Dansk Supermarked i front for nyt madspildsprojekt

Dansk Supermarked, Arla og AP Grønt er gået sammen i et nyt toårigt projekt om at bekæmpe madspild fra producent til forbruger. Resultaterne skal komme hele branchen til gode.

22.08.2014

CSR.dk

Dansk Supermarked er i samarbejde med Arla og AP Grøn gået sammen i et nyt toårigt projekt, der har til formål at identificere de 10 største kilder til madspild og levere konkrete løsninger, som målbart skal mindske mængden af fødevarer, der ryger i skraldespanden. 

”Det her er noget, som alle kan få gavn af – både producenter, forbrugere og detailhandel. Vi kommer til at søsætte mindst fem konkrete initiativer, som skal mindske madspildet mærkbart over hele værdikæden”, siger Dansk Supermarkeds CSR-chef Helene Regnell.

Læs også: Roskilde Festival går til kamp mod madspild

Projektet skal indledningsvist afdække, hvor i værdikæden madspildet er størst. Det sker ved at undersøge, hvad forbrugerne smider ud, årsagen til at de smider det ud og til sidst en analyse af producent- og detailleddets rolle.

”Når vi har fundet de vigtigste kilder til madspild, vil vi gå ind og se på, hvad der skal til for at nedbringe det og udvikle konkrete løsninger på det”, forklarer Helene Regnell.

Smart emballage skal redde baby-salat fra skraldespanden
Et godt eksempel på en løsning er allerede sat i gang hos den ene af partnerne i projektet, AP Grønt, som blandt andet sælger baby leaf-salat til supermarkederne. De små sprøde salatblade når ofte at blive slatne hos forbrugeren kort efter, at posen er åbnet. Derfor arbejder AP Grønt nu på en ny emballage- og pakkemaskine, som kan emballere små salater i sampak, der passer bedre ind i forbrugerens behov.

Læs også: Ny rapport: Madspild skyldes ineffektiv supply chain

Direktør i AP Grønt Per Hardenberg er overbevist om, at madspildsprojektet kan afføde andre gode initiativer, som kan komme både forbrugere og virksomheder til gavn.

”Det er rasende relevant for os at være med i et projekt som dette, for vi ved, at forbrugerne ikke bryder sig om at købe den samme vare for blot at smide halvdelen ud hver gang. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at afhjælpe det”, siger direktør Per Hardenberg fra AP Grønt.

Føtex lægger varehus til forsøgene
Hos Arla er der også håb om, at projektet kan bibringe løsninger, der kan gøre en forskel hos både forbrugeren, producenten og detailleddet.

”Madspild er et konkret indsatsområde i Arlas strategi for bæredygtig vækst. Vi har store forventninger til at få identificeret, hvilke synergier som vi på tværs af værdikæden kan udnytte for at mindske spild af mejeriprodukter”, siger CSR-chef Maja Møller for Arla i Danmark.

Læs også: Døgn-Netto giver overskudsmad til udsatte borgere

Det bliver Føtex, der lægger varehuse og logistiksystem til implementeringen af de nye tiltag, som projektet skal munde ud i.

”I Føtex har vi stort fokus på madspild. Vi ser det som en naturlig forpligtigelse at hjælpe danskerne med at smide mindre ud og købe ind i passende mængder, ligesom vi selv bestræber os på at reducere madspild i vores varehuse. Det er en fornuftig måde at drive forretning på, og vi ved, at det er noget, der ligger vores kunder meget på sinde", siger Føtex’ direktør Mette Maix.

Beregninger fra Landbrug & Fødevarer anslår, at der hvert år smides 540.000 tons mad ud i Danmark, og analyser fra Miljøstyrelsen peger på, at det er hos forbrugeren at spildet er størst.

- JDN

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

23.05.2025CSR.dk

International opfordring til flybranchen om at gennemgå grøn markedsføring

21.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Offgrid strømstation til sommerhus og strømafbrydelser

05.05.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Her bor den gode ESG-historie – og derfor skal du turde fortælle den

23.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Dagrofa aps
Kursus
Deltag i kulinarisk masterclass: ’Ansvarlig fisk på tallerkenen’

Den 3. og 10. juni inviterer Dagrofa Foodservice til inspirerende kulinariske masterclasses i henholdsvis Odense og Ishøj.

Dato

03.06.2025

Tid

13:00

Sted

Odense og Ishøj

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Alt du skal vide om ISO 27001

Lær om krav og fordele ved en ISO 27001 certificering. Er der krav til, at din virksomhed skal have en ISO 27001 certificering, eller er du blot nysgerrig på at vide mere om standarden? Deltag i vores webinar den 4. juni og få indsigt i, hvordan certificeringen kan hjælpe din virksomhed med informationssikkerhed og compliance. Falk Lange, som er Head of Information Security Management System hos TDC Erhverv, er med på webinaret og vil fortælle om deres erfaringer med ISO 27001 og NIS2.

Dato

04.06.2025

Tid

13:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Risikobaseret intern audit af ledelsessystemer

ISO ledelsessystemstandarderne stiller krav om, at virksomhedens ledelsessystem tager udgangspunkt i risici og muligheder.

Dato

11.06.2025

Sted

Odense

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

11.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia