Analyse: Trods vilje er der langt til indfrielse af rapporteringskrav hos dansk erhvervsliv

Hele 6 ud af 10 virksomheder har bæredygtighed i deres top-tre over vigtigste temaer de næste to år. Men de færreste har helt styr på data, rapportering og governance inden for bæredygtighed, viser undersøgelse fra PwC.

selvom virksomhederne har viljen til at være en del af den bæredygtige udvikling, har kun én ud af tre en færdigudviklet bæredygtighedsstrategi.. Foto: 123rf.com.

20.12.2023

CSR.dk

“Virksomhederne er i den grad blevet opmærksom på, hvor vigtigt arbejdet med bæredygtighed er i de senere år. Dels er der et øget pres fra lovgivernes side med blandt andet EU-rapporteringsdirektivet om bæredygtighed (CSRD), men også kundernes forventninger er en vigtig driver for virksomhedernes arbejde med bæredygtighed, særligt for de mellemstore og mindre virksomheder.”

Sådan fortæller Susanne Stormer, partner og leder af ESG & Sustainability i PwC, om konklusionerne på koncernens nye undersøgelse, der har taget pulsen på dansk erhvervslivs arbejde og oplevede udfordringer på bæredygtighedsagendaen.

Undersøgelsen viser, at 61 procent af de danske virksomheder har bæredygtighed i top-tre over de vigtigste temaer de kommende to år. Det er kundernes efterspørgsel og øgede krav om compliance, der driver udviklingen på bæredygtighedsområdet.

Læs også: Klar til start: Nu kommer der ikke flere ændringer til EU's rapporteringsstandarder

Men selvom virksomhederne har viljen til at være en del af den bæredygtige udvikling, har kun én ud af tre en færdigudviklet bæredygtighedsstrategi.

“Alle virksomheder står over for nye udfordringer med at navigere i de krav og forventninger, de mødes af, men disse nye udfordringer byder også på muligheder for de virksomheder, der evner at udnytte situationen strategisk. Derfor er det vigtigt, at de får færdigudviklet deres strategi,” siger Susanne Stormer.

Datastyring og rapporteringskrav er en udfordring
Ifølge PwC’s Sustainability Survey ser virksomhederne derudover datastyring og rapportering som den allerstørste udfordring i arbejdet med bæredygtighed. Det svarer henholdsvis 73 procent af de store virksomheder og 63 procent af de mindre og mellemstore virksomheder.

“I de større virksomheder har man især udfordringer med at skabe den rette governance på bæredygtighedsområdet, mens de mindre virksomheder også i høj grad mangler kompetencer inden for området,” fortæller Susanne Stormer.

Samtidig viser undersøgelsen, at flere virksomheder ikke er fuldt ud bekendte med de nye EU-rapporteringskrav inden for bæredygtighed. 

Således svarer lidt over halvdelen af de større virksomheder, at de er fuldt ud bekendte med de nye krav, mens det kun gælder hver femte virksomhed med færre end 250 ansatte.

“Mange af de største virksomheder er nogenlunde eller fuldt ud bekendte med CSRD. Flere end hver tiende større virksomhed har dog slet ikke eller begrænset kendskab, og alle skal jo helst være med på, hvad der er i vente, så de kan være klar til at rapportere i henhold til CSRD fra finansåret 2024 eller 2025,” vurderer Susanne Stormer og henviser til, at kun 38 procent af de større virksomheder er langt med deres forberedelser eller helt klar til de kommende rapporteringskrav.  

Få virksomheder er helt i mål
Det er ressourcekrævende at blive klar til de nye krav i CSRD. 

Læs også: EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

Knap 7 ud af 10 blandt de store virksomheder er i gang med at planlægge eller helt færdige med at udvikle et såkaldt bæredygtighedsroadmap med mål og tidslinjer. Det er dog kun 14 procent, der er helt klar.

Blandt de mindre virksomheder er det kun 4 ud af 10, der er i gang med at planlægge eller er færdige med at udvikle et roadmap. Samme billede tegner sig, når man ser på, hvor mange virksomheder der er i gang eller helt i mål med at etablere en måde, hvorpå de kan vurdere deres modenhed og risici i forhold til bæredygtighed.

”Det er mest kritisk for de store virksomheder at komme i mål med deres væsentlighedsanalyse, da CSRD kræver, at virksomhederne tager stilling til deres påvirkninger, risici og muligheder ud fra retningslinjerne om dobbelt væsentlighed - for samfundet og for virksomheden - i henhold til de nye europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS), og denne analyse skal være veldokumenteret. De mindre og mellemstore har mere tid at løbe på, men flere kan med fordel gå i gang med planlægningsfasen, da det kan være en tidskrævende proces,” understreger Susanne Stormer.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024Verarca

Sponseret

Dansk software læser fakturalinjer og beregner automatisk virksomheders CO2-udledning

28.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Assister DMA med AI og vær stadig i fuld kontrol

28.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Det bedste værktøj til DMA/CSRD er da Excel, ikke?

28.10.2024Rambøll A/S

Sponseret

Den ultimative guide til CSRD-software: Fordele, ulemper og det med småt

28.10.2024Basico

Sponseret

Skal du investere i ESG-software?

28.10.2024COPENHAGEN APPS

Sponseret

MMV’er møder krav om en ESG Rapport

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie