Virksomhederne skal levere en ny slags godt liv

Verden over har mennesker stort samme forestillinger om, hvad et godt liv skal indeholde. Og de vil mægtig gerne have hjælp fra virksomhederne til at opnå det.

07.07.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Uanset om man spørger 1.000 voksne amerikanere, 1,000 personer i hvert af 21 lande eller gennemgår 5.000 instagramkonti for forestillinger om det gode liv, så når man frem til nogenlunde samme svar. Også uanset alder, geografi og politisk overbevisning.

Det handler om at være i kontakt med andre mennesker og naturen, at være sund og rask, at beskæftige sig med noget, man synes er meningsfuldt og at have frihed til selv at vælge – og tid til at nyde – sit liv. Det handler til gengæld ikke om at kende forskel på dem og os og passe på det, der er vores.Og da slet ikke om at eje mere, bo større, tjene flere penge, købe mere.

Ifølge Richard Notarianni fra det verdensomspændende reklame- og brandingbureau Havas, er det et fundamentalt skift.

”Vi har solgt stort set den samme idé om det gode liv siden 2. verdenskrig. Det var defineret ved at større var bedre, solokørsel, brug og smid væk, store portioner, og jeg vil have, og det skal være nu. Men det holder ikke længere. Vi går fra ”living bigger” til ”living better”, og den udgave af det gode liv handler om at have flere menneskelige forbindelser, at nyde rejsen med andre, at passe på tingene, at vide, hvad man spiser og mindre forbrug,” sagde han under Sustainable Brands’ konference i Detroit i maj 2017.

Det gode livs komponenter

De tre undersøgelser som denne artikel nævner, formulerer hver især indholdet i det gode liv i fire hovedpunkter.

Havas og World Business Council for Sustainable Development’s The Good Life Playbook 2.0 definer fire prioriteter:

1. Familie og hjem – vi vil gerne hjem til andre

2. Tid til at sætte farten ned – travle liv leder efter mere frihed

3. Rejsen i sig selv betyder noget

4. Balance mellem arbejde og resten af livet

Sustainable Brands og Harris Poll’s helt nye survey peger på fire elementer i den nye forståelse af det gode liv:

1. Balanced Simplicity – enkelhed, balance, sundhed og lykke

2. Meaningful Connections: med mennesker, med fællesskaber og miljøet – herunder naturen

3. Personal Goals: job og uddannelse skal give mening snarere end mange penge

4. Financial Independence: ikke mangle penge og muligheden for at nyde dem man har.

BBMG og GlobeScans internationale undersøgelse viser, at det, der betyder noget, er:

1. At være sund og have det godt

2. Økonomisk sikkerhed og et godt job

3. Meningsfulde forbindelser til andre

4. En følelse af at have et formål med sit liv

Store forventninger til virksomhederne
Hvad skal virksomhederne så gøre? Forventer folk, at de skal bidrage til deres forestilling om det gode liv? Det kan man vist roligt sige, at de gør.

For det første fordi alle undersøgelser af tillid til forskellige institutioner viser, at folk i store træk har opgivet tanken om, at de nationale regeringer kan bidrage med noget i forhold til udviklingen af bedre liv og mere bæredygtige samfund. De har heller ikke den store tillid til globale virksomheder, men de anser dem dog for at have potentialet til at bidrage til en positiv udvikling.

I rådgivervirksomheden BBMG og analysefirmaet GlobeScans internationale survey siger 60 procent af de 16.000 deltagere, at ”brands” – om det så er virksomheder eller enkelte produkter – har betydelig indflydelse på muligheden for at skabe det gode liv.

I Sustainable Brands og analysevirksomheden Harris Polls’ amerikanske undersøgelse siger 51% af deltagerne, at de tror på, at virksomheder går op i at hjælpe forbrugerne med at opnå det gode liv, men 65% af dem synes ikke, at virksomhederne i dag har produkter, som kan hjælpe dem med dét projekt.

Ingen nemme svar
Desværre stopper det enkle budskab her. For mens forbrugerne taler om brands’ potentiale og gerne vil involvere virksomhederne, så ved de ikke, hvad de vil have. De er også sjældent villige til at betale ekstra for det, de siger er vigtigt.

Det er, ifølge Erica Parker fra Harris Poll, bare ærgerligt.

”Det er ikke der, I skal lede efter business casen. Den ligger i loyalitet og ikke mindst i at få tilladelse til at repositionere jer selv i forhold til at være en troværdig deltager i en attraktiv fremtid og det gode liv,” sagde hun ved Sustainable Brands-konferencen i Detroit.

Hun pegede f.eks. på, hvordan virksomheden CVS gerne ville skifte identitet væk fra at blive opfattet som en ”drugstore” og henimod at være en sundhedsforretning – i bred forstand. For at det skulle være troværdigt var de nødt til at fjerne alle tobaksprodukter fra hylderne. Så det gjorde de.

”Forbrugerne kan ikke formulere, hvad de gerne vil have, så I skal lade jer inspirere af de virksomheder, der allerede har knækket koden til bæredygtige, værdibaseret vækst,” afsluttede hun.

To positioner
GlobeScan og BBMG’s mænd på scenen i Detroit var klar med nogle overordnede bud på, hvad virksomheder kan gøre – hvis de vil med på turen. Og det bør de nok ville, for ellers ender man som en slags kollivare, som ingen har et forhold til, lød det. Man er simpelthen nødt til at stå for noget.

Raphael Bemporad fra BBMG forklarede, at der er to overordnede positioner at vælge mellem: Aspirational og Advocate (hhv. visionsdrevet eller aktivist). Se figur 1.

Og så er det ellers med at komme i gang med at lytte. For betydningen af de meningsfulde forbindelse til andre gælder også mellem forbrugerne og dig og dit brand/din virksomhed. Som Richard Notarianni sagde i Detroit:

”Et af de stærkeste budskaber, vi får fra vores undersøgelser, er, ”jeg vil vide, at min mening tæller”. Så vi skal ikke til at ordinere den nye udgave af det gode liv til folk. Vi skal kke skubbe flere opskrifter ud. I stedet skal vi lytte. Vi skal lade folk fortælle os, hvad det gode liv er, og så kan virksomhederne spejle den fortælling i deres produkter."

Det Gode Liv i København
”Redefining the good life” er rammen for Sustainable Brands’ arbejde i år og de næste to år. Den 30. oktober til 1. november afholdes konference i København med samme hovedtema. Har du en historie at fortælle, er der stadig plads i programmet

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

Schneider Electrics vidensportal overgår til mySchneider

08.01.2025Schneider Electric

Sponseret

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J