15 ESG-nøgletal som alle bør bruge

Børsen i København vil have alle virksomheder til at rapportere på ESG, og de kan starte med de 15 nøgletal som er i det overblik Nasdaq Nordic, Finansforeningen og FSR frigav på Folkemødet i dag.

Så trykkede de aktiehandlen i gang! Fra venstre: Jakob Askou Bøss, Torben Möger Pedersen, Susanne Stormer, Birgitte Mogensen og Carsten Borring..

14.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

“Solen skinner, der er kommet en guide og manden med pengene er her - så det kan kun gå godt,” sagde Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq Copenhagen, lige før fire mennesker sammen trykkede på en knap og satte dagens handel på børsen i gang d. 14. juni 2019. 

Guiden, han talte om, er “en standardiseret ESG-hoved- og nøgletalsoversigt”, som kan hjælpe virksomheder med at kvalificere deres rapportering på miljø, sociale og governancefaktorer, og investorer med at vurdere kvaliteten af en virksomhed og dens fremtidsplaner. (Den kan downloades her).

Den er udgivet af Nasdaq Copenhagen (tidligere Københavns Fondsbørs), FSR - danske revisorer og Finansforeningen i fællesskab, som et svar på et kendt problem: At selvom ESG-faktorer i stadig højere grad bliver brugt til at vurdere og en virksomhed også vil være en god forretning på længere sigt, er de nøgletal og informationer, man bruger til at kommunikere om dette en ret så blandet landhandel. 

‘Den vil vi bruge’
Lanceringen af guiden fandt sted i Dansk Erhvervs telt på Folkemødet 2019, med fire morgenfriske repræsentanter for Ørsted, PensionDanmark, Novo Nordisk og FSR. 

“Vi magler nøgletal på ESG, som man kan have tillid til og som er sammenlignelige på tværs, noget som investorer kan lære sig op ad,” sagde Birgitte Mogensen fra FSR, som en forklaring på, hvorfor guiden er et vigtigt bidrag til det finansielle miljø omkring virksomheder. 

“Manden med pengene”, som han blev kaldt den morgen, Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark, var udelt i sin begejstring for den nye guide: 

“Vi kommer til at bruge guiden på ikke bare vores danske aktier, vi vil også rulle den ud til vores internationale samarbejdspartnere,” sagde han. 

Ørsteds repræsentant, Jakob Askou Bøss, var også klar til at bruge guiden. 

“Vi har kigget på det her i 15 år med mange forskellige definitioner og standarder, og vi udgiver allerede kvartalsmæssige ESG-rapporter. Jeg vil tage guiden med hjem og implementere dens nøgletal i de rapporter,” sagde han. 

De mindre virksomheder skal også med
Begejstring til trods så er det dog stadig kun ‘en håndfuld eller halvanden’, som Birgitte Mogensen kaldte det, af de børsnoterede virksomheder, der arbejder seriøst med ESG-rapportering. 

“De mindre virksomheder skal også med, og derfor er det godt at revisorerne er med til at udgive denne guide, for det er dem, der skal hjælpe dem med at få hold på det. Og de får naturligvis lidt længere tid til at komme i mål end f.eks. Novo Nordisk og Ørsted,” sagde Torben Möger Pedersen.

Alt det ved Nasdaq Copenhagen godt. Så det er en af Carsten Borrings målsætninger at få flere virksomheder i gang med den form for rapportering. Og han tror på at det vil lykkes. 

“Vi holder et møde om guiden i næste uge. Der er 70 pladser og de var alle booket på tre dage. Det har vi aldrig set før,” fortalte han. 

Nye tider
Den nye interesse for ESG-information kunne både Ørsted og Novo Nordisk bakke op om. 

“Da vi begyndte at deltage i investor roadshows med ESG-information, så var det tydeligt, at når vi talte, syntes deltagerne i nogen grad, at nu var der pause. De havde deres store, detaljerede Excel-ark, og så kom vi og fortalte om, at vi var gode ved dyr. Sådan er det bestemt ikke mere, og den professionalisering, som fælles nøgletal og måder at regne dem ud på repræsenterer, hjælper investorer og analytikere med at se om “det holder”,” sagde Susanne Stormer, som står i spidsen for Novo Nordisks bæredygtighedsarbejde. 

“Jeg kan god huske, da CSR-rapportering var et spørgsmål om, at man også gerne ville fortælle nogle andre og blødere historier om virksomheden. Det er anderledes nu, fordi det at have hånd om bæredygtighedsindsatsen er en basal, underliggende predictor for om en virksomhed er i stand til at omstille sig til fremtiden,” sagde Jakob Askou Bøss. 

Og så gik aktiehandlen i gang. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle