8 virksomheder udmærker sig til årets SMV COP-liste

Tillykke til de otte små- og mellemstore virksomheder, der er kommet på SMV COP-listen 2021 og som udmærker sig for deres rapportering om bæredygtighed. Vi udgiver listen for at inspirere andre SMV’er med eksempler på god praksis.

SMV COP-listen 2021 hylder SMV'er der går foran i arbejdet med bæredygtighed og rapportering.

De otte virksomheder, som er udnævnt til at komme på SMV COP-listen 2021 blev i dag annonceret og hyldet af Global Compact Network Denmark og FSR – danske revisorer. Det er tredje år listen udgives og annonceringen, der foregik i Industriens Hus, bød også på debatter om arbejdet med bæredygtighed og god rapportering mellem de otte virksomheder på listen:  

  • AkademikerPension
  • GreenMobility A/S
  • IFU
  • Rosendahl Design Group A/S
  • Troldtekt A/S
  • Uhrenholt A/S
  • VandCenter Syd A/S
  • WindowMaster International A/S

I Danmark har mere end 95 procent af alle virksomheder mindre end 250 ansatte og er dermed i SMV-segmentet. De spiller selvsagt en stor rolle i udviklingen af ​​det danske samfund og samfundets grønne og bæredygtige omstilling. Som den nye klimarapport fra FN’s Klimapanel, IPCC, tydeligt peger på, skal omstillingen prioriteres nu, og det kalder på handling. For at handlingen skal slå til, må alle samfundets aktører, også SMV’erne, give den en skalle i arbejdet med bæredygtighed.

Gennem SMV COP-listen ønsker vi at hylde de SMV’er, der går foran og at motivere endnu flere til at løfte arbejdet med bæredygtighed gennem de Ti Principper og verdensmålene. Listen taler direkte ind i verdensmål 12.6, der opfordrer virksomheder til at arbejde med bæredygtighed og integrere oplysninger om bæredygtighed i deres rapporteringscyklus. Her tjener listen særligt det formål at vise, hvordan rapporteringen kan gribes an i SMV-segmentet og dermed demontere myten om, at bæredygtighed og rapportering om samfundsansvar kun er for store virksomheder.

”I takt med stigende bæredygtighedskrav fra investorer og kunder er det vigtigt, at SMV’erne er gode til at dokumentere fremdriften i deres bæredygtighedsarbejde. Ikke kun med forklaring af politikker og indsatsområder, men med valide data. Det kan virke som en stor mundfuld for de fleste mindre virksomheder, men med SMV COP viser vi, at det er muligt med relativt få ressourcer at lave god rapportering om samfundsansvar, som både skaber værdi for virksomheden selv og dens interessenter. De SMV’er som prioriterer bæredygtighedsarbejdet, og som tager rapporteringspligten seriøst, bliver også dem, der får de fordelagtige lån, løber med de store kontrakter og rekrutterer de dygtigste medarbejdere” siger Sara Krüger Falk, direktør for Global Compact Network Denmark.

Eksemplerne fra årets SMV COP-liste kan derfor inspirere og motivere andre danske SMV’er til at styrke deres datagrundlag og gå mere systematisk til værks, når de rapporterer på samfundsvar og derved skabe gennemsigtighed og troværdighed i rapporteringen.

”Vi ser på årets SMV COP-liste gode rapporteringseksempler på, hvordan virksomheder arbejder med ESG data og dermed sætter tal på udviklinger inden for miljø, sociale forhold og ledelse. Den gode praksis er at følge tallene til dørs med en regnskabspraksis, så vi, som læser rapporten, kan se hvordan tallene er opgjort, og for eksempel om Greenhouse Gas protokollen bruges til opgørelsen af klimadata. Samtidig er det god praksis at sætte sig konkrete mål og have flere års data med, så der er transparens omkring, om udviklingen går den ønskede vej. Der er ingen tvivl om, at rapportering om bæredygtighed er kommet for at blive, og er man ikke kommet i gang, er der masser af god inspiration at hente fra de otte på listen,” siger Birgitte Mogensen, der er formand for Udvalget for Samfundsansvar og Bæredygtighed i FSR – danske revisorer. 

Det er tredje år, at SMV COP løber af stablen. Læs mere om de otte nye COP-rapporter, og hvad der ligger til grund for vurderingerne i SMV COP 2021 publikationen.

Over foråret og sommeren har SMV’er haft mulighed for at indsende deres COP-rapport til vurdering. Alle SMV’erne er medlemmer af FN’s Global Compact, og det er den årlige ”Communication on Progress” (COP) rapport til Global Compact, der ligger til grund for vurderingerne. Her rapporterer virksomhederne inden for menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø, anti-korruption og verdensmålene. 

KONTAKT
Karoline Kjærgaard Hansen, Network Manager, Global Compact Network Denmark
karoline@globalcompact.dk / +45 53 64 61 82

Ellen Marie Friis Johansen, Chefkonsulent, FSR – danske revisorer
emfj@fsr.dk / +45 29 81 55 68

SMV COP-listen 2021
Listen er ikke rangordnet og de otte virksomheder og deres rapporter er her oplistet alfabetisk:

Kontaktoplysninger til virksomhederne på listen kan fås gennem Global Compact Network Denmark.

FAKTA OM SMV COP INITIATIVET
Kort om processen
I 2021 har danske SMV’er (virksomheder med op til 250 medarbejdere) tilsluttet Global Compact kunne indstille deres seneste COP rapport til SMV COP og har i den sammenhæng skullet udfylde en selvevaluering. Rapporter, der kvalificeres som Global Compact Active eller Advanced og er udgivet senest 31. maj 2021, er blevet vurderet ud fra to kriterier, der tager afsæt i Global Compacts minimumskriterier for COP-rapporter og en række underkriterier. Det er ikke et krav, at en rapport lever op til alle underkriterier for at komme på listen.

27 virksomheder har indstillet deres COP-rapport, som er blevet vurderet af FSR – danske revisorers Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed uafhængigt af, om virksomheden tidligere har været på SMV COP-listen.

Hvad er en COP-rapport?
Som en del af Global Compact forpligter medlemsvirksomhederne sig til at rapportere årligt på deres arbejde med de Ti Principper. Rapporten kaldes en Communication on Progress-rapport (COP) og uploades til FN Global Compacts globale hjemmeside. Der er tre minimumskrav til en COP-rapport:

  • Et CEO statement, der udtrykker virksomhedens fortsatte støtte til FN’s Global Compact og fornyer virksomhedens løbende forpligtelse over for initiativet og de Ti Principper.
  • En beskrivelse af praktiske handlinger som virksomheden har iværksat eller planlægger at iværksætte for at implementere de Ti Principper inden for de fire områder (menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption)
  • Måling af outcome (både kvalitative og kvantitative)

Der er ingen krav til format, længde eller sproget i COP-rapporten.

OM GLOBAL COMPACT NETWORK DENMARK
FN’s Global Compact er verdens største frivillige initiativ for ansvarlighed i erhvervslivet.

Global Compact Network Denmark er det lokale netværk for danske virksomheder og organisationer, der har forpligtet sig til at arbejde for en mere ansvarlig og bæredygtig fremtid med afsæt i Global Compacts Ti Principper og verdensmålene.

www.globalcompact.dk

OM FSR – DANSKE REVISORER
FSR - danske revisorer er en organisation inden for revision, regnskab, skat og virksomhedsøkonomi, og repræsenterer branchen bredt.

FSR - danske revisorer ønsker at præge og bidrage til debatten om fremtidens rapportering og organisationens Udvalg for Samfundsansvar og Bæredygtighed spiller en afgørende rolle i den sammenhæng.

www.fsr.dk

08.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 – Mærsks strategiske ESG mål driver rapporteringen om fremdrift

01.11.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022 - STARK Group styrker koblingen mellem det finansielle og ESG i rapporteringen

11.10.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

CSR Prisen 2022: A.P. Møller – Mærsk og STARK Group er best-in-class

29.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

H.K.H. Kronprinsessen uddeler CSR Prisen 2022 blandt otte nominerede virksomheder

08.09.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

Feltet indsnævret: 15 rapporteringer i opløb til CSR Prisen 2022

21.06.2022FSR - danske revisorer

Sponseret

44 rapporteringer om bæredygtighed er med i opløbet til CSR Prisen 2022