Regeringen vil ikke følge Klimarådets energianbefaling
Klimarådet anbefaler i en ny analyse at Danmark øger sit mål for andelen af vedvarende energi i 2030, men energiminister Lars Chr. Lilleholt afviser at hæve ambitionerne. Det Økologiske Råd efterlyser sammenhæng med øget energieffektivitet og vil have endnu højere mål.
En central problemstilling i Danmarks grønne omstilling handler om landets energiforsyning. I forbindelse med klimatopmødet COP23 i Bonn gik Danmark med i en koalition, der betyder, at kul som energikilde skal være faset helt ud af den danske elproduktion senest i 2030.
Sideløbende skal andelen af vedvarende energi øges, og her peger en ny analyse fra Klimarådet på behovet for en ”ambitiøs energiaftale, der indeholder klare klimamål på vejen frem mod det langsigtede mål”, som det hedder.
Baggrunden er det udspil til et energiforlig, Regeringen forventes at komme med i starten af det nye år, og i den forbindelse har Klimarådet samlet sine anbefalinger i rapporten ’Fremtidens vedvarende energi – 5 centrale pointer om mål, udbygning og støtte i en kommende energiaftale’.
”Energiforbruget står for omtrent 70 procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger, og det er derfor afgørende, at en kommende energiaftale medvirker til at nedbringe udledningerne markant. I 2050 skal Danmark være et samfund med meget lave udledninger, og Klimarådet anbefaler, at Danmark i 2030 fastsætter et mål for andelen af den vedvarende energi på 55 pct. og derudover udarbejder nationale strategier for omstillingen i de enkelte sektorer”, siger Klimarådets formand Peter Birch Sørensen.
”Samtidig bør en kommende energiaftale give klare anvisninger på den konkrete udbygning med vedvarende energi, og hvordan den sikres gennem fortsat støtte”, tilføjer han.
Nuværende målsætning er svær nok i sig selv
De 55 procent er en skærpelse i forhold til regeringens mål på mindst 50 procent. Ifølge Rådets egne beregninger vil det koste samfundet omkring 260 mio. årligt i det kommende årti at forhøje andelen af vedvarende energi med 5 procentpoint, til gengæld vil man spare omkostninger efter 2030 ved at lette omstillingen frem mod 2050, hvor målet er ”… et Danmark som lavemissions samfund, der er uafhængig af fossile brændsler”, som det fremgår af regeringsgrundlaget.
Den strategi er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) imidlertid ikke med på. Han henviser til regeringens nuværende målsætning som svær nok i sig selv.
Læs også: 100 virksomheder skal give den mindre gas
"Det er en kæmpemæssig misforståelse, at vi når de 50 procent vedvarende energi helt af sig selv," siger han til Ritzau, og peger på, at det alene kræver, at der hvert år fra 2020 til 2030 skal opføres en havmøllepark på størrelse med Kriegers Flak.
Det er ikke ensbetydende med, at Danmark ikke kan nå højere end de 50 procent, men ”det afhænger blandt andet af teknologiudviklingen og af prisen på grøn omstilling og vedvarende energi. Viser det sig undervejs mod 2030, at vi kan øge tempoet, er jeg da indstillet på det", siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau.
55 procent er ikke nok – alle sektorer skal med
I Det Økologiske Råd finder man rapportens anbefalinger ”spændende”, men mener samtidig, at den er for smal i sit perspektiv. Udbygningen af VE bør således sættes i sammenhæng med øget energieffektivitet i en lang række sektorer, lyder det. På den baggrund er de 55 procent faktisk for lidt.
”Rådet (Klimarådet, red.) erkender, at hvis man vil holde en lineær udbygningstakt frem mod 100 procent VE i 2050, skal målet være ca. 60 procent VE i Danmark i 2030. Men Rådet vælger kun at se på, hvordan dette kan opnås i kraftvarme-sektoren og ser bort fra transportsektoren og industriens procesenergi-forbrug. Dermed når Rådet frem til kun at kunne anbefale 55 procent”, skriver Det Økologiske Råd i pressemeddelelse.
I stedet bør Regeringen ifølge Det Økologiske Råd inddrage alle sektorer, herunder øget elektrificering af transportsektoren og mere biogas til tunge køretøjer, og derfor ikke ”nøjes” med målet på 55 procent i 2030.
Læs også: Regeringen trækker støtten til grønt nationalregnskab
”Vi skal øge brugen af vedvarende energi i alle sektorer – også i transport og til procesenergi i industrien. Dermed bliver det muligt at komme højere op end de 55 procent i 2030, som Klimarådet anbefaler”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.
-AK