29.09.2019 | Klima, miljø og energi
10-punktsplan skal bane vejen for en grønnere dagligvarehandel
Regeringen inviterer erhvervslivet til partnerskaber om grøn omstilling. De Samvirkende Købmænd har ti forslag til fremme af en grønnere dagligvarehandel.
Adm. direktør John Wagner og resten af De Samvirkende Købmænd har udarbejdet en 10-punktplan med initiativer, som vil gøre det lettere for butikkerne at tage hensyn til klima, miljø og bæredygtighed.
Den nye regering har lagt op til at samarbejde med erhvervslivet om at få sat fart på den grønne omstilling.
Læs også: Størstedelen af danskerne siger god for klimaafgifter på dagligvarer
Den bold har De Samvirkende Købmænd (DSK), der bl.a. har Meny, Rema 1000 og Spar som medlemmer, grebet. Derfor har de udarbejdet et oplæg til et partnerskab om en grønnere dagligvarehandel.
”Vi skal i hver eneste butik gøre en indsats for f.eks. at spare på energien og undgå madspild”, siger adm. direktør i DSK, John Wagner, og fortsætter:
”Men vi må også forlange, at der fra politisk hold kommer initiativer, som fjerner de barrierer, der forhindrer de forretningsdrivende i at tage optimalt hensyn til klimaet”.
Læs også: Når købmænd laver CSR: Mest mulig velgørenhed for pengene
Oplægget indeholder således nedenstående 10-punktsplan med initiativer, som vil gøre det lettere for butikkerne at tage hensyn til klima, miljø og bæredygtighed.
- Madspild – administrative byrder lempes, og aktiviteter samles
- Ensretning af kommunernes krav til affaldssortering
- Opgør med de pantfrie dåser fra de tyske grænsebutikker
- Øget brug af pant og lokale genbrugsstationer
- Plastikstrategi skal implementeres
- Fjernelse af afgiften på overskudsvarme
- Tilskud til/forøgede afskrivningsmuligheder for energireducerende tiltag
- Klimamærkning/øget bevidsthed om klimapåvirkning
- Transport med øget elektrificering
- Nedsat moms på sundere fødevarer
- JMA
Klima, miljø og energi

Corona-pandemien har udløst det største fald i CO2-udledninger, der nogensinde er registreret
Særligt indenfor luftfart har corona-pandemien forårsaget en markant CO2-reduktion. Men den lave rejseaktivitet har til gengæld en bagside på den sociale front.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Strategi & ledelse

Langt de fleste topledere anser klimakrisen som den største udfordring, men tre ud af fire føler sig ikke rustet til at håndtere arbejdet
En måling foretaget af Deloitte viser, at der er bred enighed blandt topledere: Klimakrisen er den største og vigtigste udfordring. Corona-krisen har budt på en lærerig process for mange, men en stor del føler sig stadig ikke klar til at håndtere fremtidige kriser.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.