Regeringen vil ikke følge Klimarådets energianbefaling

Klimarådet anbefaler i en ny analyse at Danmark øger sit mål for andelen af vedvarende energi i 2030, men energiminister Lars Chr. Lilleholt afviser at hæve ambitionerne. Det Økologiske Råd efterlyser sammenhæng med øget energieffektivitet og vil have endnu højere mål.

Danmarks omstilling til grøn energi kræver bl.a. store mængder havvind. Klimarådet anbefaler endnu mere VE i 2030, men ministeren er ikke overbevist..

18.12.2017

CSR.dk

Sideløbende skal andelen af vedvarende energi øges, og her peger en ny analyse fra Klimarådet på behovet for en ”ambitiøs energiaftale, der indeholder klare klimamål på vejen frem mod det langsigtede mål”, som det hedder.

Baggrunden er det udspil til et energiforlig, Regeringen forventes at komme med i starten af det nye år, og i den forbindelse har Klimarådet samlet sine anbefalinger i rapporten ’Fremtidens vedvarende energi – 5 centrale pointer om mål, udbygning og støtte i en kommende energiaftale’.

”Energiforbruget står for omtrent 70 procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger, og det er derfor afgørende, at en kommende energiaftale medvirker til at nedbringe udledningerne markant. I 2050 skal Danmark være et samfund med meget lave udledninger, og Klimarådet anbefaler, at Danmark i 2030 fastsætter et mål for andelen af den vedvarende energi på 55 pct. og derudover udarbejder nationale strategier for omstillingen i de enkelte sektorer”, siger Klimarådets formand Peter Birch Sørensen.

”Samtidig bør en kommende energiaftale give klare anvisninger på den konkrete udbygning med vedvarende energi, og hvordan den sikres gennem fortsat støtte”, tilføjer han.

Figuren viser den historiske udvikling i andelen af vedvarende energi ud af det udvidede endelige energiforbrug samt en lineær udvikling frem mod 2050. Regeringens mål for 2030 ligger under den rette linje, som når 60 procent i det år. Illustration: Klimarådet.

Nuværende målsætning er svær nok i sig selv
De 55 procent er en skærpelse i forhold til regeringens mål på mindst 50 procent. Ifølge Rådets egne beregninger vil det koste samfundet omkring 260 mio. årligt i det kommende årti at forhøje andelen af vedvarende energi med 5 procentpoint, til gengæld vil man spare omkostninger efter 2030 ved at lette omstillingen frem mod 2050, hvor målet er ”… et Danmark som lavemissions samfund, der er uafhængig af fossile brændsler”, som det fremgår af regeringsgrundlaget.

Den strategi er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) imidlertid ikke med på. Han henviser til regeringens nuværende målsætning som svær nok i sig selv.

Læs også: 100 virksomheder skal give den mindre gas

"Det er en kæmpemæssig misforståelse, at vi når de 50 procent vedvarende energi helt af sig selv," siger han til Ritzau, og peger på, at det alene kræver, at der hvert år fra 2020 til 2030 skal opføres en havmøllepark på størrelse med Kriegers Flak.

Det er ikke ensbetydende med, at Danmark ikke kan nå højere end de 50 procent, men ”det afhænger blandt andet af teknologiudviklingen og af prisen på grøn omstilling og vedvarende energi. Viser det sig undervejs mod 2030, at vi kan øge tempoet, er jeg da indstillet på det", siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau.

55 procent er ikke nok – alle sektorer skal med
I Det Økologiske Råd finder man rapportens anbefalinger ”spændende”, men mener samtidig, at den er for smal i sit perspektiv. Udbygningen af VE bør således sættes i sammenhæng med øget energieffektivitet i en lang række sektorer, lyder det. På den baggrund er de 55 procent faktisk for lidt.

”Rådet (Klimarådet, red.) erkender, at hvis man vil holde en lineær udbygningstakt frem mod 100 procent VE i 2050, skal målet være ca. 60 procent VE i Danmark i 2030. Men Rådet vælger kun at se på, hvordan dette kan opnås i kraftvarme-sektoren og ser bort fra transportsektoren og industriens procesenergi-forbrug. Dermed når Rådet frem til kun at kunne anbefale 55 procent”, skriver Det Økologiske Råd i pressemeddelelse.

I stedet bør Regeringen ifølge Det Økologiske Råd inddrage alle sektorer, herunder øget elektrificering af transportsektoren og mere biogas til tunge køretøjer, og derfor ikke ”nøjes” med målet på 55 procent i 2030.

Læs også: Regeringen trækker støtten til grønt nationalregnskab

”Vi skal øge brugen af vedvarende energi i alle sektorer – også i transport og til procesenergi i industrien. Dermed bliver det muligt at komme højere op end de 55 procent i 2030, som Klimarådet anbefaler”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J