Grøn forretningsrapport: det går fremad

Der er gode nyheder, og de dårlige bliver mindre dårlige. Sådan lyder en sammenfatning af en ny rapport om bæredygtighed i forretningsverdenen fra organisationen GreenBiz, der både udpeger trends for 2016 og sætter tal på de seneste fem års udvikling.

Verdens virksomheder bliver lige så stille grønnere ifølge ny rapport fra NGO’en GreenBiz. Foto: Flickr/Chris Devers.

23.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Verdens virksomheder bliver lige så stille grønnere, og pengene er begyndt at følge med, selvom der stadig er mange udfordringer – og langt til mål. Det er den – meget forsimplede – konklusion i en ny rapport fra den amerikanske, grønne NGO GreenBiz, der arbejder for at styrke fremskridtet og udviklingen i retning af bæredygtighed inden for forretningsverdenen.

Læs også: 15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

I rapporten – State of Green Business 2016 – udpeger GreenBiz 10 trends, der vil præge det globale erhvervsliv i 2016, og dernæst bedømmer den, i samarbejde med den finansielle NGO Trucost, præstationerne af lang række amerikanske og internationale virksomheder i sværvægtsklassen.

De 10 trends spænder bredt over både store områder som energi, affald og CO2, men også mindre kendte parametre i form af eksempelvis virksomheders rapportering af resultater på baggrund af naturlig kapital eller investeringer i low carbon-tiltag.

Blandt de toneangivende tendenser i 2016 ser GreenBiz den cirkulære økonomi, grøn infrastruktur, CO2-genbrug og deleøkonomi på erhvervsniveau som nogle af de trends, der vil vokse i løbet af det kommende år og blive en vigtig del af den internationale bæredygtighedsdagsorden.

En anden, og i relativt nyopstået, trend, der vil få stigende betydning i den nærmeste fremtid er fremvæksten af den såkaldte ’blå økonomi’. Begrebet dækker over det stigende fokus på verdens havmiljø og eksempelvis de voldsomme mængder af plast i oceanerne, som flere og flere organisationer, virksomheder og nationalstater er ved at få øjnene op for. Også bæredygtigt fiskeri og arbejds- og menneskerettighedsforhold inden for den internationale fiskeriindustri vil få mere opmærksomhed.

Naturressourcer kan æde overskud
I rapportens anden del har GreenBiz bedømt præstationerne af dels de amerikanske virksomheder i Standard & Poor’s 500-index, og dels de mere end 1.600 selskaber fra 24 internationale markeder (herunder Danmark) i MSCI’s World Developed Index.

Her tyder en del af den indsamlede data på, at virksomhederne er blevet mere energi- og miljømæssigt ansvarlige. Trucost har således beregnet de finansielle omkostninger ved selskabernes forbrug af naturlig kapital, altså den samlede værdi af virksomhedernes negative miljøpåvirkninger på baggrund af deres ressourceforbrug og diverse udledninger.

Læs også: Pensionsselskab dropper investering i kulminer

Efter mange år med stigninger faldt det samlede niveau en smule i 2014, der er det seneste år, hvorfra GreenBiz har komplette data. Det skaber grobund for optimisme, men samtidig understreger rapporten dog også, at der er endog meget langt til noget, der kan kaldes en sejr. Alene i USA er værdien af de naturressourcer, der bliver brugt årligt, på over 1 billion dollars (godt syv billioner kroner) og på verdensplan er tallet det tredobbelte.

Heri ligger også et af de mere bekymrende punkter i rapporten. For hvis man sammenligner det tal med virksomhedernes samlede overskud, så viser bundlinjen, at mere end halvdelen af såvel de amerikanske som globale virksomheder vil tabe al deres profit, hvis de blev tvunget til at betale markedsomkostningerne for deres miljøpåvirkning.

Rapporten er skrevet af NGO'en GreenBiz i samarbejde med den finansielle researchorganisation Trucost..

Måske en game-changer på vej
På andre økonomiske områder er billedet dog lysere – eller grønnere om man vil. Divestment-bølgen ser eksempelvis stærk ud, investeringer i low carbon-tiltag vinder frem, investorer ser på miljø- og klimadata, og flere virksomheder bruger videnskabeligt beregnede målsætninger i forbindelse med effektivisering omkring energi, vand og affald.

Omkring halvdelen af virksomhederne i USA og på verdensplan havde ved udgangen af 2014 offentliggjort mål om CO2-reduktioner, 10 procentpoint med end året før, og vandreduktionsmål er steget endnu mere. Der er også fremskridt, om end mere moderat, i antallet af virksomheder med videnskabeligt baserede CO2-reduktionsmål, hvilket GreenBiz håber kan være starten på en lovende trend.

Endelig er det globale investeringslandskab også ved at dreje i en grønnere retning. Milliarder af dollars bliver kanaliseret væk fra fossile brændstoffer og over mod vedvarende energi, og fonde verden over, herunder enorme pensionskasser i både Europa og USA, arbejder målrettet med at decarbonize deres portfolier.

Læs også: Rapport: Grøn omstilling giver mere velfærd

Rapportens samlede billede får chairman i GreenBiz Group, Joel Makower, til at konkludere at ”Det er en spændende tid at drive forretning, når vi taler om perspektiverne i forhold til innovation, der kan forbedre folks liv og samtidig adressere nogle af de mest alvorlige udfordringer, vores planet står over for – og tjene gode penge undervejs. 2016 kan gå hen og blive året, hvor mainstreaminvestorer anerkender, at bæredygtighed ikke bare er ”nice to do”, men også en mulighed for voksende omsætning, risikohåndtering og andre måder til at skabe værdi for ens shareholders. That, indeed, would be a game-changer.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online