20.01.2023 | Klima, miljø og energi
”Sæt strøm til fødevareindustrien og mindsk CO2-udledningen”
I projektet ’Elektrificering af fødevareindustrien’ har 20 virksomheder fået hjælp til at omstille deres produktion fra sort til grøn. Erfaringerne viser, at det teknologisk og økonomisk er muligt at erstatte fossile brændsler og samtidig reducere udledningen af CO2.
Projektet viser, at der både ligger en økonomisk og teknologisk gevinst for virksomhederne, hvis de går fra at bruge energi fra fossile brændstoffer til varmepumper. Foto: Viegand Maagøe.
”Forbruget af sort energi i industrien er en forhindring, som skal ryddes af vejen hurtigt, hvis vi i Danmark skal fastholde den direkte kurs mod klimamålene og en grønnere fremtid.”
Sådan lyder det fra Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond, som har finansieret og søsat projektet ’Elektrificering af fødevareindustrien’.
I projektet, som også har Viegand Maagøe, Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, DTU Mekanik og Green Power Denmark i ryggen, har 20 virksomheder i industrien undersøgt, hvordan man kan sikre en grøn omstilling i og styrke konkurrenceevnen ved at omlægge energiforsyningen fra fossile brændsler til CO2-neutral elektricitet.
Læs også: Detailkæde oplever succes med klimastrategi
Nu afrundes det med en konference i Industriens Hus på tirsdag næste uge. Her præsenterer organisationerne bag projektet og et udsnit af de deltagende virksomheder – Arla Foods, CP Kelco og Royal Unibrew – de vigtigste resultater og erfaringer, som er opsamlet undervejs.
Det store spørgsmål har indtil nu været, hvordan fødevareindustrien kan gå fra sort til grøn energi.
Hvilket projektet giver et klart svar på, fortæller Søren Eriksen, administrerende direktør i Viegand Maagøe, der har stået for strategisk og teknisk rådgivning.
”Vi har dokumenteret, at langt størstedelen af den sorte energi i industrien kan erstattes med eldrevet teknologi såsom varmepumper. Ovenikøbet typisk med en fornuftig tilbagebetalingstid på investeringen, så man får en god businesscase ud af det,” siger han.
Grøn førerposition og udfordringer
Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødevarer, pointerer, at det desuden er en vigtig erfaring fra projektet, at virksomhederne, udover at minimere deres CO2-udledning samtidig skærer ned på energiforbruget.
”Resultatet er, at de sparer yderligere CO2 og billiggør produktionen. Det giver mere bæredygtige produkter, som matcher en stigende efterspørgsel fra forbrugerne, og understøtter en udvikling mod en stærk, grøn førerposition,” siger han og opfordrer alle produktionsvirksomheder, som i dag kører på fossil energi, til udarbejde en strategi for elektrificering.
Læs også: CONCITO: Danmark er længere fra klimamålet i 2025 end forudset
Ifølge Flemming Nør-Pedersen, direktør og medlem af direktionen i Landbrug & Fødevarer, blotlægger projektet dog også udfordringer, som kan forsinke udviklingen.
”Nogle industrivirksomheder har komplekse produktionsforhold, som gør businesscasen mindre attraktiv end for flertallet. Og for andre indebærer elektrificering større investeringer, end de kan mobilisere. Der er derfor fortsat brug for støtteordninger såsom Erhvervspuljen, der er dedikeret til omstilling fra gas til el, så vi kan få så mange som muligt med over på grøn strøm,” siger han.
Og så skal der skrues op for investeringerne i forskning og udvikling, påpeger direktøren.
”Det er afgørende for, at nye elbaserede teknologier og løsninger til energilagring kan modnes hurtigere og implementeres sikkert. Det vil desuden gavne dansk eksport af teknologi og rådgivning om elektrificering.”
- HCL
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.