13.06.2018  |  Medarbejder

Amazon anklages for at bryde love om arbejdsforhold på fabrik i Kina

Amazon får kritik for de dårlige arbejdsforhold på en leverandørfabrik i Kina. Overarbejde, udnyttelse af medarbejdere og ingen løn under sygdom er nogle af anklagerne i en ny rapport.

Amazon får kritik for kummerlige forhold på Foxconn-fabrikken i Hengyang i Kina, der blandt andet producerer e-bogen Kindle og de interaktive højtalere Echo for verdens største e-handelsplatform.

Læs også: Undersøgelse af arbejdsforholdene i 139 lande tegner dystert billede

Det fremgår af en ny rapport fra den New York-baserede NGO China Labour Watch, der fra august 2017 til april 2018 har holdt øje med arbejdspladsen, skriver bl.a. borsen.dk.

Rapporten viser, at de kinesiske fabriksarbejdere ofte har 100 timers overarbejde om måneden i højsæsonen, selvom det bryder med landets lovgivning, der lyder på maksimalt 36 timers overarbejde.

"I løbet af højsæsonen var der tilfælde, hvor arbejdere arbejdede 14 dage uden fridage," står der blandt andet i rapporten.

Til gengæld tvinges flere af medarbejderne ofte på orlov i løbet af fabrikkens lavsæson, hvor de så ikke modtager løn. Det betyder, at arbejderne ikke har råd til at opretholde en normal levestandard uden for højsæsonen, da timelønnen i forvejen er utrolig lav. På den måde gør man arbejderne afhængige af at tage overtid i spidsperioderne.

Deltidsarbejdere har det værst
Derudover anvender fabrikken mange deltidsarbejdere, som udgør 40 procent af den samlede mængde ansatte, stik imod lovgivningen, som maksimalt tillader 10 procent.

Men de deltidsansatte udgør en mindre udgift for fabrikken, eftersom de ikke er bevilliget samme rettigheder som de fuldtidsansatte, ligesom de får en (endnu) lavere løn. Og ved sygdom bliver de straffet ved ikke at modtage løn eller få adgang til det overarbejde, som ifølge rapporten er nødvendig for at de kan få en fornuftig indkomst.

"Vi har med det samme bedt om en handlingsplan fra Foxconn Hengyang, der redegører for deres plan om at ændre de identificerede problemstillinger, og vi udfører løbende vurderinger af implementationen og overholdelsen af vores regler", lyder det officielle svar fra Amazon.

Læs også: Blæst om Amazons nye hovedkvarter

Det er ikke første gang, at fabrikken Foxconn bliver centrum for en skandale. Tilbage i 2010 kom det frem, at en lang række af fabrikkens medarbejdere havde begået selvmord. Dengang stod fabrikken for dele af Apples produktion, og på på Apples opfordring er arbejdet der siden blevet reguleret bedre. 

- EST


 

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere