15 ESG-nøgletal som alle bør bruge

Børsen i København vil have alle virksomheder til at rapportere på ESG, og de kan starte med de 15 nøgletal som er i det overblik Nasdaq Nordic, Finansforeningen og FSR frigav på Folkemødet i dag.

Så trykkede de aktiehandlen i gang! Fra venstre: Jakob Askou Bøss, Torben Möger Pedersen, Susanne Stormer, Birgitte Mogensen og Carsten Borring..

14.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

“Solen skinner, der er kommet en guide og manden med pengene er her - så det kan kun gå godt,” sagde Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq Copenhagen, lige før fire mennesker sammen trykkede på en knap og satte dagens handel på børsen i gang d. 14. juni 2019. 

Guiden, han talte om, er “en standardiseret ESG-hoved- og nøgletalsoversigt”, som kan hjælpe virksomheder med at kvalificere deres rapportering på miljø, sociale og governancefaktorer, og investorer med at vurdere kvaliteten af en virksomhed og dens fremtidsplaner. (Den kan downloades her).

Den er udgivet af Nasdaq Copenhagen (tidligere Københavns Fondsbørs), FSR - danske revisorer og Finansforeningen i fællesskab, som et svar på et kendt problem: At selvom ESG-faktorer i stadig højere grad bliver brugt til at vurdere og en virksomhed også vil være en god forretning på længere sigt, er de nøgletal og informationer, man bruger til at kommunikere om dette en ret så blandet landhandel. 

‘Den vil vi bruge’
Lanceringen af guiden fandt sted i Dansk Erhvervs telt på Folkemødet 2019, med fire morgenfriske repræsentanter for Ørsted, PensionDanmark, Novo Nordisk og FSR. 

“Vi magler nøgletal på ESG, som man kan have tillid til og som er sammenlignelige på tværs, noget som investorer kan lære sig op ad,” sagde Birgitte Mogensen fra FSR, som en forklaring på, hvorfor guiden er et vigtigt bidrag til det finansielle miljø omkring virksomheder. 

“Manden med pengene”, som han blev kaldt den morgen, Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark, var udelt i sin begejstring for den nye guide: 

“Vi kommer til at bruge guiden på ikke bare vores danske aktier, vi vil også rulle den ud til vores internationale samarbejdspartnere,” sagde han. 

Ørsteds repræsentant, Jakob Askou Bøss, var også klar til at bruge guiden. 

“Vi har kigget på det her i 15 år med mange forskellige definitioner og standarder, og vi udgiver allerede kvartalsmæssige ESG-rapporter. Jeg vil tage guiden med hjem og implementere dens nøgletal i de rapporter,” sagde han. 

De mindre virksomheder skal også med
Begejstring til trods så er det dog stadig kun ‘en håndfuld eller halvanden’, som Birgitte Mogensen kaldte det, af de børsnoterede virksomheder, der arbejder seriøst med ESG-rapportering. 

“De mindre virksomheder skal også med, og derfor er det godt at revisorerne er med til at udgive denne guide, for det er dem, der skal hjælpe dem med at få hold på det. Og de får naturligvis lidt længere tid til at komme i mål end f.eks. Novo Nordisk og Ørsted,” sagde Torben Möger Pedersen.

Alt det ved Nasdaq Copenhagen godt. Så det er en af Carsten Borrings målsætninger at få flere virksomheder i gang med den form for rapportering. Og han tror på at det vil lykkes. 

“Vi holder et møde om guiden i næste uge. Der er 70 pladser og de var alle booket på tre dage. Det har vi aldrig set før,” fortalte han. 

Nye tider
Den nye interesse for ESG-information kunne både Ørsted og Novo Nordisk bakke op om. 

“Da vi begyndte at deltage i investor roadshows med ESG-information, så var det tydeligt, at når vi talte, syntes deltagerne i nogen grad, at nu var der pause. De havde deres store, detaljerede Excel-ark, og så kom vi og fortalte om, at vi var gode ved dyr. Sådan er det bestemt ikke mere, og den professionalisering, som fælles nøgletal og måder at regne dem ud på repræsenterer, hjælper investorer og analytikere med at se om “det holder”,” sagde Susanne Stormer, som står i spidsen for Novo Nordisks bæredygtighedsarbejde. 

“Jeg kan god huske, da CSR-rapportering var et spørgsmål om, at man også gerne ville fortælle nogle andre og blødere historier om virksomheden. Det er anderledes nu, fordi det at have hånd om bæredygtighedsindsatsen er en basal, underliggende predictor for om en virksomhed er i stand til at omstille sig til fremtiden,” sagde Jakob Askou Bøss. 

Og så gik aktiehandlen i gang. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)