50 mio. kr. skal ruste SMV’er til at dokumentere bæredygtighed
Med CSRD følger også krav til SMV’er om at levere dokumentation på ESG-emner til deres kunder. Nu er der økonomisk hjælp at hente, hvis man vil blive bedre til den disciplin.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet at afsætte 50 mio. kr. i en ny pulje i Virksomhedsprogrammet, hvor små- og mellemstore virksomheder kan få tilskud til individuelt tilpasset rådgivning om at indsamle, udarbejde og håndtere og dokumentere bæredygtighedsdata samt forbedre deres forudsætninger for at arbejde med bæredygtighed fremadrettet.
Indsatsen skal bidrage til bestyrelsens strategi om at understøtte bæredygtighed og grøn omstilling i SMV’er, herunder at SMV’er kan dokumentere deres arbejde med bæredygtighed. Puljen kan ansøges hos erhvervshusene fra begyndelsen af 2025.
Hvad kan man få tilskud til?
Det centrale element i den nye tilskudsmulighed er en rådgivningsvoucher (tilskud til indkøb af privat rådgivning for SMV’er). Rådgivningen kan handle om at indsamle, udarbejde, håndtere og dokumentere ESG- og bæredygtighedsdata, og indsatsen skal resultere i konkret bæredygtighedsdokumentation samt bedre forudsætninger for SMV’ernes videre arbejde med bæredygtighed.
Dokumentationen kan være virksomhedens miljøaftryk, livscyklusberegninger, strategier, politikker og lignende i det omfang, at de er i overensstemmelse med de europæiske rapporteringsstandarder på bæredygtighed (ESRS) og den kommende frivillige SMV-standard.
En mindre del af midlerne kan anvendes til tilskud til IT-systemer (licenser/systemer), som kan hjælpe SMV’erne med specifik bæredygtighedsdokumentation.
Presset stiger på SMV’erne
Puljen er en afledt effekt af nye krav om bæredygtighedsrapportering. Langt de fleste SMV’er er ikke direkte omfattet af rapporteringskravene, men bliver alligevel påvirket, fordi de leverer til store virksomheder, der er omfattet af direktivet, bliver nødt til at indhente ESG-oplysninger fra deres samarbejdspartnere. For de fleste SMV’er gælder det, at de ikke lige ligger inde med den type oplysninger.
Kathrine Forsberg, CEO i Atea og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, udtaler:
”SMV’er oplever i stigende grad at blive mødt af kundekrav fra store virksomheder, banker og investorer om at levere data og oplysninger om for eksempel udledninger, ressourceforbrug, arbejdsvilkår, påvirkning af det omgivende samfund og beskyttelse af whistleblowere. SMV’er kan have vanskeligt ved at overskue, hvordan bæredygtighedslovgivningen påvirker dem, og hvordan de kan imødekomme de krav, de møder. Det kan som mindre virksomhed være en udfordring at afsætte ressourcer til kompetenceudvikling og rådgivningsydelser relateret hertil, og det skal den nye indsats fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse være med til at afhjælpe.”
- EHS