585 kilo forurening fjernet med vores bæredygtige teknologi
Region Midtjylland er blevet næsten 600 kilo klorerede opløsningsmidler lettere, efter vi har oprenset en tidligere industrigrund i Boulstrup nær Odder. Som resultat er jorden blevet endnu renere end forventet, og risikoen for forurenet drikkevand er fordampet.
Næsten seks måneders arbejde er ved at blive afsluttet omkring en af de største enkeltstående forureninger i Region Midtjylland. I Boulstrup har vi med vores termiske oprensningsmetode fjernet 585 kilo klorerede opløsningsmidler fra jorden og grundvandet under et nedlagt renseri. Opgaven blev yderligere udfordret af, at forureningen lå i et bebygget område og ovenpå et hus, der skulle bevares. Derfor var vores termiske oprensningsteknologi særligt velegnet, da vi ikke behøvede at grave den forurenede jord op for derefter at skulle køre den væk. I stedet varmede vi jorden op til 100 grader, så de forurenede stoffer fordampede, hvorefter de blev suget op i et anlæg og opsamlet på aktivt kul.
Endnu mere værdi for pengene
Denne uge viste de sidste prøver fra grunden så, at den gennemsnitlige koncentration efter vores indsats ligger på 0,09 mg PCE/kg - et resultat der viser, at jorden nu endda er renere end det aftalte kriterie på 5 mg PCE/kg. Det er de godt tilfredse med i Regional Udvikling og Odder Kommune:
“Vi er meget tilfredse med, at vi nu har fået bugt med den gamle forurening og den trussel, forureningen ville være for drikkevandet i Odder Kommune. Vores estimater forud for oprensningen viste ca. 600 kg forurening, så det har vist sig at holde meget godt stik i forhold til de resultater, vi har fået efter oprensningen. Det er en af de meget store forureninger i Region Midtjylland, som nu er væk”, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalg for Regional Udvikling.
Formand for Miljø, Teknik og Klimaudvalget i Odder Kommune supplerer:
“Det er en lettelse, at vi nu er kommet af med den tikkende bombe, som den store forurening reelt har været for vores kommunale drikkevandsforsyning i Odder”, siger Ole Lyngby Pedersen (V).
Bæredygtig oprensningsmetode
Oprensning af jord indebærer ofte, at man vælger at grave forureningen op, men det var hverken muligt eller nødvendigt i Boulstrup. Det var heller ikke den mest bæredygtige løsning på problemet, og bæredygtighed er i høj grad et emne, der ligger os på sinde i Krüger:
“Vi er meget stolte over at have opnået så flotte resultater i Boulstrup og været med til at sikre borgerne i Odder Kommune rent drikkevand. Det er meget tilfredsstillende, at vores teknologi har fjernet den store mængde forurening på så kort tid og samtidig på en bæredygtig og klimavenlig måde”, udtaler Maiken Faurbye, Afdelingschef i Krügers Jordforureningsafdeling.
Den betragtning er Flemming Knudsen, næstformanden for Udvalg for Regional Udvikling (S) helt enig i:
- Vi skulle jo bevare en bygning på det mest forurenende sted, og det kunne vi ved at dampe forureningen væk. Og netop den metode er bæredygtig, blandt andet fordi vi ikke skal transportere jord langt på vejene, og vi har valgt at bruge vindmøllestrøm til oprensningen. Vi skal jo hele tiden have bæredygtigheden i baghovedet.”