10 år med etisk handel - Verdensmål og partnerskaber i centrum

Verdensmålene var i centrum ved DIEHs markering af sit 10 års jubilæum. Finansministeren kaldte dem ’verdens vigtigste dagsorden’, og værdien af partnerskaber blev fremhævet fra flere sider.

Finansminister Kristian Jensen var konferencens første taler, og lagde bl.a. vægt på vigtigheden i at få det private erhvervsliv til at støtte op om at opnå FN’s udviklingsmål. Foto: Anders Kampmann.

25.04.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Samtlige 148 stole – og et par bænke – i Fællessalen var optaget, da Kirsten Brosbøl (S) i sin egenskab af formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Verdensmålene bød de mange gæster velkommen og præsenterede eftermiddagens første taler, finansminister Kristian Jensen (V), der gjorde status for indfrielsen af FN’s 17 verdensmål (SDG’erne), her godt 2½ år efter vedtagelsen i New York.

”SDG’erne er verdens vigtigste dagsorden, fordi de rummer et paradigmeskift fra de gamle MDG’er (Millennium Development Goals, red.), som kun fokuserede på udviklingslandene, til at inddrage hele verden og det aftryk, vi alle sammen sætter på kloden”, sagde han og fortsatte:

”Før var det erhvervspolitik gennem udviklingspolitik, men nu er det omvendt, og deri ligger et kæmpe potentiale for danske virksomheder. Faktum er, at al bistand og filantropi ikke er nok til at opnå målene, og derfor skal vi have markedskræfterne i spil også. Her er partnerskaber som dem, bl.a. DIEH er med til at skabe, helt afgørende”, sagde Kristian Jensen.

Derudover anerkendte han også en utilfredshed med det første års fremskridt med regeringens handlingsplan på området, bl.a. fordi for få uddannelser inddrager SDG’erne, ligesom han pegede på de ”nationalistiske tendenser” rundt om i verden som noget, der gør ham pessimistisk ift. at opnå målene.

Den moderne virksomhed har ikke råd til at ignorere SDG’erne

Mikkel Stenbæk Hansen

Mulighedsbillede i stedet for trusselsbillede
Fra netop erhvervslivets side præsenterede COOPs formand, den nyligt genvalgte Lasse Bolander, etisk handel i et detailhandelsperspektiv. I tråd med finansministeren betonede han værdien i partnerskaber, sådan som SDG 17 også efterlyser.

”Vi kan ikke løse alle problemerne alene, eller ramme samtlige mål, vi fokuserer på dem, vi er gode til. Derfor har vi brug for samarbejde mellem virksomheder, myndigheder, NGO’er osv., sådan som det har været afgørende for os i Kenya”, sagde han med henvisning til det kafferisteri, COOP lancerede i landet i efteråret 2016.

”Når det kommer til virksomheder, så er kommunikationen og vinklingen meget vigtig. Det er simpelthen betydelig lettere at få kommercielle samarbejdspartnere ombord, hvis man kan tegne et mulighedsbillede i stedet for et trusselsbillede”, tilføjede Lasse Bolander.

Et panel bestående af CSO Morten Lehmann fra Global Fashion Agenda, direktør for Madkulturen, Judith Kyst, international chef for 3F, Jesper Nielsen, og DIEH’s tidligere direktør, Mette Boye, så tilbage på organisationens 10 år, og de mange fremskridt der ifølge panelet er sket over årene.

Et panel med bl.a. DIEH’s tidligere direktør, Mette Boye, så tilbage på organisationens 10 år. Foto: Anders Kampmann.

Stadig mange udfordringer
DIEH’s direktør, Mikkel Stenbæk Hansen, der overtog posten fra Mette Boye den 1. februar i år, præsenterede herefter den nyeste udgave af organisationens State of Ethical Trading-rapport. Rapporten sætter tal på den udvikling, panelet diskuterede og gør det klart, at der stadig er markante udfordringer, der skal løses.

”Selvom det går fremad, så er der rigeligt at tage fat på, når det kommer til lave lønninger, diskrimination, lange arbejdsdage, børnearbejde, slaveri, forsamlingsfrihed, ligestilling, menneskerettigheder og angreb mod dem, der forsøger at forsvare dem, og flere emner på miljøområdet”, sagde Mikkel Stenbæk og fortsatte:

”I SDG’ernes æra er det tydeligt, at partnerskaber er helt centrale for at vi kan adresse alle disse udfordringer. Flere og flere virksomheder prøver efterhånden at levere resultater på den baggrund, og samtidig kan vi se, at den etisk bevidste forbruger er blevet mainstream. Det gør også, at den moderne virksomhed ikke har råd til at ignorere SDG’erne”.

Konferencen bød også på indlæg fra DIEH’s søsterorganisationer i Storbritannien og Norge. De tre har samlet sig i det såkaldte Joint Ethical Trading Initiatives (JETI), som skal ’dække behovet for en international og praktisk tilgang til etisk handel’, som det hedder i State of Ethical Trading-rapporten.

Læs også: Partnerskaber på tværs gør det muligt at nå nye bæredygtighedsmål

Eftermiddagen blev rundet af med en paneldebat med Kirsten Brosbøl, adm. direktør for IFU, Tommy Thomsen, direktør for Landbrug og fødevarer, Flemming Nør-Pedersen og generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus