Reducering af madspild giver rum til mere økologi

Med professionel hjælp fra Teknologisk Instituts division, AgroTech, har energi- og telekoncernen SE for alvor sat ind over for madspild og udnytter råderummet til mere økologi.

Før smed SE-kantinen halvdelen af kaffen ud efter møder. Nu genbruges en del det overskydende kaffe til iskaffe..

30.06.2016

Sponseret

SE

Energi- og telekoncernen SE beskæftiger knap 1500 medarbejdere, der arbejder for bæredygtighed og digitalisering på en række fronter – både over for kunderne og på de indre linjer. Med professionel hjælp fra Teknologisk Instituts division, AgroTech, har koncernen for alvor sat ind over for madspild og udnytter råderummet til mere økologi.

I SE’s kantine bugner de tre runde buffetborde hver dag med lækre retter til de sultne medarbejdere. Personalet omtaler sine kollegaer som ’gæster’, for de betragter stedet som deres restaurant. De sidste måneder har køkkenet dog haft fokus på mere end blot den gode smag. De har arbejdet intenst med reduktion af madspild, hvilket har resulteret i store besparelser på området. Det har gjort det muligt for kantinen at opnå det Økologiske Bronzemærke.

Projekt Madspild

Den 12. januar lød startskuddet for Projekt Madspild i SE. Som en del af koncernens Facility Strategi 2018 skal det sikre flere af koncernens kantiner et bronzemærke i økologi uden meromkostning.

- I SE ønsker vi at gå foran som rollemodel ved at styrke vores egen bæredygtighed. Det sker blandt andet gennem reducering af egen CO2-udledning, en nøjere overvågning af eget energiforbrug samt mere økologi og mindre madspild i vores kantinedrift. Her er Projekt Madspild et helt konkret initiativ, som vores kantinechef har iværksat, udtaler Annette Højberg Strebøl, Koncernfacilitychef.

Kampen mod madspild er krævende, og derfor søgte SE om professionel hjælp via en pulje hos Miljøministeriet, hvor koncernens kantiner i Sønderborg og Esbjerg blev udvalgt og tildelt to madspildsjægere fra AgroTech.

Godt fra start

Efter startskuddet lød 12. januar har madspildsjægerne guidet SE om madspild og i samarbejde med SE’s kantinechef, Rie Stendorf Hansen, udvalgt otte fokusområder, som koncernen er blevet målt på. Det spænder fra salatbaren og fiskepålæg til gæstespild og kaffe. For Rie Stendorf Hansen har Projekt Madspild dog først og fremmest været en øjenåbner for, hvordan madspild kan defineres i SE’s kantiner.

- Madspild hænger nøje sammen med menuplanlægning. Som kokke sætter vi en ære i at eksperimentere lidt med maden og introducerer gerne nye retter for kantinens gæster. Af Projekt Madspild har vi dog lært ikke at producere for store mængder af specielle retter, fordi folk har en tendens til at være påpasselige med retter, de ikke kender til, siger Rie Stendorf Hansen, og fortsætter:

- Det handler i høj grad om at kende sine gæster. Et konkret punkt, vi har sat ind over for, er kaffe. Førhen smed vi halvdelen af kaffen ud efter møder, nu serverer vi i mindre kander og genbruger det overskydende kaffe til iskaffe til glæde for resten af SE’s medarbejdere. Det er opmuntrende at få sådanne initiativer sat i værk.

Et stærkere team

Forløbet med madspildsjægerne har budt på både handlingsplaner og workshops, og Rie Stendorf Hansen står nu tilbage med større viden og et stærkere team i kampen mod madspild og fokus på økologi.

- Det har været en ressourcekrævende proces, ingen tvivl om det. Vi har jo målt og vejet på en række ting for at opgøre, hvor langt vi er nået. Og det bliver vi også ved med, efter Madspildsjægerne nu har sluppet os. Men det har styrket os som team i køkkenet, fordi vi har arbejdet sammen om et fælles projekt på tværs af faggrupper. Det er bare ét af de udbytter, vi allerede nu kan se, udtaler Rie Stendorf Hansen, og fokus på mere økologi i kantinerne er bestemt et andet.

Næste skridt – sølv?

- De besparelser, vi har på reducering af madspild, bruger vi på økologi i kantinerne, og det har nu sikret os det Økologiske Bronzemærke. Vi tror på, at vi kan fortsætte den gode stime og få ressourcerne til at række til, at vi kan snuppe sølvet på et senere tidspunkt, afslutter Rie Stendorf Hansen.

For yderligere spørgsmål

Annette Højberg Strebøl, Koncernfacilitychef i SE – 4020 9138 // ahst@se.dk

Rie Stendorf Hansen, Kantinechef i SE – 3031 9694 // rish@se.dk

18.05.2018SE

Sponseret

Dankalk omdanner overskudsvarme til fjernvarme

30.03.2017SE

Sponseret

SE og Magnus Millang sætter fokus på klimadebatten

30.06.2016SE

Sponseret

Reducering af madspild giver rum til mere økologi

21.04.2016SE

Sponseret

Vi planter initiativer i samfundet – og høster til fællesskabet

22.09.2015SE

Sponseret

Stor fusion på vej i den danske energi- og telesektor

21.05.2015SE

Sponseret

SE Big Blue sparer Gardit for millioner