Grøn forretningsrapport: det går fremad

Der er gode nyheder, og de dårlige bliver mindre dårlige. Sådan lyder en sammenfatning af en ny rapport om bæredygtighed i forretningsverdenen fra organisationen GreenBiz, der både udpeger trends for 2016 og sætter tal på de seneste fem års udvikling.

Verdens virksomheder bliver lige så stille grønnere ifølge ny rapport fra NGO’en GreenBiz. Foto: Flickr/Chris Devers.

23.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Verdens virksomheder bliver lige så stille grønnere, og pengene er begyndt at følge med, selvom der stadig er mange udfordringer – og langt til mål. Det er den – meget forsimplede – konklusion i en ny rapport fra den amerikanske, grønne NGO GreenBiz, der arbejder for at styrke fremskridtet og udviklingen i retning af bæredygtighed inden for forretningsverdenen.

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

I rapporten – State of Green Business 2016 – udpeger GreenBiz 10 trends, der vil præge det globale erhvervsliv i 2016, og dernæst bedømmer den, i samarbejde med den finansielle NGO Trucost, præstationerne af lang række amerikanske og internationale virksomheder i sværvægtsklassen.

De 10 trends spænder bredt over både store områder som energi, affald og CO2, men også mindre kendte parametre i form af eksempelvis virksomheders rapportering af resultater på baggrund af naturlig kapital eller investeringer i low carbon-tiltag.

Blandt de toneangivende tendenser i 2016 ser GreenBiz den cirkulære økonomi, grøn infrastruktur, CO2-genbrug og deleøkonomi på erhvervsniveau som nogle af de trends, der vil vokse i løbet af det kommende år og blive en vigtig del af den internationale bæredygtighedsdagsorden.

En anden, og i relativt nyopstået, trend, der vil få stigende betydning i den nærmeste fremtid er fremvæksten af den såkaldte ’blå økonomi’. Begrebet dækker over det stigende fokus på verdens havmiljø og eksempelvis de voldsomme mængder af plast i oceanerne, som flere og flere organisationer, virksomheder og nationalstater er ved at få øjnene op for. Også bæredygtigt fiskeri og arbejds- og menneskerettighedsforhold inden for den internationale fiskeriindustri vil få mere opmærksomhed.

Naturressourcer kan æde overskud
I rapportens anden del har GreenBiz bedømt præstationerne af dels de amerikanske virksomheder i Standard & Poor’s 500-index, og dels de mere end 1.600 selskaber fra 24 internationale markeder (herunder Danmark) i MSCI’s World Developed Index.

Her tyder en del af den indsamlede data på, at virksomhederne er blevet mere energi- og miljømæssigt ansvarlige. Trucost har således beregnet de finansielle omkostninger ved selskabernes forbrug af naturlig kapital, altså den samlede værdi af virksomhedernes negative miljøpåvirkninger på baggrund af deres ressourceforbrug og diverse udledninger.

Læs også: Pensionsselskab dropper investering i kulminer

Efter mange år med stigninger faldt det samlede niveau en smule i 2014, der er det seneste år, hvorfra GreenBiz har komplette data. Det skaber grobund for optimisme, men samtidig understreger rapporten dog også, at der er endog meget langt til noget, der kan kaldes en sejr. Alene i USA er værdien af de naturressourcer, der bliver brugt årligt, på over 1 billion dollars (godt syv billioner kroner) og på verdensplan er tallet det tredobbelte.

Heri ligger også et af de mere bekymrende punkter i rapporten. For hvis man sammenligner det tal med virksomhedernes samlede overskud, så viser bundlinjen, at mere end halvdelen af såvel de amerikanske som globale virksomheder vil tabe al deres profit, hvis de blev tvunget til at betale markedsomkostningerne for deres miljøpåvirkning.

Rapporten er skrevet af NGO'en GreenBiz i samarbejde med den finansielle researchorganisation Trucost..

Måske en game-changer på vej
På andre økonomiske områder er billedet dog lysere – eller grønnere om man vil. Divestment-bølgen ser eksempelvis stærk ud, investeringer i low carbon-tiltag vinder frem, investorer ser på miljø- og klimadata, og flere virksomheder bruger videnskabeligt beregnede målsætninger i forbindelse med effektivisering omkring energi, vand og affald.

Omkring halvdelen af virksomhederne i USA og på verdensplan havde ved udgangen af 2014 offentliggjort mål om CO2-reduktioner, 10 procentpoint med end året før, og vandreduktionsmål er steget endnu mere. Der er også fremskridt, om end mere moderat, i antallet af virksomheder med videnskabeligt baserede CO2-reduktionsmål, hvilket GreenBiz håber kan være starten på en lovende trend.

Endelig er det globale investeringslandskab også ved at dreje i en grønnere retning. Milliarder af dollars bliver kanaliseret væk fra fossile brændstoffer og over mod vedvarende energi, og fonde verden over, herunder enorme pensionskasser i både Europa og USA, arbejder målrettet med at decarbonize deres portfolier.

Læs også: Rapport: Grøn omstilling giver mere velfærd

Rapportens samlede billede får chairman i GreenBiz Group, Joel Makower, til at konkludere at ”Det er en spændende tid at drive forretning, når vi taler om perspektiverne i forhold til innovation, der kan forbedre folks liv og samtidig adressere nogle af de mest alvorlige udfordringer, vores planet står over for – og tjene gode penge undervejs. 2016 kan gå hen og blive året, hvor mainstreaminvestorer anerkender, at bæredygtighed ikke bare er ”nice to do”, men også en mulighed for voksende omsætning, risikohåndtering og andre måder til at skabe værdi for ens shareholders. That, indeed, would be a game-changer.”

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V