Apple kommer til at fyre for gråspurvene ved Viborg – nordmænd tænker anderledes

Ifølge en ny rapport kommer Viborg og omegn ikke til at få gavn af overskudsvarmen fra Apples kommende datacenter ved byen. Det norske initiativ SparkCity vil tænke datacentre ind i byerne på en helt anden måde, for at kunne udnytte energien optimalt.

Varmt vand fra Apples datacenter kommer ikke til at blive udnyttet i Viborg, viser ny rapport. Illustration: Apple.

04.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Da IT-giganten Apple i sin tid annoncerede, at selskabet ville bygge et gigantisk datacenter i Foulum ved Viborg, så man i lokalområdet frem i mod at kunne udnytte overskudsvarmen ved at sende den ud i fjernvarmenettet og sikre billig varme til borgerne i området.

En ny rapport som energiselskabet Niras har udarbejdet for Viborg Fjernvarme, viser imidlertid at Apples overskudsvarme ikke er en anvendelig løsning for Viborg, fordi der er for stor usikkerhed omkring, hvor meget varme, Apple egentlig vil kunne levere og hvornår, skriver Ingeniøren.

Læs også: Datacentre skal være en del af den grønne omstilling

Som en del af aftalen omkring opførelsen af datacentret, har Apple, som selv sværger til vedvarende energi, ifølge Ingeniøren tilbudt at levere centrets overskudsvarme til Viborg uden beregning, og at opføre anlæg til indsamling af den varme luft fra de store datahaller.

Til det formål skulle Viborg kommune så – vel at mærke for egen regning – placere et varmepumpeanlæg tæt på datacentret og koble det til en transmissionsledning, der kunne føre varmen de knap 13 km ind til Viborg.

Den plan er nu kuldsejlet, fordi der stadig ikke er noget præcist overslag over, hvornår Apple er på fuld kapacitet, hvor meget varme de vil kunne producere, eller om de vil kunne garantere det i 25 år, skriver Ingeniøren.

På den baggrund er man fra Viborg Fjernvarmes side ikke klar til at kaste midler i den omfattende investering, varmepumpeanlægget og transmissionsledningen udgør, forklarer selskabets direktør, Morten Abildgaard.

”Hvis vi ikke kan få 55 MW i 2023, og ikke kan forvente at det er til rådighed i mindst 25 år, så kan det ikke betale sig at planlægge ud fra det. Så det giver det bedre mening at med andre løsninger”, siger han til ing.dk, og bliver bakket op af Mads Hagh, der er rådgiver ved Niras og medforfatter til rapporten.

”Hvis man havde en fast tidshorisont og nogle faste aftaler med Apple ville det nok være noget andet. Men med den usikkerhed der er, er det ikke den bedste løsning. Og jo længere overgangsperioden er, des dyrere bliver det for Viborg”, siger han til Ingeniøren.

The Spark med datacentret i midten skal integreres i byen, så overskudsvarmen kan udnyttes optimalt. Illustration: SparkCity.

Datacenter som hjerte i byen
Afstanden mellem datacentret og byen var altså en afgørende barriere for udnyttelsen af overskudsvarmen. Netop den problematik har det norske initiativ SparkCity taget til sig og fremlagt en mere integreret løsning.

SparkCity vil ganske enkelt placere datacentret – i en noget mere elegant indpakning end man er vant til – midt i byen/et boligområde, og på den måde skabe ’et smart og bæredygtigt loop, hvor overskudsvarme fra centeret leverer termisk energi til hele byen, hvorefter den kommer retur til centeret igen for at blive brugt til køling’, som det hedder.

Teamet bag udviklingen af visionen er den norske ejendomsudvikler Miris i samarbejde med arkitektfirmaet Snøhetta, entreprenøren Skanska, den rådgivende ingeniørvirksomhed Asplan Viak og den finske tech-sværvægter Nokia.

CSR.dk mødte repræsentanter for SparkCity på sidste uges Nordic Edge-konference i Stavanger, og her forklarede account manager fra Nokia, Morten Kveil, om tankerne bag konceptet.

”Datalagring bruger allerede nu helt vilde mængder energi – bare tag Bitcoin, som i sig selv bruger lige så meget strøm, som et mindre land. Og det vil kun blive endnu vildere i fremtiden; vi forudser, at datalagring vil overhale den internationale flytrafik i CO2-udslip inden for en overskuelig årrække, så det siger sig selv, at vi er nødt til at tage hånd om det forbrug og gøre det så bæredygtigt som muligt gennem dels vedvarende energi og dels at udnytte overskudsvarmen”, sagde han.

En sportshal kan være en del af bygningen omkring datacentret. Illustration: SparkCity.

Konkret skal datacentret bygges sammen med faciliteter som fx kurmuligheder og en sportshal, som kan udnytte varmen fra den er på sit højeste (omkring 65 grader) og til den kommer tilbage fra at have varmet boliger op (ca. 15 grader).

Med solceller på taget skal enheden, kaldet The Spark, placeres som et hjerte midt i byen og danne grundlag for en ’Power City’, som er energipositiv ved at producere mere grøn energi i løbet af sin levetid, end den samlet har forbrugt, når alt fra råmaterialer over opførsel til drift regnes med.

Læs også: Der skal bygges grønt for samfundet

SparkCity regner med, at et datacenter på 2 MW er passende til en by med 18.000 indbyggere. Til sammenligning vil Apple-datacentret ved Viborg i første omgang bruge en effekt på 5-7 MW, skriver Ingeniøren.

”Det er fremtidens format, når det kommer til datacentrets position i vores byer som et aktivt element, der ikke kun servicerer vores digitale behov, men også de fysiske. Disse Power Cities kan skaleres og placeres hvor som helst, så potentialet er enormt og behovet vokser”, sagde Morten Kveil.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K