Anmeldelse: Fem stjerner til bog om investororienteret CSR-rapportering

Ny bog fra A.P. Møller-Mærsk-medarbejder anviser brugbare værktøjer til virksomheders CSR-rapportering. Bogen kan hjælpe virksomheder til at blive mere 'lækre' for investorerne.

09.04.2013

Ulla Bechsgaard, CSR.dk

Jane Thostrup Jagd arbejder som Control Compliance Officer i A.P. Møller-Mærsk.  Hun har forsket i rapportering af CSR og grønne regnskaber, og hun har nu omsat sin forskning til denne knaldgode bog om et lille, men stærkt voksende område inden for virksomhedsrapportering.

CSR står for Corporate Social Responsibility, som typisk oversættes som virksomheders samfundsmæssige ansvar. Der er dog en løbende diskussion i fagkredse, om CSR er den rette betegnelse

Læs også: Økonomichefer har fået øjnene op for CSR

Er CSR den rette betegnelse?
Jane Thostrup Jagd diskuterer, om CSR-rapportering hellere skulle kaldes Sustainability-rapportering. Hun understreger,  at hendes brug af CSR-begrebet omfatter hele CSR-paraplyen altså alle betegnelser i regnskaberne lige fra bæredygtighedsrapportering over CSR eller bare CR til HSE eller QHSE (Quality, Health, Sagety and Environment).

Guide til virksomheder
Bogens overordnede mål er at fungere som en guide for virksomheder, der vil sikre, at CSR-rapportering bliver brugbar for investorer og analytikere. Forfatteren fortæller, hvordan virksomheder rapporterer eller burde rapportere, så investorerne kan få et retvisende billede. En udfordring er at sikre, at CSR-data er kvantitative, pålidelige, tilgængelige og ikke mindst sammenlignelige.

Mange virksomheder diskuterer lige nu, om de skal i gang med CSR-rapportering, og for dem vil bogen være rigtig god til en afklaring.

Læs også: Investér i aktier og få en grøn profil ad omveje

Vi ved ikke om CSR er profitabelt
Jane Thostrup Jagd konkluderer, at  vi ikke ved noget håndfast om, hvorvidt CSR er profitabelt, men vi ved ifølge forfatteren med en vis sikkerhed, at CSR-rapportering kan sikre mere stabile aktiekurser – givetvis fordi CSR-rapporteringen skaber en form for ’forsikring’, i det den negative indflydelse på aktiekurserne fra negative hændelser mindskes.

Måske handler det ikke så meget, om CSR kan betale sig, men om, at manglende CSR ikke kan betale sig – og slet ikke for store synlige virksomheder.

Skrevet i et let tilgængeligt sprog
Bogen gennemgår eksisterende regler og vejledninger, kommer med forslag til nye regler, som burde indføres, og fortæller hvordan data indsamles, måles og kvantificeres. Den er skrevet i et let tilgængeligt sprog, og begreber forklares på en enkelt måde.

Bogen vil være en fin hjælp for de virksomheder, som vil udarbejde en mere investoregnet CSR-rapportering, eller som skal rapportere om CSR for første gang.

Bogen giver blandt andet svar på:

  • Hvordan virksomheden lægger CSR-tal sammen, så det ikke bliver som at blande æbler og pærer sammen, og så der er en kontekst i tallene.
  • Hvordan et datterselskab i f.eks. Uganda eller Kina kan rapportere validt på vandforbruget, selvom de ikke har nogen faktura.
  • Hvordan virksomheden måler CO2-emissioner.
  • Hvordan man måler antal medarbejdere, og hvorfor det er vigtigt.
  • Hvordan virksomheden sikrer, at dens udledninger kan sammenlignes med andre virksomheders udledninger på en meningsfuld måde.

CSR-nøglepersoner bidrager
Forfatteren har interviewet er række nøgleeksperter inden for CSR i Danmark og internationalt. De interviewede bruges sjældent til direkte citat, men de giver bogen tyngde og troværdighed. Blandt andre har Ole Buhl, Head of ESG Investment ATP, Annette Sube, Head of Group Sustainability, A.P. Møller-Mærsk og dr. Nancy Kamp-Roelands, der er Executive Director i Ernst & Young, Belgien og Holland, bidraget.

Er CSR-rapportering et modefænomen?
De interviewede er blandt andet blevet spurgt, om CSR-rapportering ikke blot er et modefænomen. Holdningen er, at CSR-rapportering vil overleve hypen. Ole Buhl fra ATP formulerer det således:

”"Ja, hvis man herved forstår rapportering, der rækker ud over de rent finansielle forhold – men måske vil det hedde noget andet end CSR-rapportering”."

Bogen peger på glimrende vis fremad og viser nogle nye veje, som investorer kan gå for at bruge den ekstra information, man kan finde i CSR-rapporterne. Forfatteren mener, at adskillige CSR-rapporter med fordel kan forbedres, og hun efterspørger mere forskning, så virksomhederne kan få mere håndfast viden om rapporteringen.

Investorienteret CSR-rapportering.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus