Grøn forretningsrapport: det går fremad

Der er gode nyheder, og de dårlige bliver mindre dårlige. Sådan lyder en sammenfatning af en ny rapport om bæredygtighed i forretningsverdenen fra organisationen GreenBiz, der både udpeger trends for 2016 og sætter tal på de seneste fem års udvikling.

Verdens virksomheder bliver lige så stille grønnere ifølge ny rapport fra NGO’en GreenBiz. Foto: Flickr/Chris Devers.

23.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Verdens virksomheder bliver lige så stille grønnere, og pengene er begyndt at følge med, selvom der stadig er mange udfordringer – og langt til mål. Det er den – meget forsimplede – konklusion i en ny rapport fra den amerikanske, grønne NGO GreenBiz, der arbejder for at styrke fremskridtet og udviklingen i retning af bæredygtighed inden for forretningsverdenen.

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

I rapporten – State of Green Business 2016 – udpeger GreenBiz 10 trends, der vil præge det globale erhvervsliv i 2016, og dernæst bedømmer den, i samarbejde med den finansielle NGO Trucost, præstationerne af lang række amerikanske og internationale virksomheder i sværvægtsklassen.

De 10 trends spænder bredt over både store områder som energi, affald og CO2, men også mindre kendte parametre i form af eksempelvis virksomheders rapportering af resultater på baggrund af naturlig kapital eller investeringer i low carbon-tiltag.

Blandt de toneangivende tendenser i 2016 ser GreenBiz den cirkulære økonomi, grøn infrastruktur, CO2-genbrug og deleøkonomi på erhvervsniveau som nogle af de trends, der vil vokse i løbet af det kommende år og blive en vigtig del af den internationale bæredygtighedsdagsorden.

En anden, og i relativt nyopstået, trend, der vil få stigende betydning i den nærmeste fremtid er fremvæksten af den såkaldte ’blå økonomi’. Begrebet dækker over det stigende fokus på verdens havmiljø og eksempelvis de voldsomme mængder af plast i oceanerne, som flere og flere organisationer, virksomheder og nationalstater er ved at få øjnene op for. Også bæredygtigt fiskeri og arbejds- og menneskerettighedsforhold inden for den internationale fiskeriindustri vil få mere opmærksomhed.

Naturressourcer kan æde overskud
I rapportens anden del har GreenBiz bedømt præstationerne af dels de amerikanske virksomheder i Standard & Poor’s 500-index, og dels de mere end 1.600 selskaber fra 24 internationale markeder (herunder Danmark) i MSCI’s World Developed Index.

Her tyder en del af den indsamlede data på, at virksomhederne er blevet mere energi- og miljømæssigt ansvarlige. Trucost har således beregnet de finansielle omkostninger ved selskabernes forbrug af naturlig kapital, altså den samlede værdi af virksomhedernes negative miljøpåvirkninger på baggrund af deres ressourceforbrug og diverse udledninger.

Læs også: Pensionsselskab dropper investering i kulminer

Efter mange år med stigninger faldt det samlede niveau en smule i 2014, der er det seneste år, hvorfra GreenBiz har komplette data. Det skaber grobund for optimisme, men samtidig understreger rapporten dog også, at der er endog meget langt til noget, der kan kaldes en sejr. Alene i USA er værdien af de naturressourcer, der bliver brugt årligt, på over 1 billion dollars (godt syv billioner kroner) og på verdensplan er tallet det tredobbelte.

Heri ligger også et af de mere bekymrende punkter i rapporten. For hvis man sammenligner det tal med virksomhedernes samlede overskud, så viser bundlinjen, at mere end halvdelen af såvel de amerikanske som globale virksomheder vil tabe al deres profit, hvis de blev tvunget til at betale markedsomkostningerne for deres miljøpåvirkning.

Rapporten er skrevet af NGO'en GreenBiz i samarbejde med den finansielle researchorganisation Trucost..

Måske en game-changer på vej
På andre økonomiske områder er billedet dog lysere – eller grønnere om man vil. Divestment-bølgen ser eksempelvis stærk ud, investeringer i low carbon-tiltag vinder frem, investorer ser på miljø- og klimadata, og flere virksomheder bruger videnskabeligt beregnede målsætninger i forbindelse med effektivisering omkring energi, vand og affald.

Omkring halvdelen af virksomhederne i USA og på verdensplan havde ved udgangen af 2014 offentliggjort mål om CO2-reduktioner, 10 procentpoint med end året før, og vandreduktionsmål er steget endnu mere. Der er også fremskridt, om end mere moderat, i antallet af virksomheder med videnskabeligt baserede CO2-reduktionsmål, hvilket GreenBiz håber kan være starten på en lovende trend.

Endelig er det globale investeringslandskab også ved at dreje i en grønnere retning. Milliarder af dollars bliver kanaliseret væk fra fossile brændstoffer og over mod vedvarende energi, og fonde verden over, herunder enorme pensionskasser i både Europa og USA, arbejder målrettet med at decarbonize deres portfolier.

Læs også: Rapport: Grøn omstilling giver mere velfærd

Rapportens samlede billede får chairman i GreenBiz Group, Joel Makower, til at konkludere at ”Det er en spændende tid at drive forretning, når vi taler om perspektiverne i forhold til innovation, der kan forbedre folks liv og samtidig adressere nogle af de mest alvorlige udfordringer, vores planet står over for – og tjene gode penge undervejs. 2016 kan gå hen og blive året, hvor mainstreaminvestorer anerkender, at bæredygtighed ikke bare er ”nice to do”, men også en mulighed for voksende omsætning, risikohåndtering og andre måder til at skabe værdi for ens shareholders. That, indeed, would be a game-changer.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

08.05.2024CSR.dk

Konference: En økonomi med menneskets og planetens trivsel i fokus

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Ønsker du at få styr på "bogstavssuppen", så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

15.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online