5 hurtige til Anne Glad: Nordisk stil og bæredygtighed følges ad

Trenden mod bæredygtighed er tydelig over alt i samfundet. Det ser livsstilsekspert Anne Glad.

11.03.2013

CSR.dk

Hvornår bemærkede du bæredygtighedstendensen i forhold til livsstil?
Der var et skifte i tidsånden i forbindelse med finanskrisens udbrud i 2008. Skiftet betød, at vi begyndte at fokusere på det mere basale og være lidt asketiske. Sammen med det asketiske opstod der også en lyst til at opføre sig ansvarligt, tænke sig om og passe på miljøet. Frem til finanskrisen gav vi den jo gas i en forbrugsfest af hidtil usete dimensioner. I det skifte, der skete i tidsånden, forkaster vi materialismen og vender blikket indad og søger nogle mere basale værdier. Nogle går over i den helt modsatte grøft og holder nærmest helt op med at bruge penge og handler primært i discounthandler.

Når vi så endelig skal ud og bruge penge på livsstilsprodukter, skal det helst være på en måde, som knytter sig til vores følelsesliv: At vi fortæller os selv, at vi gør noget godt, eller at vi er i gang med at rydde op i vores liv og derfor skal have det her nye møbel. Det er et led i processen med at smide ud, skære ned på vores forbrug og sælge på loppemarked. Samtidig med bæredygtighedstrenden opstod der en trend med fokus på nordisk stil.

Hvornår begyndte det nordiske at få sin renæssance?
Den nordiske madkultur kom frem engang midt i 90'erne, hvor blandt andre Claus Meyer og Camilla Plum var bannerførere for lokale råvarer og for en mere traditionel dansk måde at lave mad på. Man var inspireret af den nordiske natur. Den store mainstream-gørelse af det nordiske køkken synes jeg godt, man kan påstå, er kommet sammen med skiftet i tidsånden omkring finanskrisen. Før 2008 havde vi mere fokus på fusionskøkkener. Det nordiske køkken fik rigtig gode vækstbetingelser med retter som grød og kål og mere basale kriseretter, som passer godt ind i den tid, vi lever i nu.

Hvad er forskellen på forbrug nu og i 2008?
Man må ikke vise sine værdier frem og flashe sine penge mere. I stedet skal man vise overskud på en anden måde, nemlig mentalt overskud. Derfor bliver de historier, der knytter sig til livsstilsprodukterne, rigtig vigtige. Der kan for eksempel være en velgørenhedsfaktor – når man køber et produkt, giver man samtidig penge til mennesker i den tredje verden.

Det kan også være, at produktet er helt unikt: produceret af en exceptionel dygtig keramiker, har en særlig god historie eller er fremstillet bæredygtigt. Naturen er kommet tilbage i designet, og naturen er noget, som bymennesker savner at være tæt på. Tidsånden afspejler sig i alle lag af vores forbrug og indretning. Tendensen med at få naturen ind igen kan ses på puder med naturmotiver, træfigurer og dimser med naturprint, som igen kommer ind i vores hjem. Det er meget nordisk natur med sten og træ og dyremotiver med ugle og ulve. Vi har også lyst til plantemotiver for eksempel havtjørn og birketræer i den nordiske farveskala.

Hvordan har forbrugsmentaliteten ændret sig siden krisen?
Tidligere købte vi meget på overfladen. Når vi skulle have noget nyt, købte vi for eksempel mærkevarer – designgenstande, som alle var klar over var kostbare, og som alle kunne se, der var brugt penge på. Det var vigtigt at vise sin status. Det er blevet umoderne i den nye tidsånd. Det er in at vise mentalt overskud over for andre i stedet for materielt overskud. Før gik overskuddet meget på den personlige karriere 'mig, mig, mig', narcissisme og personlig branding. Nu ser vi mere på, hvad man kan gøre for andre for eksempel frivilligt arbejde, handle bæredygtigt eller holde op med at bruge så mange ressourcer og dermed spare på klodens ressourcer. Det er in at gøre noget for det store fællesskab.
 

Hvad er den næste trend?
Den næste trend er noget, vi ikke har set før. Det bliver sådan, at man føler, at man betræder ny jord. Nu har vi tæsket rundt i nostalgien; nu har vi behov for at se noget, vi ikke har set før, hvor man virkeligt taber underkæben og tænker: ”Okay, det her er fedt. Det havde jeg s'gu ikke set komme”. Der kommer lidt en futuristisk trend. Ikke Star Trek -futurisme, men en futurisme, som er farvestrålende, overraskende og humoristisk, og som er en måde at få pengepungen op igen.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V