Anmeldelse: Fem stjerner til bog om investororienteret CSR-rapportering

Ny bog fra A.P. Møller-Mærsk-medarbejder anviser brugbare værktøjer til virksomheders CSR-rapportering. Bogen kan hjælpe virksomheder til at blive mere 'lækre' for investorerne.

09.04.2013

Ulla Bechsgaard, CSR.dk

Jane Thostrup Jagd arbejder som Control Compliance Officer i A.P. Møller-Mærsk.  Hun har forsket i rapportering af CSR og grønne regnskaber, og hun har nu omsat sin forskning til denne knaldgode bog om et lille, men stærkt voksende område inden for virksomhedsrapportering.

CSR står for Corporate Social Responsibility, som typisk oversættes som virksomheders samfundsmæssige ansvar. Der er dog en løbende diskussion i fagkredse, om CSR er den rette betegnelse

Læs også: Økonomichefer har fået øjnene op for CSR

Er CSR den rette betegnelse?
Jane Thostrup Jagd diskuterer, om CSR-rapportering hellere skulle kaldes Sustainability-rapportering. Hun understreger,  at hendes brug af CSR-begrebet omfatter hele CSR-paraplyen altså alle betegnelser i regnskaberne lige fra bæredygtighedsrapportering over CSR eller bare CR til HSE eller QHSE (Quality, Health, Sagety and Environment).

Guide til virksomheder
Bogens overordnede mål er at fungere som en guide for virksomheder, der vil sikre, at CSR-rapportering bliver brugbar for investorer og analytikere. Forfatteren fortæller, hvordan virksomheder rapporterer eller burde rapportere, så investorerne kan få et retvisende billede. En udfordring er at sikre, at CSR-data er kvantitative, pålidelige, tilgængelige og ikke mindst sammenlignelige.

Mange virksomheder diskuterer lige nu, om de skal i gang med CSR-rapportering, og for dem vil bogen være rigtig god til en afklaring.

Læs også: Investér i aktier og få en grøn profil ad omveje

Vi ved ikke om CSR er profitabelt
Jane Thostrup Jagd konkluderer, at  vi ikke ved noget håndfast om, hvorvidt CSR er profitabelt, men vi ved ifølge forfatteren med en vis sikkerhed, at CSR-rapportering kan sikre mere stabile aktiekurser – givetvis fordi CSR-rapporteringen skaber en form for ’forsikring’, i det den negative indflydelse på aktiekurserne fra negative hændelser mindskes.

Måske handler det ikke så meget, om CSR kan betale sig, men om, at manglende CSR ikke kan betale sig – og slet ikke for store synlige virksomheder.

Skrevet i et let tilgængeligt sprog
Bogen gennemgår eksisterende regler og vejledninger, kommer med forslag til nye regler, som burde indføres, og fortæller hvordan data indsamles, måles og kvantificeres. Den er skrevet i et let tilgængeligt sprog, og begreber forklares på en enkelt måde.

Bogen vil være en fin hjælp for de virksomheder, som vil udarbejde en mere investoregnet CSR-rapportering, eller som skal rapportere om CSR for første gang.

Bogen giver blandt andet svar på:

  • Hvordan virksomheden lægger CSR-tal sammen, så det ikke bliver som at blande æbler og pærer sammen, og så der er en kontekst i tallene.
  • Hvordan et datterselskab i f.eks. Uganda eller Kina kan rapportere validt på vandforbruget, selvom de ikke har nogen faktura.
  • Hvordan virksomheden måler CO2-emissioner.
  • Hvordan man måler antal medarbejdere, og hvorfor det er vigtigt.
  • Hvordan virksomheden sikrer, at dens udledninger kan sammenlignes med andre virksomheders udledninger på en meningsfuld måde.

CSR-nøglepersoner bidrager
Forfatteren har interviewet er række nøgleeksperter inden for CSR i Danmark og internationalt. De interviewede bruges sjældent til direkte citat, men de giver bogen tyngde og troværdighed. Blandt andre har Ole Buhl, Head of ESG Investment ATP, Annette Sube, Head of Group Sustainability, A.P. Møller-Mærsk og dr. Nancy Kamp-Roelands, der er Executive Director i Ernst & Young, Belgien og Holland, bidraget.

Er CSR-rapportering et modefænomen?
De interviewede er blandt andet blevet spurgt, om CSR-rapportering ikke blot er et modefænomen. Holdningen er, at CSR-rapportering vil overleve hypen. Ole Buhl fra ATP formulerer det således:

”"Ja, hvis man herved forstår rapportering, der rækker ud over de rent finansielle forhold – men måske vil det hedde noget andet end CSR-rapportering”."

Bogen peger på glimrende vis fremad og viser nogle nye veje, som investorer kan gå for at bruge den ekstra information, man kan finde i CSR-rapporterne. Forfatteren mener, at adskillige CSR-rapporter med fordel kan forbedres, og hun efterspørger mere forskning, så virksomhederne kan få mere håndfast viden om rapporteringen.

Investorienteret CSR-rapportering.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

09.05.2025CSR.dk

Nu skal ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden

09.05.2025CSR.dk

Madspild stiger i Danmark trods EU-mål om reduktion

08.05.2025CSR.dk

Mål uden midler: Københavns Kommunes nye klimamål

08.05.2025Forenede Service

Sponseret

Forenede Service Danmark offentliggør årsrapport for 2024

08.05.2025CSR.dk

Esbjerg tager skridt mod grøn milepæl: CO2-terminal skal gøre Danmark til CCS-knudepunkt

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025CSR.dk

Global grøn opbremsning: Accura mærker konsekvenserne

07.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Vil revolutionere datacenterindustrien med ny AI-teknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København