13.12.2013  |  Supply chain

5 hurtige til Rikke Dreyer

I slutningen af november talte Rikke Dreyer, chefkonsulent for Samfundsansvar i SKI og formand for Forum for Bæredygtige Indkøb, til Udbudsdagen på Børsen i København. Hun mener, at de danske virksomheder bør starte deres bæredygtige indkøb, hvor der er værktøjer og et stort udvalg af grønne produkter.

1. Hvad er den største udfordring inden for grønt indkøb?
Manglende viden er den barriere, som indkøbere i såvel offentlige som private organisationer, selv peger på som den væsentligste. Man er simpelthen usikker på, hvordan man bærer sig ad med at købe grønt og kender ikke de værktøjer, vejledninger, miljømærkeordninger med videre der findes.

Læs også: Nu kan de grønne indkøbsmål nås

Prisen for de grønne varer og manglende ledelsesmæssig opbakning er også nogle af de barrierer, som indkøberne nævner.

2. Hvad er dit råd til danske virksomheder, der planlægger at investere i bæredygtige indkøb?
Et godt råd vil være at starte på de områder, hvor det er let, eksempelvis fordi der findes værktøjer og et stort udvalg af grønne og miljømærkede produkter, og hvor der samtidig kan hentes en gevinst for både miljøet og pengepungen.

Ved at købe ind efter de samlede omkostninger, der er forbundet med at anskaffe, bruge og bortskaffe et produkt, som for eksempel en computer eller en kopimaskine, vil man kunne nedbringe de samlede omkostninger for miljø og økonomi på en relativt let tilgængelig måde.

3. Hvordan kommer virksomhederne i gang?
Begynd på få udvalgte områder og få en succes dér.  Start for eksempel med at købe energieffektive produkter, såsom computere og dokumentér de opnåede besparelser. Det kan også være vejen til et stærkere ledelsesfokus.

Papir, tryksager, rengøring og hygiejneprodukter er andre eksempler på områder, hvor det er let at starte, fordi der findes et stort udvalg af miljømærkede varer – både Blomst- og Svanemærkede samt FSC-mærkede varer.

4. Kan du henvise til bestemte værktøjer?
På SKI’s hjemmeside findes værktøjer til beregning af de totale omkostninger ved indkøb af it-udstyr og kopi/print-produkter. Der er tale om værktøjer i Excel, som er lige til at bruge i et konkret indkøb.

Jeg kan også henvise til en helt ny hjemmeside ’Den Ansvarlige Indkøber’ under udbudsportalen.dk, der samler værktøjer til grønne og bæredygtige indkøb.

Forum for Bæredygtige Indkøb har også en hjemmeside, hvor der blandt andet er samlet mange grønne indkøbscases, som man kan lade sig inspirere af. Man kan også tilmelde sig Forummets nyhedsbrev og derigennem holde sig opdateret om nyheder og arrangementer om grønne indkøb.

5. Hvordan ser fremtiden ud for grønt indkøb i Danmark?
Der er høje forventninger til, at indkøb skal bidrage til at løse de store udfordringer, vi står overfor -ikke kun i forhold til miljø og klima, men også i forhold til vækst og beskæftigelse.

Om SKI

SKI er en central indkøbsorganisation, der gennemfører EU-udbud på vegne af den offentlige og halvoffentlige sektor og etablerer såkaldte rammeaftaler på en række vare- og tjenesteydelsesområder.
 

Regeringen er netop kommet med en strategi for intelligent offentligt indkøb, som har fokus på både at effektivisere indkøbet og fremme innovation og bæredygtighed.

Læs også: Endnu en kommune satser på grønne indkøb

Jeg tror personligt, det vil være kendetegnende for fremtidens grønne og bæredygtige indkøb, at de løftes ind i den samlede indkøbsstrategi, så den i stigende grad bidrager til at skabe udvikling, innovation og overskud for den tredobbelte bundlinje – den grønne, den sociale og den økonomiske.

Mere fra Mathilde

Mathilde Henriksen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere