26 millioner fra EU fond skal få socialt udsatte danskere i arbejde
En investering på 26 millioner skal få flere ledige danskere ud på arbejdsmarkedet. Det er formålet med nye vækstpartnerskaber mellem 18 virksomheder og 13 kommuner rundt om i landet.
Den Sociale Kapitalfond skal med en pulje på 26 millioner få nogle af de borgere, der er allerlængst væk fra arbejdsmarkedet, i beskæftigelse. Det skal ske gennem såkaldte vækstpartnerskaber mellem det offentlige, 18 virksomheder og 13 kommuner landet over. Tanken er samtidig, at projektet skal påvise, hvor store besparelser, der er for samfundet ved at aktivere socialt udsatte. Det skriver Altinget.dk.
”Vi har 460.000 mennesker, som sidder på udskiftningsbænken og sindssygt gerne vil ind og spille, samtidig med at der render nogle virkelig forpustede spillere rundt inde på banen. Med dette projekt kan vi løfte flere udsatte ind i arbejdslivet. Og vi kan gøre det på en selvfinansierende måde,” siger Birgitte Frost Mathiesen, programdirektør i Den Sociale Kapitalfond, til Altinget.dk.
Projektet får sin primære kapital fra EU’s Socialfond, mens Den Sociale Kapitalfond står for at matche eksempelvis flygtninge, førtidspensionister og udsatte kontanthjælpsmodtagere med et passende job. Samtid skal de gennemgå et obligatorisk træningsforløb på 6-12 måneder, der skal gøre dem jobklar.
Læs også: Indspark: Kan vi trække job op af borgernes skraldespand
Og ifølge erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har der længe manglet et sådant projekt.
”Vi har mega opgangstider. Nu handler det om at få de sidste med, så de også kan blive en del af samfundet. Og det her projekt rammer bullseye ved at udvikle en model for samarbejde mellem kommuner og virksomheder”, uddyber erhvervsministeren til Altinget.dk.
Klare resultater skal vise effekten ved socialt arbejde
Projektet har slutdato ved udgangen af 2020 og bliver løbende evalueret af en følgegruppe, som måler de økonomiske gevinster ved intensivt at skabe medarbejdere gennem socialt arbejde.
”Hver måned opgør vi de direkte besparelser for kommunerne og sammenholder indsatsen over for virksomheder og borgere med de resultater, der skabes. Vi ved fra tidligere erfaringer, at vækstforløb i virksomheder kan betale sig. Men her er vi ude at teste effekten af at arbejde med borgere, som måske aldrig har været på arbejdsmarkedet og skal gennemføre et massivt udviklingsforløb. Og det er en ubekendt for os”, siger Birgitte Frost Mathiesen til Altinget.dk.
Læs også: Den AP. Møllerske Støttefond beviliger 21 mio. kr. til at få flere udsatte i job
Det betyder, at der er mere på spil end ekstra arbejdskraft for virksomhederne. Med projektet forventer man nemlig, at der nu vil komme dokumentation for, om hvorvidt det det kan betale sig for virksomheder målrettet af investere i sociale virksomheder, der har medarbejdere ansat gennem sociale obligationer.
”I dag er der for mange ubekendte, som gør, at for eksempel pensionsselskaberne ikke kan vurdere deres risiko. Så der mangler data og validering af resultaterne. Og der håber jeg, at vi i dette projekt kan skabe en valid og troværdig businesscase”, siger hun Birgitte Frost Mathiesen til Altinget.dk.
Også erhvervsministeren glæder sig over, at der med projektet kan komme nogle konkrete resultater på bordet,
”Der har været talt meget om payment by result og sociale obligationer. De fleste har syntes, det var en god idé. Men der har manglet en motor og et lokomotiv. Det kommer med projektet her. Nu får vi noget dokumentation, der gør det lettere at gøre den slags i stor skala fremover”, siger han.
- EST