10.04.2018  |  Klima, miljø og energi

50 millioner til udviklingen af fremtidens energi- og ressourcesystemer i Greater Copenhagen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Greater Copenhagen har en styrkeposition inden for grøn omstilling, og grøn vækst kan skabe op til 42.000 nye grønne job i Greater Copenhagen frem mod 2035. Det slog en grøn vækstanalyse fast i 2016.

Greater Copenhagen har en styrkeposition inden for grøn omstilling, og grøn vækst kan skabe op til 42.000 nye grønne job i Greater Copenhagen frem mod 2035. Det slog en grøn vækstanalyse fast i 2016. FUTURE - et nyt EU-projekt til 50 millioner skal være med til at udnytte det potentiale og sikre en bæredygtig omstilling.

Verdens ressourcer er under pres, og der er mere end nogensinde brug for at vores energiforbrug går fra sort til grønt. De tre regioner i Greater Copenhagen har alle et mål om, at deres energiforbrug i 2020 er dækket med 40 % vedvarende energi, samt at være blandt de mest ressourceeffektive regioner. Derfor har de sammen taget initiativ til at finde nye veje og løsninger til fremtiden energi- og ressourcesystemer.

Over de næste tre år udvikler og tester et bredt partnerskab, med mere end 20 offentlige og private aktører fra Greater Copenhagen geografien, forskellige teknologier, værktøjer eller forretningsmodeller indenfor vedvarende energi eller udnyttelse af ressourcer. 6,78 mio € er der sat af.  Målet er at de visionære casesamarbejder udvikler nye og gennemslagskraftige løsninger, der kan blive til konkrete løsninger i fremtidens energi- og ressourcesystem.

EU har ros til projektet

”FUTURE-samarbejdet om fremtidens intelligente energi- og ressourcesystem er et stærkt innovativt projekt…, og alle de forskellige cases har en nyskabende karakter”

”Projektet har en god kobling til erhvervslivet”

”De løsninger som frembringes af private og offentlige organisationer i fællesskab vil yde et vigtigt bidrag til at kommuner, regioner og andre organisationer opnår en højere grad af energi- og ressourceeffektivitet samt øger andelen af anvendt vedvarende energi”

Det er nogle af de ord, EU giver projektet med på vejen. Med ordene følger 3,2 mio € fra den europæiske regionale udviklingsfond Interreg ÖKS.

Et samlet Greater Copenhagen står bag

Bag initiativet står de tre regioner i Greater Copenhagen: Region Skåne, Region Hovedstaden og Region Sjælland. Greater Copenhagen har styrkepositioner og erfaring med øget ressourceeffektivitet, strategisk energiplanlægning og Smart City-indsatser. Greater Copenhagen er derfor et oplagt test- og udviklingslaboratorium.

”För att möta klimathotet måste vi både ställa om energianvändningen och öka effektiviteten. Det som i en verksamhet är avfall kan i en annan verksamhet vara viktiga råvaror. Här behöver man vara klimatsmart och utveckla nya lösningar. Projektet kommer bland annat göra fallstudier för koldioxidneutrala sjukhus som jag tycker är särskilt spännande”

     Mätta Ivarsson, ordförande för regionala utvecklingsnämnden, Region Skåne.

”Det er et ambitiøst og modigt mål Greater Copenhagen har sat med flere grønne arbejdspladser og mere vedvarende energi. Men det er ikke urealistiske mål, for vores samarbejde har før vist at vores samarbejde er stærkt og kan skabe resultater.”

     Heino Knudsen, Regionsrådsformand, Region Sjælland

”Når vi går sammen om at identificere og afprøve løsninger, der fremmer grøn omstilling, er vi bedre rustet til at skabe grønne løsninger, der kommer miljøet til gavn og samtidig skaber arbejdspladser. Det er en svær opgave at omstille til vedvarende energi og udnytte vores ressourcer bedre. Derfor er det så vigtigt, at vi som her samler kræfterne på tværs af det offentlige og private i hele Greater Copenhagen”

     Sophie Hæstorp Andersen, Regionsrådsformand, Region Hovedstaden.

FAKTA

Partnere i FUTURE
Region Hovedstaden, Region Skåne, Region Sjælland, Sustainable Business Hub Scandinavia AB, Danmarks Tekniske Universitet, SEAS-NVE A.m.b.a, REFA Energi A/S, HeatPlan A/S, Kalundborg Kommune, Viessmann A/S, Balslev Radgivende lngeniører A/S, Schneider Electric Danmark A/S, Lendager Strategy, RambøII Danmark A/S, AffaldPlus I/S, Aalborg Universitet, Lund Kommun, Bofa - Bornholms affaldsbehandling, E.ON Sverige AB, Skånes Universitetssjukhus, Gate 21.

Finansiering

Projektet har et samlet budget på 6,78 mio €. EU’s grænseregionale Interreg program; Øresund-Kattegat-Skagerrak (Interreg ØKS) finansierer projektet med 3,2 mio €, mens de tre regioner medfinansierer med 1,26 mio €. Resten bliver finansieret af projektets offentlige og private partnere.

Læs mere om projektet her

Mere fra Gate 21

Gate 21

https://www.gate21.dk/

Gate 21 er en non-profit partnerorganisation, der samler de ambitiøse regioner, kommuner, virksomheder og videninstitutioner, der vil den grønne omstilling. Vores afsæt er regionernes og kommunernes efterspørgsel på nye og smarte løsninger på klima- og energiområdet. Vi udvikler og demonstrerer energi- og ressourceeffektive løsninger i…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere