23.10.2020  |  Klima, miljø og energi

AI belyser danske virksomheders CO2-udledninger

Indhold fra partner Hvad er dette?

Kunstig intelligens er på vej til at ændre verden, og KPMG arbejder med en række konkrete AI-projekter, der skal sikre, at de nye værktøjer bliver brugt etisk forsvarligt og til at løse globale udfordringer.

Kunstig intelligens, AI, har en enorm kapacitet, og hos KPMG arbejdes med en række konkrete AI-projekter. De spænder fra rapportering af danske virksomheders håndtering af data om CO2-udslip til etiske guidelines for, hvordan vi som samfund kan sikre, at AI bruges til det fælles bedste.

AI-løftet skal sikre, at AI bruges til gavn for alle
KPMG sammenligner perspektiverne i anvendelsen af AI med opdagelsen af elektricitet. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu, hvor teknologien udvikler sig lynende hurtigt, benytter den bæredygtigt, og det skal KPMG's AI-løfte hjælpe med. 

Initiativet består af en slags "lægeløfte", hvor virksomheder og enkeltpersoner forpligter sig til at arbejde med AI på en bæredygtig og etisk forsvarlig måde. Det er vigtigt, fordi der allerede spores en mistillid til, hvordan AI bruges. Kun gennem en åben, saglig og konstruktiv debat om udfordringer og fordele ved brug af kunstig intelligens og avanceret databehandling kan vi sikre, at teknologiens positive aspekter kommer samfundet til gode.

Stigende mistillid til AI kan betyde, at digitaliseringsprojekter opgives, fordi borgere og ansatte ikke har tillid til teknologien. Dermed kan samfund og borgere gå glip af et kvalitetsløft i offentlig service – og af nye, smarte kommercielle produkter.

Kunstig intelligens giver overblik over CO2-rapportering
Et andet eksempel er KPMG's AI-assisterede gennemgang af 2.012 danske virksomheders regnskaber. Her var målet at fodre kunstig intelligens med regnskaber for at undersøge, om danske virksomheder lever op til internationale standarder for klimarapportering – og det gør kun de færreste.

88 procent af virksomhederne har enten helt fravalgt at rapportere, eller også oplyser de om deres CO2-udledning efter andre metoder end den dominerende internationale standard på området, Greenhouse Gas Protokollen. Kun 12 procent rapporterer altså på internationalt niveau.

Gennemgangen og optræningen af algoritmen, der har gjort analysen mulig, har haft den afledte effekt, at KPMG nu kan skalere op og analysere et hvilket som helst regnskab verden over, hvilket i sig selv peger på perspektiverne i at benytte AI til generelle miljømæssige og økonomiske analyser.

Tags: KPMG , KPMG

Denne artikel er en del af temaet I fokus: ansvarlig brug af nye teknologier

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere