”Sæt strøm til fødevareindustrien og mindsk CO2-udledningen”
I projektet ’Elektrificering af fødevareindustrien’ har 20 virksomheder fået hjælp til at omstille deres produktion fra sort til grøn. Erfaringerne viser, at det teknologisk og økonomisk er muligt at erstatte fossile brændsler og samtidig reducere udledningen af CO2.
”Forbruget af sort energi i industrien er en forhindring, som skal ryddes af vejen hurtigt, hvis vi i Danmark skal fastholde den direkte kurs mod klimamålene og en grønnere fremtid.”
Sådan lyder det fra Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond, som har finansieret og søsat projektet ’Elektrificering af fødevareindustrien’.
I projektet, som også har Viegand Maagøe, Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, DTU Mekanik og Green Power Denmark i ryggen, har 20 virksomheder i industrien undersøgt, hvordan man kan sikre en grøn omstilling i og styrke konkurrenceevnen ved at omlægge energiforsyningen fra fossile brændsler til CO2-neutral elektricitet.
Læs også: Detailkæde oplever succes med klimastrategi
Nu afrundes det med en konference i Industriens Hus på tirsdag næste uge. Her præsenterer organisationerne bag projektet og et udsnit af de deltagende virksomheder – Arla Foods, CP Kelco og Royal Unibrew – de vigtigste resultater og erfaringer, som er opsamlet undervejs.
Det store spørgsmål har indtil nu været, hvordan fødevareindustrien kan gå fra sort til grøn energi.
Hvilket projektet giver et klart svar på, fortæller Søren Eriksen, administrerende direktør i Viegand Maagøe, der har stået for strategisk og teknisk rådgivning.
”Vi har dokumenteret, at langt størstedelen af den sorte energi i industrien kan erstattes med eldrevet teknologi såsom varmepumper. Ovenikøbet typisk med en fornuftig tilbagebetalingstid på investeringen, så man får en god businesscase ud af det,” siger han.
Grøn førerposition og udfordringer
Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer, pointerer, at det desuden er en vigtig erfaring fra projektet, at virksomhederne, udover at minimere deres CO2-udledning samtidig skærer ned på energiforbruget.
”Resultatet er, at de sparer yderligere CO2 og billiggør produktionen. Det giver mere bæredygtige produkter, som matcher en stigende efterspørgsel fra forbrugerne, og understøtter en udvikling mod en stærk, grøn førerposition,” siger han og opfordrer alle produktionsvirksomheder, som i dag kører på fossil energi, til udarbejde en strategi for elektrificering.
Læs også: CONCITO: Danmark er længere fra klimamålet i 2025 end forudset
Ifølge Flemming Nør-Pedersen, direktør og medlem af direktionen i Landbrug & Fødevarer, blotlægger projektet dog også udfordringer, som kan forsinke udviklingen.
”Nogle industrivirksomheder har komplekse produktionsforhold, som gør businesscasen mindre attraktiv end for flertallet. Og for andre indebærer elektrificering større investeringer, end de kan mobilisere. Der er derfor fortsat brug for støtteordninger såsom Erhvervspuljen, der er dedikeret til omstilling fra gas til el, så vi kan få så mange som muligt med over på grøn strøm,” siger han.
Og så skal der skrues op for investeringerne i forskning og udvikling, påpeger direktøren.
”Det er afgørende for, at nye elbaserede teknologier og løsninger til energilagring kan modnes hurtigere og implementeres sikkert. Det vil desuden gavne dansk eksport af teknologi og rådgivning om elektrificering.”
- HCL