WWF sætter miljøagendaen i Sverige

Efter regeringerne kastede håndklædet i ringen ved det mislykkede COP 15 i Danmark i december 2009, skal miljøkampen i stedet vindes i byerne og i virksomhederne. Det mener WWF Sverige. I Danmark koncentrerer WWF sig om at hverve nye medlemmer, så længe miljødebatten er på vågeblus.

03.05.2010

CSR.dk

Mens miljødebatten er fladet ud i Danmark efter COP 15 i december 2009 og ikke længere spiller en betydende rolle i den politiske debat, står det anderledes til i Sverige. Her vil WWF via aktive byer og fremsynede virksomheder skabe bedre forhold for både miljøet og de teknologivirksomheder, som skal gøre det muligt at reducere CO2-udledningerne. Det starter i Stockholm, der i 2010 er udnævnt af EU som Europas første miljøhovedstad, og i andre svenske byer, men skal udbredes til så mange byer i Europa og resten af verden som muligt. Det sker med projektet ”Earth Hour Challenge”, der er WWF Sveriges udfordring til alle byer og kommuner om at konkurrere om at opnå hæderen: ”Earth Hour Capital 2011”, der uddeles i efteråret 2011.

Miljøvisionerne er store i Sverige. Og det er WWF Sverige, der inviterer de forskellige aktører til at tage plads om det store runde bord, hvor miljøagendaen udtænkes, og planerne gennemføres.

”WWF er ikke en græsrodsbevægelse, der beskæftiger sig med at kritisere eller være konfrontatorisk over for økonomiske og politiske magthavere. I Sverige er det os, der sætter agendaen på miljøområdet. Det omfatter både det, der sker i politik og i virksomhederne. Det kan vi gøre med god samvittighed, da vi har vores mandat fra den svenske befolkning,” forklarer Lasse Gustavsson, generalsekretær for WWF i Sverige.

Alle lytter til WWF
Med 180.000 svenske medlemmer i ryggen tøver WWF’s generalsekretær Lasse Gustavsson, der tydeligvis er mere general end sekretær, ikke med at mobilisere både virksomheder og politikere for at skabe forandringer i retning af et bedre miljø. Det så man med al ønskelig tydelighed på Earth Hour-konferencen i Stockholm i slutningen af marts, hvor over 250 mennesker havde indløst billet for at høre om, hvordan foregangsbyer som Stockholm, Malmø, Freiburg og Hamborg kan løse de miljøproblemer, som verdens- og regeringspolitikere ikke magter at finde fælles løsninger for.

Udover by-sporet var der også et spor om, hvordan de fremmeste miljøvirksomheder med tæppeproducenten, InterfaceFLOR, i spidsen kan være med til at inspirere og hjælpe andre virksomheder til at reducere og på et tidspunkt helt eliminere deres miljøpåvirkning. For InterfaceFLOR er målet, at virksomheden i 2020 ikke sætter sig noget miljøfodaftryk overhovedet. Misison Zero, kalder InterfaceFLOR sin ambitiøse plan, som blev annonceret i 1995, og som ifølge den europæiske CEO, Lindsey Parnell nu er nået mere end halvvejs.

Sverige vil være miljøduks
Det var også helt naturligt, at WWF-konferencen, der fandt sted i den kæmpestore gyldne sal på Stockholms Rådhus, havde samlet et panel med fire landspolitikere, bl.a. Sveriges miljøminister Andreas Carlgren og formanden for det grønne parti, Maria Wetterstrand, til en debat om, hvordan Sverige kan fastholde og udbygge sin position som rollemodel for lande med en seriøs miljøbevidsthed. Debatten blev ledet af en kendt og vist nok populær svensk tv-vært Göran Rosenberg, der fik de fire landspolitikere til at formidle et billede af en stort set enslydende ambition om, at Sverige skal være et foregangsland inden for miljø.

Den eneste lille antydning af uenighed opstod, da et spørgsmål om atomkraftens rolle i Sveriges bestræbelser på at reducere CO2-udledningen med op til 80 procent blev bragt på banen. Det skete i anledning af, at WWF-konferencen blev afholdt på 30-årsdagen for Sveriges folkeafstemning i 1980 om atomkraftens rolle i Sverige. Den gang førte folkeafstemningen til, at der blev sat en stopper for yderligere udbygning af atomkraft i Sverige. En beslutning som de politiske partier i øjeblikket diskuterer en mulig lempelse af, så atomkraft igen kan blive brugt som et aktivt middel til CO2-reduktion på linje med andre miljøteknologier. Det politiske reformforslag om lempelse af atomkraftstoppet kommer til afstemning senere i 2010.

Men har WWF da slet ingen fjender eller modstandere?
”Næ, ikke i Sverige,” siger Lasse Gustavsson smilende og nuancerer billedet ved at tilføje, at der er enkelte regeringspolitikere og overstatslige politikere, som må betragtes som modstandere og i hvert fald som bagstræberiske i forhold til WWF’s offensive miljøagenda.

Danmark hviler ud
Kunne man forestille sig et lignende højtprofileret initiativ fra den danske WWF-organisation, hvor ministre, landspolitikere, borgmestre og topchefer fra multinationale virksomheder drøfter WWF’s vigtigste temaer på et offentligt arrangement, som tilhørerne endda betaler penge for at deltage i?

Ikke hvis man spørger WWF’s danske kommunikationschef, Rasmus Helveg Petersen, der fastslår at Sveriges WWF-afdeling er en af de stærkeste i hele Europa og dermed spiller i en helt anden liga end WWF i Danmark. Det er ifølge kommunikationschefen kun i England og Holland, at WWF har tilnærmelsesvis lige så mange medlemmer i ryggen og dermed mulighed for at styre den offentlige opinion på samme overbevisende måde.

”Man skal også tænke på, at vi i Danmark brugte mange kræfter op til COP 15-mødet i december, hvor vi faktisk opnåede stor gennemslagskraft i medierne med vores synspunkter,” forklarer Rasmus Helveg Petersen og tilføjer:

”I 2010 er vi nødt til at koncentrere os om at hverve flere medlemmer og rejse flere økonomiske midler, inden vi kan profilere os igen. Derfor ser man ikke initiativer af den størrelse og betydning i Danmark, som dem svenskerne gennemfører i øjeblikket,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Samarbejde om flaskeautomater
WWF i Danmark har ca. 18.000 medlemmer og har siden 2008 været gennem en periode med fyringer, økonomisk nedgang og udskiftning på toplederposten. Helveg Petersen forklarer, at danske WWF gør alt, hvad de kan, for at tage ved lære af de succesfulde svenske WWF’ere. Det gælder især den måde, der hverves nye medlemmer på. Svenskerne har også lært danske WWF om tættere virksomhedssamarbejder. Det har dog endnu ikke ført til samme store strategiske samarbejder, som dem svenskerne har med IKEA og på vej med andre virksomheder. I Danmark har WWF indtil videre lavet et samarbejde med Coop om flaskeautomater, så danskerne selv kan vælge, om de vil donere pengene til WWF eller tage dem selv, når de afleverer tomme flasker i genbrugsautomaterne.

”Vi regner med et bedre økonomisk resultat, når vi har gjort året op i juli, end det vi havde sidste år,” siger Rasmus Helveg Petersen.

- LL

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup