Ansvarlighed driver lederes arbejde med verdensmål – lovkrav betyder mindre

Ny undersøgelse fra Lederne viser, at danske ledere primært drives af ønsket om at tage et samfundsansvar, når de arbejder med FN’s verdensmål i deres virksomheder. Lovkrav og regler betyder til gengæld mindre, end det gjorde i en tilsvarende undersøgelse for to år siden.

Det er ønsket om at tage større samfundsansvar, der motiverer danske ledere til at arbejde med FN’s verdensmål. To ud af tre ledere, der arbejder med verdensmålene, gør det, fordi de gerne vil tage et større samfundsansvar, fremgår det af en ny undersøgelse blandt medlemmer af Lederne. Til gengæld betyder lovkrav og regler mindre end for blot to år siden.

To ud af tre ledere arbejder i dag med verdensmålene, viser undersøgelsen. Sådan var det også for to år siden, da Lederne gennemførte en lignende undersøgelse. I løbet af de to år har ledernes motiv til at arbejde med verdensmålene til gengæld ændret sig markant. Ønsket om at tage et større samfundsansvar er stadig den motivationsfaktor, som flest ledere peger på. Men kun en ud af tre ledere svarer i dag, at det er lovkrav og efterlevelse af regler, der driver dem til at arbejde med verdensmålene. For to år siden var det hver anden leder.

Dermed er regler og lovgivning gledet kraftigt ned ad listen over årsager til, at ledere vil arbejde med verdensmålene. I foråret 2019 var love og regler den næsthyppigste motivationsfaktor blandt de adspurgte ledere. I dag er det kun nummer otte på listen.

"Der er ingen tvivl om, at lederne gerne vil tage et samfundsansvar, og det gælder også i forhold til at nå verdensmålene. Motivationen kommer mere og mere indefra og ikke fra ydre faktorer som love og regler. Det er et signal til politikerne om, at der ikke først og fremmest er brug for en masse nye regler, som lederne skal bruge kræfter på at administrere. I stedet bør politikerne koncentrere sig om at skabe rammer, som kan motivere lederne til at arbejde endnu mere med bæredygtighed", siger Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.

Selv om to ud af tre ledere i dag svarer, at deres virksomhed arbejder med FN’s verdensmål, er der stadig plads til forbedringer, mener Niklas Praefke. Han efterlyser handling fra den resterende tredjedel af lederne.

"Verdensmålene er kommet for at blive. Ligegyldigt hvor du ser hen, øges presset for, at virksomhederne og virksomhedslederne handler bæredygtigt. Presset kommer blandt andet fra kunder, investorer og medarbejdere. Hvis ikke lederne lytter til dem, risikerer deres virksomheder at stå tilbage som tabere i fremtidens konkurrence", lyder det fra Niklas Praefke.

Han henviser blandt andet til en undersøgelse, som YouGov foretog for Lederne tidligere på året, som viste, at 41 procent af de danskere, som er i arbejde, mener, at det er vigtigt, at deres arbejdsplads sætter fokus på FN's verdensmål.

2021:
Hvilke af følgende er årsagen til, at virksomhedens ledelse har valgt at fokusere på et eller flere af verdensmålene? Pct.

2019:
Hvilke af følgende er årsagen til, at virksomhedens ledelse har valgt at fokusere på et eller flere af verdensmålene? Pct.

Kilde: Den første undersøgelse blev gennemført af YouGov for Lederne 16.-27. maj 2019 med deltagelse af 588 privatansatte ledere. Den seneste blev gennemført af Lederne 12.-19. april 2021 med deltagelse af 1.061 privatansatte ledere..

22.02.2022Ledernes Hovedorganisation

Sponseret

Efter seks år med verdensmålene halter vi stadig bagud

13.02.2022Ledernes Hovedorganisation

Sponseret

Grøn omstilling kræver også nye lederkompetencer

09.02.2022Ledernes Hovedorganisation

Sponseret

Virksomheder sætter ambitiøse klima-mål, men ikke alle følger op

31.01.2022Ledernes Hovedorganisation

Sponseret

Se mod Carlsberg og forstå potentialet

21.01.2022Ledernes Hovedorganisation

Sponseret

Lederne: Her er de fire nye, grønne kompetencer for ledere

29.11.2021Ledernes Hovedorganisation

Sponseret

Lederne: Ingen grøn omstilling uden mere arbejdskraft