Mere grønt byggeri i Forum

Cirkulær økonomi, en frivillig bæredygtighedsklasse, masser af udstillere og besøgende samt uddelingen af Det Bæredygtige Element. Dag et på Building Green 2018 bød på lidt af hvert.

Godt 3700 mennesker var forbi Forum på Building Greens første dag. Foto: Anders Kampmann.

01.11.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

For ottende gang lægger Forum i København i disse dage gulv til Building Green-messen, hvor hundredvis af udstillere fra alle hjørner af byggebranchen viser grønne produkter og løsninger frem for tusindvis af besøgende, ligesom en lang række organisationer med tilknytning til industrien er på plads for at tage del i debatter og skabe opmærksomhed.

Efter at professor i CSR, Steen Hildebrandt, havde budt velkommen med en påmindelse i klimaforandringernes navn om, at ”hvis vi ikke gør noget, så er fanden løs”, så tog Innobyg hul på en diskussion om cirkulær økonomi og muligheden for at lave en god forretning ud af at omstille i den retning.

At det kan lade sig gøre, er Komproment et udmærket eksempel på, sådan som selskabets CSR-chef, Mads Røge, også tidligere har forklaret for CSR.dk og også uddybet for vores søstersite, SCM.dk. Fra scenen i Forum fortalte han om den aktuelle status på klimaindsatsen i virksomheden.

”I dag er 20 procent af vores produkter bæredygtige, dvs. Cradle-to-Cradle-certificerede, og på langt sigt er ambitionen naturligvis, at det hele skal med. Udover de finansielle gevinster ved at genanvende mere, så kan vi også mærke, at det cirkulære arbejde har en positiv indvirkning på kulturen i vores virksomhed, fordi det giver et åndehul for personalet; det hele skal ikke nødvendigvis handle om bundlinjen, det sociale er også vigtigt”, sagde han.

Udfordringer for den bæredygtige byggeplads
For en af messens store udstillere, entreprenøren NCC, er den cirkulære økonomi et ”redskab til at agere i den bæredygtige udvikling”, som koncernens bæredygtighedschef, Anna-Mette Monnelly, forklarede. Det er ikke mindst ude på byggepladserne, at man gør en indsats.

”Vi samarbejder meget med vores leverandører for at kunne implementere nogle materialekrav fra start, og det hjælper os på vej i vores arbejde med den bæredygtige byggeplads, hvor vi lige nu sender 65 procent af byggeaffaldet fra én byggeplads til genanvendelse. Og vi vil jo helst derhen, hvor det kun er skraldeposen fra skurvognen, der skal på forbrændingen, mens resten bliver recirkuleret”, sagde hun og fortsatte:

”Vi vil jo helst derhen, hvor det kun er skraldeposen fra skurvognen, der skal på forbrændingen, mens resten bliver recirkuleret”, sagde bæredygtighedschef for NCC, Anna-Mette Monnelly. Foto: Anders Kampmann.

"Vi har et stykke vej endnu. Nogle af vores samarbejdspartnere er meget fokuserede på denne her agenda, mens andre stadig ser mere på prisen. Så vi bruger den viden, der er, til at skabe forandring, men vi er også underlagt nogle logistiske udfordringer i forhold til at komme af med affaldet.”

Seniorkonsulent for Bygninger og Miljø ved Teknologisk Institut, Katrine Hauge Schmidt, pegede på behovet for at ”opkvalificere branchen” og at indføre ”flere certificeringer, fx til at understøtte og ensarte nedrivninger”.

Anna-Mette Monnelly bemærkede i den forbindelse, at man fra NCC’s side ”kan mærke, at der er kommet mere dialog og vilje i samarbejdet med leverandørerne, når det gælder materialer, transparens og sporbarhed”, også omkring byggevaredeklarationer.

Dialog og gennemsigtighed centralt
I tråd med den debat greb IDA Byg fat i snakken om den frivillige bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet, som man mener ”bør blive et pejlemærke for at udvikle sundt byggeri, fremme byggebranchens muligheder for at levere bæredygtige produkter og løsninger til byggeriet og øge eksporten af danske løsninger”, som det hed i oplægget.

Bæredygtighedskonsulent for Danske Arkitektvirksomheder, Peter Andreas Sattrup, understregede i den forbindelse, at ”der er et kæmpe potentiale for danske virksomheder, hvis vi kan få en international lederrolle, men samtidig er det vigtigt at holde fast i frivilligheden, så det ikke bliver en spændetrøje”.

Fra brancheforeningen Dansk Byggeri er man opmærksom på det behov for samarbejde i sektoren omkring råmaterialer og deres oprindelse og indhold, som Anna-Mette Monnelly omtalte som voksende.

”Det er yderst vigtigt med dialog og gennemsigtighed, så vi ved, hvad de enkelte elementer består af. Før vi kan benchmarke og rangere noget som helst, er vi nødt til at starte med at finde ud af – og ikke mindst blive enige om – hvordan vi måler ting og sager”, sagde direktør Michael H. Nielsen.

Årets vindere af Det Bæredygtige Element blev professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet (th.), der tog sig af Personprisen, mens Fischer Lighting vandt Produktprisen for designerlampen August. Foto: Anders Kampmann.

Og prisen går til…
Et af eftermiddagens højdepunkter i Forum, var årets uddeling af Det Bæredygtige Element, der som altid blev givet i både en personlig version og til et produkt.

Professor Per Heiselberg fra Aalborg Universitet, der står i spidsen for en række forskningsprojekter indenfor energi og indeklima i den bæredygtige omstilling, løb med Personprisen, som Anna-Mette Monnelly i øvrigt også var nomineret til.

”Per er en ildsjæl, som kobler sin forskning til innovation og ofte arbejder i samarbejdsprojekter med erhvervslivet. Han formår at sprede ringe i vandet – både nationalt og internationalt. Han inspirerer både ph.d.-studerende og nyuddannede ingeniører, som tager deres viden med i det videre arbejde og til resten af branchen”, sagde strategisk projektchef for Velux Group, Lone Feifer, på vegne af juryen.

Læs også: Hybridløsninger kan give mere bæredygtighed i byggeriet

Vinderen af Produktprisen blev Fischer Lightings designerlampe August, der er produceret efter cirkulære principper.

”Vi har at gøre med et produkt, som sender forskellige signaler inden for den bæredygtige dagsorden. Det er en innovativ og dagsordensættende lampe. I modsætning til mange andre produkter er lampen designet således, at alle dele kan skilles ad og genbruges. Desuden er dele af den lavet af genbrugte materialer i form af gamle fiskenet. Den er et modstykke til vores brug-og-smid-væk kultur og en del af den cirkulære dagsorden”, forklarede Lone Feifer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri

Relateret indhold

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City