25.01.2022  |  Medarbejder

79 % af Elis’ medarbejdere i Taastrup-vaskeriet har fået større velvære af elastiktræning

Indhold fra partner Hvad er dette?

Elis gør en stor indsats for at passe godt på medarbejderne, der er hjertet i forretningen. Nu viser et testforløb, at elastiktræning i arbejdstiden kan være en effektiv vej til at øge produktionsmedarbejdernes velvære og arbejdsglæde.

At arbejde på vaskeri er naturligt fysisk hårdt med mange tunge løft og ensidigt, gentaget arbejde. For at reducere risikoen for skader, smerter og nedslidning blandt de værdifulde medarbejdere har Elis kørt et testforløb i Taastrup-afdelingen siden efteråret 2021, hvor produktionsmedarbejderne har sat vaskeopgaverne på pause 3 gange om ugen for at deltage i 5 minutters elastiktræning – og Elis’ spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejderne viser, at testforløbet er en succes. Efter kun ca. 2 måneder med elastiktræning svarer 47 %, at de i stor eller meget høj grad har færre gener og smerter, mens 79 % i stor eller meget høj grad føler større velvære – og 69 % har i stor eller meget høj grad fået mere arbejdsglæde.

Fra produktionschef i nej-hat – til begejstret elastiktræner
I Taastrup-vaskeriet har Elis fået uddannet flere forskellige instruktører, som skiftes til at styre elastiktræningen. En af dem er afdelingens produktionschef Flemming Travn Rasmussen, der helt naturligt lige skulle vænne sig til tanken om at afbryde produktionen for at lave fællesgymnastik.

”Min umiddelbare tanke i starten var: ”Hvad pokker skal vi nu det her for? Jeg passer selv godt på min krop med vægttræning i fritiden, så hvorfor skal vores medarbejdere nu til at bruge arbejdstiden på træning?” Men nej-hatten var helt klart min egen – og det handlede nok også om, at jeg havde svært ved at se mig selv stå dér i en stor samling og lave gymnastik som Jane Fonda. Men ret hurtigt så jeg jo, hvor glade medarbejderne var for det … de hyggede sig og grinte sammen under træningen. Og når de også selv siger, at de mærker en positiv udvikling i kroppen, er det mere end nok til at overbevise mig”, siger Flemming Travn Rasmussen og fortsætter:

”Nu er jeg selv blevet instruktør, så jeg er virkelig gået ”all in” – og jeg anbefaler varmt alle andre at komme hurtigt i gang med elastiktræningen! Resultaterne er jo imponerende, vores arbejdsmiljørepræsentant roser træningen til skyerne, og det har absolut intet kostet på produktiviteten. Vores medarbejdere når stadig målet for hvor meget, de skal vaske og pakke hver dag – de ligger faktisk tit over målet. Og jeg kan rigtig godt lide tanken om, at de med elastiktræningen får styrket kroppen på en måde, som de også har gavn af udenfor jobbet”. 

I 2021 kunne Elis fejre 20 år som en arbejdsmiljøcertificeret virksomhed – læs artiklen her

Mere fysisk overskud og energi i hverdagen
Elis har i mange år gjort en dedikeret indsats for at give produktionsmedarbejderne et sikkert arbejdsliv. De arbejder i jobrotation for at undgå ensidigt, gentaget arbejde; Elis anvender robotteknologi til at aflaste medarbejderne for de mest nedslidende opgaver, og de samarbejder med ergoterapeuter for at få sunde arbejdsstillinger. Alle de initiativer for at skåne medarbejderne mod belastninger vil Elis fortsætte med, og med elastiktræningen sætter de derudover fokus på at styrke medarbejdernes krop generelt – og som Elis’ miljø- og arbejdsmiljøkonsulent Christina Saxkjær fortæller, giver det god mening, at træningen sker i arbejdstiden:

”Vi stræber efter at gøre vores arbejdsplads fleksibel, så vores medarbejdere får bedre balance i hverdagen. Ved at lægge elastiktræningen i arbejdstiden sikrer vi, at flere medarbejdere får passet på kroppen, uden at de skal bruge fritid eller familietid på at træne. 63 % af Taastrup-medarbejderne svarer i spørgeskemaundersøgelsen, at de i stor eller meget høj grad har fået fysisk overskud og energi i hverdagen, og 100 % af dem er motiverede til at fortsætte træningen”, siger Christina Saxkjær og fortsætter:

”Så det er tydeligt, at elastiktræningen gør en forskel i medarbejdernes liv, og derfor er vi allerede i gang med at uddanne nye instruktører, så vi kan udrulle træningen i flere af vores landsdækkende vaskerier. Og målet er, at alle vores vaskerier er i gang med elastiktræning i løbet af 2022. Vi ved naturligvis godt, at når vi hiver folk ud ad produktionen til 5 minutters træning, så er de i virkeligheden væk ca. 10 minutter hver gang, fordi de også lige skal gå til og fra det fælles træningssted – så samlet set er medarbejderne nok væk fra produktionen ca. ½ time om ugen. Og det er kun naturligt, hvis der på nogle vaskerier er lidt skepsis overfor, hvordan det vil påvirke produktiviteten. Men testforløbet i Taastrup viser tydeligt, at det sagtens kan lade sig gøre, og at det har en utroligt positiv effekt på medarbejderne!”

I Elis’ hotel- og restaurantvaskeriers lavsæson får produktionsmedarbejderne tilbudt sprogundervisning i arbejdstiden – læs mere her
 

Mere fra Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S

www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere