Konference om træ i byggeriet lader bæredygtigheden fylde
På Build in Wood d. 30. og 31. maj giver flere internationale arkitekter og ingeniører et indblik i deres arbejde med træbyggeri og de miljøfordele, der følger med. Hele dag 2 er dedikeret til bæredygtighed.
Docken i Københavns Nordhavn udgør de sidste dage i maj rammen om konferencen Build in Wood, der som navnet antyder handler om træ som byggemateriale i industrien. Blandt temaerne for eventen er de positive miljø- og klimaaspekter, der forbundet med at bygge i træ.
Dag 2 på konferencen handler således om sammenhængen mellem bæredygtighed og træ som byggemateriale. Emner som hvordan verdens skove kan bidrage til opfyldelse af Parisaftalen og FN’s udviklingsmål, certificeret bæredygtigt træ, livscyklusvurderinger, den videnskabelige udvikling på området og mere konkrete aspekter som fordelene ved træelementer er på programmet i løbet af dagen.
En lang række danske og udenlandske arkitektfirmaer og aktører fra byggebranchen vil være til stede og dele ud af deres erfaringer. Eksempelvis det britiske arkitektfirma Waugh Thistleton Architects, der har store træbyggerier på tegnebrættet og under opførelse, blandt andet Dalston Lane i London, der er verdens største byggeri i krydslamineret træ (CLT).
Senior Associate Kirsten Haggart fremhæver også branchesamarbejdet som et vigtigt element i processen med at bytte stål og beton ud med det bæredygtige træ.
”Hovedudfordringen er at understøtte byggebranchens aktører hen mod forståelsen af, at træbyggeri er det 21. århundredes tilgang til byggeri. Vi samarbejder med to store britiske entreprenører, som har besluttet at bruge CLT til deres produktion af off-site moduler, og der er et stort vækstpotentiale i brugen af træ i den type produktion”, siger Kirsten Haggart.
Ikke kun et kapløb
Bæredygtigheden er også en vigtig del af dagsordenen for det japanske arkitektfirma Nikken Sekkei, der netop nu samarbejder med Sumitomo Forestry på det 350 meter høje træbyggeri W350 i Tokyo. Byggeriet vil blive verdens største af sin slags, men højhuskapløbet er altså ikke det vigtigste i sig selv, fortæller Hajime Aoyagi, der er designer på projektet og taler på konferencen.
”Vi ser ikke på projektet med at bygge W350 som et enkeltstående udfordrende projekt. Det kommer til at lede os frem modstørre lagring af CO2 og til at sænke bygningers klimapåvirkning i et livscyklusperspektiv, sunde skove og en genetablering af skovindustrien”, siger han og fortsætter:
Læs også: Ny undersøgelse: Stigende efterspørgsel på certificeret træ
”De store træbyggerier kan få stor betydning for den miljømæssige og sociale bæredygtighed, og jeg deltager på Build in Wood for at få lejlighed til at præsentere de aktuelle miljømæssige og sociale udfordringer, der er i Japan lige nu og samtidigt dele mine tanker om, hvordan vi kan løse dem.”
Læs mere om talere, program og tilmelding på buildinwood.com
-AK