02.05.2023  |  Klima, miljø og energi

Analyse: Krav til tekstilvirksomheder kan mindske borgernes affaldsregning og øge genbrug

Et udvidet producentansvar for tekstilbranchen kan både betyde besparelser hos danskerne, tøj i bedre kvalitet og øget genbrug – men også større socioøkonomiske omkostninger. Det viser en rapport udført af Deloitte for Miljøstyrelsen.

Forbruget af tøj og tekstil er steget eksplosivt over de seneste 20 år og medfører en belastning af klima og miljø under både produktion, brug og ved affaldshåndtering.

Men hvis tekstil- og modevirksomheder fremover selv skal stå for at håndtere deres affald, vil det føre til, at danskernes affaldsgebyr kan reduceres.

Det kan dog også betyde en betydelig stigning i samfundsøkonomiske omkostninger.

Det skriver Klimamonitor på baggrund af en analyse, Deloitte har udarbejdet for Miljøstyrelsen.

Læs også: Analyse: Flere B2B’ere stiller krav om bæredygtighed

Rapporten kalder muligheden for udvidet producentansvar og er et tiltag, flere andre brancher allerede gør brug af – blandt andet bilproducenter, elektronik og emballage i den nærmeste fremtid.

Det går ud på, at, virksomheder også er ansvarlige for affaldshåndteringen af de produkter, de har sat på markedet. Det gør, at virksomhederne har et større økonomisk incitament til at levetidsforlænge tøjet, minimere affald generelt og udnytte materialer maksimalt.

”Ved at øge genbrug og genanvendelsen af tekstiler mindskes behovet for produktionen af nye tekstiler, hvilket giver et reduceret miljøaftryk globalt set, herunder reduktion i vand-, kemikalie-og energiforbrug ved produktion af nye tekstiler,” lyder det i en pressemeddelelse fra Miljøstyrelsen.

Læs også: Novo Nordisk og tre konkurrenter går sammen om at indsamle insulinpenne

Ifølge Deloitte kunne sådan et initiativ for tekstil- og modevirksomheder resultere i en reduktion i tekstilforbrug på omkring 1660 tons om året. Men også en besparelse på 165 millioner kroner for danskerne, fordi det bliver virksomhederne selv, der skal stå for omkostningerne for håndteringen af tekstilaffaldet.

Samtidig estimerer Deloitte dog, at den samfundsøkonomiske omkostning ved at implementere udvidet producentansvar for tekstiler er cirka 159 millioner kroner.

Det skyldes primært et fald i salg på baggrund af en pris- og substitutionseffekt grundet øget genbrug. Dermed vil der eksempelvis være færre momsindtægter for staten.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere