Hybridløsninger kan give mere bæredygtighed i byggeriet

Bygninger med betonkerner i midten omgivet af skeletter og facader i træ kan være en genvej til en mere bæredygtig byggesektor, både når det gælder opførelse og drift. Og så er det vigtigt med fokus på ansvarligt indkøb af træet, lød det bl.a. på Build in Wood.

Build in Wood trak omkring 250 deltagere til Docken i Københavns Nordhavn. Foto: Building Green.

11.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Første taler var Peter Iversen, der som programofficer i FN’s klimaforandringsorganisation UNFCCC understregede betydningen af træ for det globale CO2-regnskab – ”Den er enorm!” – og derudover også svarede overordnet på et stort, underliggende spørgsmål i forbindelse med inddragelsen af træ i byggeriet; er der træ nok?

”I Danmark er det korte svar ja. De danske skove og plantager bidrager med rigeligt med råvarer til vores eget forbrug, og det samme er tilfældet i store dele af ikke mindst den vestlige verden. Skovarealet øges i disse år både i EU, USA, Kina og Indien, men det mindskes i lande som Brasilien og Indonesien, hvor der er meget ulovlig skovhugst”, sagde Peter Iversen.

Han pegede derfor på behovet for at sikre ansvarlighed over en bred kam i skovindustrien verden over, og ikke ’bare’ tænke på tilvækst og CO2, men også biodiversitet, ordentlige arbejdsforhold og en række andre faktorer.

Det synspunkt mødte straks opbakning fra teknisk direktør i Green Building Council Denmark, Lau Raffnsøe, der samtidig fremhævede behovet for at gøre vejen til en blåstempling af det gode arbejde kortere.

”Træ er ikke bare træ, det skal komme fra bæredygtig skovdrift og meget gerne være certificeret af ordninger som PEFC eller FSC. I den forbindelse kan man stille spørgsmålstegn ved, om det er for dyrt at opnå de her certificeringer, og det vi kan se er, at det i hvert fald er ganske bureaukratisk, og dermed kompliceret for mindre skovdrifter, men en mulighed for at ansøge i grupper, kan være vejen frem”, sagde han.

Potentiale i fabrikeret træ
Under alle omstændigheder skal ressourcerne udnyttes ordentligt, og det giver den moderne teknologi en hel del muligheder for, forklarede professor Philip D. Evans, der er chef for Centre for Advanced Wood Processing ved University of British Columbia (UBC) i Canada.

Forskellige former for fabrikerede træprodukter (engineered wood products) som eksempelvis krydslamineret træ (CLT) er noget af det, man bruger mange midler på hos UBC, fordi de ifølge professor Evans dels har en række fordele, og dels løfter træ som materiale til et andet niveau.

”Træ er ikke i sig selv en disruptiv teknologi som eksempelvis 3D-printning, men ved at fremstille produkter som CLT og andre komponenter, får vi adgang til nogle materialer, som er nemmere at bruge, mere sikre ift. fx brandrisici, og som kan integreres i moderne byggeri på en helt ny måde”, sagde han og fortsatte:

”Det åbner op for det, jeg ser som fremtidens løsning, nemlig flere hybridbyggerier, hvor træ, stål og beton mødes og skaber konstruktioner med et meget lavere klimaaftryk i både opførelse og drift”.

Professor Philip D. Evans fra University of British Columbia arbejder med udvikling af fabrikerede træprodukter til daglig, og ser store muligheder i CLT. Og ja, hans butterfly er af træ. Foto: Building Green.

Eksponentiel udvikling i brug af træ
En af de virksomheder, der i den grad har set lyset i CLT, er arkitektfirmaet Waugh Thistleton, der for nylig har færdiggjort projektet Dalston Works, som med sine op til 10 etager og 121 lejligheder er verdens største CLT-byggeri.

”Dalston Works blev til virkelighed ud fra et behov for at se på nye typer materialer, der kan give os mere bæredygtigt og effektivt byggeri. Det kan CLT, ikke mindst fordi elementerne vejer langt mindre end de tilsvarende i beton. Det betyder færre transporter, mindre fundamenter og en kortere konstruktionsfase. Generelt ser vi en eksponentiel udvikling i brugen af træ i byggeriet, ikke mindst på grund af bæredygtighedsargumentet”, sagde senior associate Kirsten Haggart.

Også herhjemme er man ved at få øjnene op for CLT, bl.a. hos tegnestuen C.F. Møller og HSB 2023 i Stockholm. I det hele taget har der i de senere år har der været en enorm vækst i brugen af CLT som byggemateriale i de nordiske lande på grund af de positive miljøegenskaber og et rigeligt udbud af fornyelige råmaterialer.

”CLT rummer en helt masse muligheder for os som arkitekter, fordi man med massivt træ kan bygge i en større skala end hidtil, op til 10 etager, og samtidig opnå en masse fordele, som kommer miljøet til gode. Hvis vi eksempelvis kombinerer CLT med cirkulær genanvendelse, kan vi faktisk få et negativt CO2-udslip”, sagde bæredygtighedschef Rob Marsh.

Vigtigt at få det cirkulære med
Samme indstilling har man hos en af C.F. Møllers konkurrenter, tegnestuen Vandkunsten, som på Build in Wood var repræsenteret ved partner Søren Nielsen. Udover CLT arbejder man her også med hybridløsninger, som man, i lighed med professor Evans, vurderer er vejen frem. Og så skal bygningerne kunne skilles ad igen.

”Design to disassemble er et vigtigt princip, som vi bør forfølge mere. Støbte betonsamlinger, som gør at vi er nødt til at nedbryde en bygning, er ucirkulære og derfor ikke bæredygtige. Hvis vi kan få det ind i hybridbyggerier, fx i form af en betonkerne omgivet af trævægge, gulve osv., så har vi et produkt for fremtiden”, sagde han.

Alle i det afsluttende panel var enige om potentialet i at bygge i træ - og i at der er udfordringer med at få materialet ind i den danske byggesektor. Foto: Anders Kampmann.

Tilbage står så udfordringen med rent faktisk at få træet ind på de danske byggepladser, og det er ikke nødvendigvis nemt.

Under dagens afsluttende debat pegede både direktør i Sangberg Arkitekter, Jonas Sangberg, og indehaver af ONV Arkitekter, Søren Rasmussen, på, at byggebranchen i vid udstrækning er ganske traditionel, ligesom direktør i AL2Bolig, Allan Werge, pointerede at mange entreprenører og håndværkere (endnu) ikke er gearet til at arbejde med træ og derfor ikke behandler materialerne korrekt.

Læs også: Ny digital platform for materialer til bæredygtigt byggeri

Men som Jonas Sangberg understregede, så er man fortrøstningsfuld, når det kommer til udviklingen på området. For som han sagde:

”Vi bygger i træ, fordi det er bæredygtigt. Og vi kan sagtens bygge i træ i Danmark uden at det bliver dyrere eller mere besværligt. Det skal bare gøres ordentligt”.

Næste udgave af Build in Wood afvikles d. 22. og 23. maj 2019.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia