke nødvendigvis et kæmpe stort økonomisk problem, da det ofte er små beløb, der er tale om. Men vi er imod facilitation-penge, og man kan som virksomhed nemt blive skudt i skoene, at man er korrupt og få et dårligt omdømme, siger Ken Graversen, leder af Danfoss’ compliance-indsats, der fredag var med til konferencen ”Nye trends i anti-korruption”, som DI var med til at arrangere.

- I Danfoss vurderer vi ikke, at facilitation-penge er et stort problem. Men vi får af og til rapporter om, at det finder sted for eksempel ved visum-ekspeditioner eller ved grænseovergange, siger han.

Ifølge Ken Graversen er der desværre en udbredt tys-tendens i erhvervslivet, da sager om korruption tidligere har skadet virksomheders omdømme. Og derfor foregår snakken mest bag lukkede døre.

Mangler åben diskussion

Men der mangler en grænse i diskussionen, da der er stor forskel på direkte korruption, hvor man bestikker sig til konkurrencefordele, og facilitation-penge, hvor man giver penge til typisk en embedsperson for en ydelse, som man i forvejen har ret til.

- Der er en lidt forskrækket debat om det her, fordi nogle ikke kan kende forskel på facilitation og bestikkelse. Så tør virksomhederne ikke at tale om det åbent. Det er problematisk, fordi det er ikke noget den enkelte virksomhed kan løse alene. Man kan for eksempel ikke selv gøre noget ved den argentinske tolder, der vil have ekstra penge. Vi kan selvfølgelig sige fra, og det gør vi også. Men det bliver altså ved, indtil der bliver taget hånd om det. Derfor er vi er nødt til at stå sammen om det, siger Ken Graversen.

Stigende eksport til korruptionslande

Selvom problemet ikke diskuteres højlydt på direktionsgange og medier, så er emnet væsentligt at tage fat på for det danske erhvervsliv, hvilket fredagens konference netop gjorde. De danske virksomheder eksporterer nemlig i stigende grad til nye markeder uden for EU, hvor korruption er mere udbredt. Ifølge tal fra DI var andelen af den danske eksport til lande med høj grad af korruption for ti år siden på 25 procent, mens det i dag lyder på 33 procent.

I DI’s Virksomhedspanel-undersøgelse fra 2014 betegnede hele 27 procent af de adspurgte virksomheder, at korruption og bestikkelse er et problem i forbindelse med eksport til Afrika, mens procenttallet er 19 for de europæiske lande uden for EU og 18 procent for henholdsvis Mellemøsten og Syd- og Mellemamerika.

Det kan dog være svært at sige, præcis hvor stort problemet er til daglig for de danske virksomheder, forklarer Christine Jøker Lohmann, chefkonsulent i DI, Afsætningspolitik.

- Det er klart en irritation for virksomhederne. Men det er ikke noget, der let kan kvantificeres. Man kan have en formodning om, at der i nogle brancher er flere problemer med det end i andre, siger hun.

Virksomheder skal føle sig trygge

Christine Jøker Lohmann bakker som udgangspunkt op forslaget om en fælles anti-korruptionsindsats, men hun peger også på, at der er flere faldgrubber.

- Man kunne skabe et bedre overblik, hvis man indsamlede informationer til for eksempel Udenrigsministeriet. Men spørgsmålet er, om virksomhederne kan samle det ind via deres medarbejdere og få sat det i system. Der er nogle interne processer, som kan være en udfordring. Men på teoretisk plan synes vi, det er et godt forslag. Det er ingen tvivl om, at det er gennem en fælles indsats, at problemet skal løses, siger Christine Jøker Lohmann, som vil gå i dialog med Udenrigsministeriet om emnet.

Derfor skal et eventuelt nyt system også være sikkert at bruge for de danske virksomheder, understreger Ken Graversen fra Danfoss.

- Hvis vi går sammen om det her, så kan de danske diplomater gå ud og tage dialogen med de lokale myndigheder og sætte ind ved lufthavnen eller toldovergangen, hvor der er rapporteret om brug af faciliation-penge. Men det skal foregå i et system, hvor virksomheder føler sig trygge, siger Ken Graversen.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning