AI belyser danske virksomheders CO2-udledninger

Kunstig intelligens er på vej til at ændre verden, og KPMG arbejder med en række konkrete AI-projekter, der skal sikre, at de nye værktøjer bliver brugt etisk forsvarligt og til at løse globale udfordringer.

Foto: KPMG.

23.10.2020

Sponseret

KPMG

Kunstig intelligens, AI, har en enorm kapacitet, og hos KPMG arbejdes med en række konkrete AI-projekter. De spænder fra rapportering af danske virksomheders håndtering af data om CO2-udslip til etiske guidelines for, hvordan vi som samfund kan sikre, at AI bruges til det fælles bedste.

AI-løftet skal sikre, at AI bruges til gavn for alle
KPMG sammenligner perspektiverne i anvendelsen af AI med opdagelsen af elektricitet. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu, hvor teknologien udvikler sig lynende hurtigt, benytter den bæredygtigt, og det skal KPMG's AI-løfte hjælpe med. 

Initiativet består af en slags "lægeløfte", hvor virksomheder og enkeltpersoner forpligter sig til at arbejde med AI på en bæredygtig og etisk forsvarlig måde. Det er vigtigt, fordi der allerede spores en mistillid til, hvordan AI bruges. Kun gennem en åben, saglig og konstruktiv debat om udfordringer og fordele ved brug af kunstig intelligens og avanceret databehandling kan vi sikre, at teknologiens positive aspekter kommer samfundet til gode.

Stigende mistillid til AI kan betyde, at digitaliseringsprojekter opgives, fordi borgere og ansatte ikke har tillid til teknologien. Dermed kan samfund og borgere gå glip af et kvalitetsløft i offentlig service – og af nye, smarte kommercielle produkter.

Kunstig intelligens giver overblik over CO2-rapportering
Et andet eksempel er KPMG's AI-assisterede gennemgang af 2.012 danske virksomheders regnskaber. Her var målet at fodre kunstig intelligens med regnskaber for at undersøge, om danske virksomheder lever op til internationale standarder for klimarapportering – og det gør kun de færreste.

88 procent af virksomhederne har enten helt fravalgt at rapportere, eller også oplyser de om deres CO2-udledning efter andre metoder end den dominerende internationale standard på området, Greenhouse Gas Protokollen. Kun 12 procent rapporterer altså på internationalt niveau.

Gennemgangen og optræningen af algoritmen, der har gjort analysen mulig, har haft den afledte effekt, at KPMG nu kan skalere op og analysere et hvilket som helst regnskab verden over, hvilket i sig selv peger på perspektiverne i at benytte AI til generelle miljømæssige og økonomiske analyser.

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: ansvarlig brug af nye teknologier

Automatisering, kunstig intelligens, robotteknologi, intelligente enheder, osv kan give mange fordele. Men alle har de implikationer for diverse menneskerettigheder og for jobmarkedet. Læs om, hvordan man kan arbejde ansvarligt med de nye muligheder.

Nævnt i denne artikel:

23.10.2020KPMG

Sponseret

AI belyser danske virksomheders CO2-udledninger

20.10.2020KPMG

Sponseret

En køreplan for kunstig intelligens

30.04.2018KPMG

Sponseret

Få inspiration til at arbejde med de finansielle risici ved klimaforandring

25.04.2018KPMG

Sponseret

Hvorfor skal virksomheder forholde sig til klima-relaterede finansielle risici og hvordan griber man det an?

18.04.2018KPMG

Sponseret

What KPMG tells its clients about the TCFD recommendations

25.02.2018KPMG

Sponseret

Hvordan ser SDG'erne ud i virksomhedshøjde og hvorfor er det vigtigt at forholde sig til?