Alt for meget chikane og mobning på danske skibe

En grundig ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet på danskflagede skibe peger på alvorlige udfordringer. Minister taler med store bogstaver.

Det søde liv til søs kan være en blandet fornøjelse, hvis man er ung, kvinde eller ikke-hvid på langfart. Modelfoto..

06.10.2023

CSR.dk

Efter flere historier om chikane og mobning på danskflagede skibe bad erhvervsministeren i sommeren 2022 Søfartsstyrelsen om en undersøgelse, der skulle klarlægge problemerne.

Resultaterne af den undersøgelse er offentliggjort i dag, og peger på ”et betydeligt antal tilfælde af mobning, chikane, uønsket seksuel opmærksomhed, trusler om vold og reel fysisk vold”.

Læs også: Meget svært at få anerkendt en psykisk arbejdsskade

Det samlede antal rapporterede tilfælde af trusler om vold, mobning og chikane har et omfang, der gør det usandsynligt, at der er tale om enkeltindivider, enkeltrederier eller enkeltsegmenter i branchen. I overensstemmelse med det samlede omfang, som beskrives i de kvantitative resultater, beretter de kvalitative resultater om en bredt forankret mobbekultur, der har en negativ indvirkning på en del søfarendes mentale helbred.

Erhvervsminister Morten Bødskov taler i en pressemeddelelsen om rapportens resultater med store bogstaver:

”Det her er fuldstændig uacceptabelt, og jeg er ærlig talt overrasket over omfanget. Rapporten antyder endda, at der på trods af undersøgelsen stadig kan være et mørketal. Det her er et problem, som branchen er nødt til at sætte ind over for med det samme. Der skal simpelthen gøres mere, for det kan ikke passe, at man som søfarende skal frygte chikane og mobning – hverken på baggrund af ens køn eller etnicitet,” siger han.

Unge og uerfarne på langfart i farezonen
Det fremgår af undersøgelsen, at udfordringerne med mobning og chikane ikke kun handler om køn, men oftest relaterer sig til bl.a. race og kulturel baggrund.

De hyppigst udsatte er den yngste aldersgruppe under 31 år, kvinder, nyankomne, juniorofficerer og søfarende fra fragt-segmentet. [...] I to ud af tre tilfælde var udøveren af chikane og vold en seniorofficer eller teamleder. Udøveren af mobning var i over halvdelen (60%) af tilfældene en kollega på samme niveau, mens det i 30% af tilfældene var en seniorofficer, der udøvede mobning.

Ved uønsket seksuel opmærksomhed blev rapporterede tilnærmelser ofte kamufleret som sjov, hvilket gjorde det vanskeligt at sige fra. Det var især yngre besætningsmedlemmer, som oplevede uønsket seksuel opmærksomhed, og udøveren var oftest en seniorofficer. Udøveren tog ofte ikke en afvisning til efterretning; nogle oplevede endda repressalier, når de sagde fra. Der er rapporteret blandede oplevelser med sagsbehandling efter klager vedrørende uønsket sek suel opmærksomhed, men i visse tilfælde har “victim blaming” været løsningen. Hierarkiet vanskeliggør desuden klageprocessen, fremgår det af rapporten.

Ønske om bedre uddannelse og regulering
Deltagerne i undersøgelsen anerkender rederiernes indsats mod mobning og chikane samt de initiativer, der hidtil er blevet iværksat for at bekæmpe dette. Men samtidig foreslår flere, at mere national regulering vedrørende det psykiske arbejdsmiljø kunne støtte op om de enkelte rederiers initiativer.

Læs også: Efter MeToo slår danske virksomheder hårdt ned på chikane

Ønsket om mere politisk opbakning ser ud til at blive hørt.

” Jeg har … bedt Søfartsstyrelsen om at gå i dialog med erhvervets parter for at finde de tiltag, der både på kort og længere sigt kan sikre et trygt arbejdsmiljø. Og derefter er vi i regeringen også meget åbne over for at kigge på initiativerne sammen,” siger Morten Bødskov.

Søfartsstyrelsen skal således sammen med erhvervslivet levere et bud på løsninger inden nytår 2023/2024.

Læs hele rapporten her.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V