Regeringen vil ikke følge Klimarådets energianbefaling

Klimarådet anbefaler i en ny analyse at Danmark øger sit mål for andelen af vedvarende energi i 2030, men energiminister Lars Chr. Lilleholt afviser at hæve ambitionerne. Det Økologiske Råd efterlyser sammenhæng med øget energieffektivitet og vil have endnu højere mål.

Danmarks omstilling til grøn energi kræver bl.a. store mængder havvind. Klimarådet anbefaler endnu mere VE i 2030, men ministeren er ikke overbevist..

18.12.2017

CSR.dk

Sideløbende skal andelen af vedvarende energi øges, og her peger en ny analyse fra Klimarådet på behovet for en ”ambitiøs energiaftale, der indeholder klare klimamål på vejen frem mod det langsigtede mål”, som det hedder.

Baggrunden er det udspil til et energiforlig, Regeringen forventes at komme med i starten af det nye år, og i den forbindelse har Klimarådet samlet sine anbefalinger i rapporten ’Fremtidens vedvarende energi – 5 centrale pointer om mål, udbygning og støtte i en kommende energiaftale’.

”Energiforbruget står for omtrent 70 procent af Danmarks samlede drivhusgasudledninger, og det er derfor afgørende, at en kommende energiaftale medvirker til at nedbringe udledningerne markant. I 2050 skal Danmark være et samfund med meget lave udledninger, og Klimarådet anbefaler, at Danmark i 2030 fastsætter et mål for andelen af den vedvarende energi på 55 pct. og derudover udarbejder nationale strategier for omstillingen i de enkelte sektorer”, siger Klimarådets formand Peter Birch Sørensen.

”Samtidig bør en kommende energiaftale give klare anvisninger på den konkrete udbygning med vedvarende energi, og hvordan den sikres gennem fortsat støtte”, tilføjer han.

Figuren viser den historiske udvikling i andelen af vedvarende energi ud af det udvidede endelige energiforbrug samt en lineær udvikling frem mod 2050. Regeringens mål for 2030 ligger under den rette linje, som når 60 procent i det år. Illustration: Klimarådet.

Nuværende målsætning er svær nok i sig selv
De 55 procent er en skærpelse i forhold til regeringens mål på mindst 50 procent. Ifølge Rådets egne beregninger vil det koste samfundet omkring 260 mio. årligt i det kommende årti at forhøje andelen af vedvarende energi med 5 procentpoint, til gengæld vil man spare omkostninger efter 2030 ved at lette omstillingen frem mod 2050, hvor målet er ”… et Danmark som lavemissions samfund, der er uafhængig af fossile brændsler”, som det fremgår af regeringsgrundlaget.

Den strategi er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) imidlertid ikke med på. Han henviser til regeringens nuværende målsætning som svær nok i sig selv.

Læs også: 100 virksomheder skal give den mindre gas

"Det er en kæmpemæssig misforståelse, at vi når de 50 procent vedvarende energi helt af sig selv," siger han til Ritzau, og peger på, at det alene kræver, at der hvert år fra 2020 til 2030 skal opføres en havmøllepark på størrelse med Kriegers Flak.

Det er ikke ensbetydende med, at Danmark ikke kan nå højere end de 50 procent, men ”det afhænger blandt andet af teknologiudviklingen og af prisen på grøn omstilling og vedvarende energi. Viser det sig undervejs mod 2030, at vi kan øge tempoet, er jeg da indstillet på det", siger Lars Chr. Lilleholt til Ritzau.

55 procent er ikke nok – alle sektorer skal med
I Det Økologiske Råd finder man rapportens anbefalinger ”spændende”, men mener samtidig, at den er for smal i sit perspektiv. Udbygningen af VE bør således sættes i sammenhæng med øget energieffektivitet i en lang række sektorer, lyder det. På den baggrund er de 55 procent faktisk for lidt.

”Rådet (Klimarådet, red.) erkender, at hvis man vil holde en lineær udbygningstakt frem mod 100 procent VE i 2050, skal målet være ca. 60 procent VE i Danmark i 2030. Men Rådet vælger kun at se på, hvordan dette kan opnås i kraftvarme-sektoren og ser bort fra transportsektoren og industriens procesenergi-forbrug. Dermed når Rådet frem til kun at kunne anbefale 55 procent”, skriver Det Økologiske Råd i pressemeddelelse.

I stedet bør Regeringen ifølge Det Økologiske Råd inddrage alle sektorer, herunder øget elektrificering af transportsektoren og mere biogas til tunge køretøjer, og derfor ikke ”nøjes” med målet på 55 procent i 2030.

Læs også: Regeringen trækker støtten til grønt nationalregnskab

”Vi skal øge brugen af vedvarende energi i alle sektorer – også i transport og til procesenergi i industrien. Dermed bliver det muligt at komme højere op end de 55 procent i 2030, som Klimarådet anbefaler”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

26.03.2024CSR.dk

Danmark er milevidt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024Denteks A/S

Sponseret

Forskellen på vores vaskemaskiner og din derhjemme

25.03.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvem er CSRD-rapporten egentlig til for?

24.03.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Påskeægget ud, langtidsholdbar buket ind: Gaven, der bliver ved med at give

21.03.2024BOXIT Container

Sponseret

Stor succes i bæredygtig madindsamling på Roskilde Festival

21.03.2024Schneider Electric

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus