13.05.2019 | Klima, miljø og energi
Årsrapport: Øget effektivitet gav lavere gebyrer i 2018
Indhold fra partner Hvad er dette?
2018 blev et rekordår for Dansk Retursystem, som drives ud fra en cirkulær økonomisk forretningsmodel. Med 1,4 mia. emballager kunne virksomheden i år sende 200 mio. flere flasker og dåser til genanvendelse. Samtidig førte øget effektivitet til en sænkning af producenternes betaling med gennemsnitligt 20 pct.
Danskerne afleverede rekordmange flasker og dåser i 2018. 200 mio. flere engangsemballager end året før blev sendt retur til Dansk Retursystems fabrikker, som sikrede, at de blev genanvendt til nye drikke- eller fødevareemballager. De 1,4 milliarder flasker og dåser sparede klimaet for 143.950 tons CO2.
”Vi kan se, at selvom forbruget af drikkevarer stiger, så kommer der stadig knap ni ud af ti flasker og dåser retur til genanvendelse. Det er en kendsgerning, at der bruges flere ressourcer til produktion, end jorden har, så vi er nødt til at bruge ressourcerne igen. Vi oplever stor opbakning fra danskerne, og det er helt afgørende for pantsystemets succes,” siger finansdirektør i Dansk Retursystem, Lars Klepsch, som nu efter godt et år, leverer sit første regnskab i virksomheden.
Stigning i effektivitet på trods af øgede mængder
2018 har været et økonomisk stærkt år for non-profitvirksomheden Dansk Retursystem. Til trods for, at der skulle håndteres godt 200 mio. flere emballager end året før, landede virksomheden på et regnskabsmæssigt 0-resultat – samtidig med, at virksomheden i midten af året reducerede den gennemsnitlige betaling for håndtering af de tomme emballager med 20 pct.
”Vi står nu med resultatet af en målrettet indsats for at øge effektiviteten, som i 2018 blev forbedret med 10 pct.,” fortæller Lars Klepsch og uddyber:
”Det arbejde fortsætter. Vi fokuserer kontinuerligt på en effektiv cirkulær økonomi, som på en og samme tid gavner både klimaet, beholdningen af jordens ressourcer, producenternes forretning og selvfølgelig i sidste ende forbrugerne.”
Ny fabrik sikrer endnu bedre genanvendelse
I 2018 blev der taget første spadestik til virksomhedens nye fabrik i Høje Taastrup. Den skal dels imødekomme de stigende mængder engangsemballager, herunder saft- og juiceprodukter, og dels sikre en endnu mere effektiv genanvendelse. Fabrikken står færdig i 2020.
Tal og fakta om pantsystemet
- Virksomheden omsatte i 2018 for 2,1 mia. incl. pant.
- Der er tilmeldt 1.087 producenter og importører, som i alt har 26.300 forskellige slags dåser og flasker med i pantsystemet, og alene i 2018 kom der 5.047 nye produkter med pant på markedet.
- Indtægterne for genanvendeligt materiale steg i 2018 med 2 pct. og udgjorde dermed 27 pct. af de samlede indtægter.
- Forbrugerne afleverer dagligt 3,8 millioner flasker og dåser med pant tilbage.
- 15.672 butikker, restauranter, kiosker og cafeer får jævnligt hentet tomme flasker og dåser.
- Når man genanvender en plastikflaske, spares 81 pct.CO2.
Når man genanvender en glasflaske, spares 58 pct. CO2. - Når man genanvender en aluminiumsdåse, spares 95 pct.CO2.
Klima, miljø og energi

Samarbejde om indsamling af pant
Det er godt for klima og miljø at pante, og et nyt samarbejde mellem Dansk Retursystem og City Logistic i Aarhus skal vise, om el-biler kan stå for pantindsamlingen i byen og dermed spare CO2-udledning fra transporten. City Logistic kører med el-varevogne ind i byen med varer, og i stedet for at køre tomme ud af byen tager de nu pantsække med fra byens restauranter, hoteller og kontorer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

På vej mod et CO2-neutralt pantsystem?
Selvom pantsystemet samlet set bidrager til en væsentlig CO2-reduktion, så sætter Dansk Retursystem også ambitiøse mål for reduktion af CO2-belastningen fra egen drift.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Pant-app giver dig pengene digitalt
Én app til pant på mobilen og ikke mere rod med bonner og betalingskort. Dansk Retursystem har udviklet en ny Pant-app til udbetaling af pant på landets pantstationer. På den måde slipper man helt for at have et betalingskort med, når man skal pante, og det er blevet lettere selv at bestemme, hvilken konto, pant-pengene skal ind på, hvis man panter for andre eller vil donere til velgørenhed.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Populær pantstation vender tilbage til Rødovre Centrum
Den populære pantstation Drop & Go vender tilbage til Rødovre, nu som en permanent pantstation. Det bliver den 13. pantstation i Danmark og er blevet til virkelighed på baggrund af et tæt samarbejde mellem Dansk Retursystem og Rødovre Centrum.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Nu kan grønne plastflasker også blive til nye
Klare og let lyseblå plastflasker med pant er længe blevet genanvendt til nye via Dansk Retursystem. Nu er det lykkes at få en del af de grønne plastflasker med i loopet, og det sparer råstoffer og udleder mindre CO2.
Indhold fra partner
Samfund

H.K.H. Kronprinsen og miljøminister Lea Wermelin åbnede ny pantfabrik
H.K.H. Kronprinsen stod for den officielle åbning af Dansk Retursystems nye fabrik i Høje Taastrup i dag. Den nye fabrik skal håndtere de stigende mængder engangsemballager med pant, som danskerne afleverer til genanvendelse. Samtidig vil nye højteknologiske maskiner sikre en mere effektiv udnyttelse af materialerne til gavn for miljø og klima.
Indhold fra partner