Alle unge skal have en chance
Øens Murerfirma har tradition for at hjælpe udsatte unge ind i virksomheden, blandt andet ved hjælp af mentor-uddannede murerformænd. Gevinsten er gode ambassadører for virksomheden og dybt loyale medarbejdere.
Da direktør i Øens Murerfirma Jan Elving var ung, var han frustreret, utilpasset og havde svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Derfor er han stadig taknemmelig for, at han endte med at få lærerplads som murer i en virksomhed, hvor en af de erfarne murerformænd tog ham under sine vinger og hjalp ham til at trives på det private arbejdsmarked.
Sidenhen etablerede han i 1991 Øens Murerfirma, som fra starten har haft en politik om, at udsatte og utilpassede unge skal have en chance for at prøve evnerne af i virksomheden. Det er langt fra altid, at de unge ønsker at blive murer, men politikken er, at de skal have muligheden, så de kommer tættere på at finde et ståsted på arbejdsmarkedet.
Amager-virksomheden har i dag partnerskabsaftaler med en række kommuner og er involveret i de lokale projekter ”Spydspidsen” og ”UngeFocus”, der begge har fokus på at skaffe unge, der på den ene eller anden måde er ”tabt” i systemet, i arbejde eller uddannelse. Siden 2010 har Øens Murerfirma, som har knap 200 ansatte, haft 50 unge i praktik. 20 procent af dem har efterfølgende fået en fastansættelse. Det resultat blev bemærket ved årets CSR Awards, hvor virksomheden vandt CSR People Prize foran 105 andre indstillede virksomheder.
Læs også: Her er vinderne af CSR Awards
Om Øens Murerfirma
- Virksomheden er stiftet i 1991 af Jan Elving, som stadig er direktør.
- Virksomheden ligger på Amager og har knap 200 ansatte.
- Arbejdsområderne er hovedsagligt renovering inden for murer-, beton-, og kloakarbejde.
- Ved årets CSR Awards vandt Øens Murerfirma CSR People Prize, som bliver uddelt af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar. ATP og Dansk Supermarked var også nomineret til prisen. I alt var 105 virksomheder indstillet til award’en.
Mentorer spiller vigtig rolle
Ifølge Jan Elving skyldes virksomhedens succes med at indsluse udsatte unge i virksomheden i høj grad, at fire af virksomhedens murerformænd er mentoruddannede. Dermed har de kompetencerne til at give de unge de bedste muligheder for at bide sig fast i arbejdsmarkedet.
”Mentorerne er murerformænd og kan dermed lære fra sig på det faglige plan, men det er også nogle lidt ældre folk med livserfaring, som er i stand til at snakke med de unge om problemer, der ikke har noget med arbejdet at gøre. De påtager sig en form for faderrolle for de unge, og det har en stor betydning,” fortæller Jan Elving.
Engagementet giver gevinst
Han forklarer, at der en klar forretningsmæssig fordel ved at være en socialt engageret virksomhed.
”Alle de unge som har følt, at de har fået en chance og en god behandling i Øens Murerfirma bliver jo rigtig gode ambassadører for virksomheden, selvom de måske ender med at vælge en helt anden branche. Så når de sidder i en anden virksomhed eller en andels- eller ejerforening, som har brug for vores kompetencer, så anbefaler de os som en ordentlig virksomhed,” siger Jan Elving.
I forhold til de unge som bliver fastansat i Øens Murervirksomhed efter et praktikophold, mener Jan Elving også, at det har en effekt, at man har givet dem en chance på et tidspunkt, hvor livet ikke har været helt nemt.
”Det giver uden tvivl nogle meget loyale medarbejdere, og nogle medarbejdere, som vi fastholder i rigtig mange år. Jeg har ansatte, som har været her i 19 år. De er nærmest vokset op med virksomheden,” konstaterer Jan Elving.