Bæredygtigt træ fyldte på arkitekturmesse
En stribe producenter af forskellige træbaserede løsninger til byggeriet havde fundet vej til årets arkitektbranchemesse i Forum, alle med fokus på bæredygtigheden i materialet.
Træ som bæredygtigt byggemateriale var et af temaerne på messen Architect@Work, der i sidste uge blev afviklet i Forum i København. I løbet af de to messedage udstillede en lang række producenter stribevis af produkter og løsninger til byggeriet inden for alt fra vinduer og tage til vandhaner og lamper.
Læs også: Fremtidens bæredygtige højhus er af træ
For en god håndfuld af virksomhederne, der var på plads, var træ den vigtigste råvare, og blandt dem åbenbarede der sig hurtigt en tendens i forhold til deres tilgang til materialet. For når det kommer til selve råvaren, så skal den sources under ordentlige forhold og fra de rigtige skove.
Certificeringer som FSC (Forest Stewardship Council), PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) og Cradle to Cradle er således must haves for virksomheder i branchen, for som Mathieu Poulain, der er salgsmanager i Storbritannien og Skandinavien for virksomheden Laudescher, der producerer lofts- og vægbeklædning i form af trælameller, formelerede det: ”Alle spørger efter det, specielt her i Norden, så det skal vi bare have”.
Han blev bakket op af kommerciel direktør i Støvring-virksomheden Keflico, Camilla Hyldgaard Thomsen, der ser samme mønster blandt sine kunder. Keflico leverer bl.a. terrasser og facadeløsninger baseret på træsorten Accoya, der er FSC-mærket og dermed bæredygtigt dyrket, selvom det er modificeret til bedre holdbarhed udendørs.
Bæredygtighed er kommercielt nødvendigt
”Accoya-træet er et teknologisk naturprodukt, der er modificeret i sin kemiske struktur, og som giver en masse muligheder, fordi det derfor er enormt slidstærkt og så langtidsholdbart, at det nærmest bliver CO2-negativt. Men det ville være fuldstændig underordnet, hvis det ikke kom fra bæredygtige kilder og var fremstillet ansvarligt, for det er det, alle vil have nu”, sagde hun.
Samme besked kom fra den estiske designvirksomhed Relief Walls, der laver 3D-vægpaneler i tre forskellige træsorter. Også her er miljøvenlige råvarer et nøgleelement i produktionen; træ fra ansvarlig, lokal skovhugst, EU-certificerede vandbaserede lakke og malinger og lim med den estiske udgave af Svanemærket. Alt sammen helt nødvendigt i forretningsøjemed.
”Hvis du vil slå igennem med et produkt af denne her type i Skandinavien, fx i Sverige, hvor vi er meget aktive, så er diverse certificering og mærkninger helt afgørende, specielt fra store virksomheder, der ikke vil forbindes med noget som helst, der kunne bare minde om at være miljøskadeligt”, sagde salgschef Imre Toodu.
Læs også: Tre vindere af EU’s miljøpriser 2016
Også danske producenter som Velux og Troldtekt er bannerførere for samme strategi. Årets udgave af Architect@Work var den anden af slagsen i Danmark og samlede 1800 besøgende. Næste danske version af den internationale messe bliver i 2018.