Apple kommer til at fyre for gråspurvene ved Viborg – nordmænd tænker anderledes

Ifølge en ny rapport kommer Viborg og omegn ikke til at få gavn af overskudsvarmen fra Apples kommende datacenter ved byen. Det norske initiativ SparkCity vil tænke datacentre ind i byerne på en helt anden måde, for at kunne udnytte energien optimalt.

Varmt vand fra Apples datacenter kommer ikke til at blive udnyttet i Viborg, viser ny rapport. Illustration: Apple.

04.10.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Da IT-giganten Apple i sin tid annoncerede, at selskabet ville bygge et gigantisk datacenter i Foulum ved Viborg, så man i lokalområdet frem i mod at kunne udnytte overskudsvarmen ved at sende den ud i fjernvarmenettet og sikre billig varme til borgerne i området.

En ny rapport som energiselskabet Niras har udarbejdet for Viborg Fjernvarme, viser imidlertid at Apples overskudsvarme ikke er en anvendelig løsning for Viborg, fordi der er for stor usikkerhed omkring, hvor meget varme, Apple egentlig vil kunne levere og hvornår, skriver Ingeniøren.

Læs også: Datacentre skal være en del af den grønne omstilling

Som en del af aftalen omkring opførelsen af datacentret, har Apple, som selv sværger til vedvarende energi, ifølge Ingeniøren tilbudt at levere centrets overskudsvarme til Viborg uden beregning, og at opføre anlæg til indsamling af den varme luft fra de store datahaller.

Til det formål skulle Viborg kommune så – vel at mærke for egen regning – placere et varmepumpeanlæg tæt på datacentret og koble det til en transmissionsledning, der kunne føre varmen de knap 13 km ind til Viborg.

Den plan er nu kuldsejlet, fordi der stadig ikke er noget præcist overslag over, hvornår Apple er på fuld kapacitet, hvor meget varme de vil kunne producere, eller om de vil kunne garantere det i 25 år, skriver Ingeniøren.

På den baggrund er man fra Viborg Fjernvarmes side ikke klar til at kaste midler i den omfattende investering, varmepumpeanlægget og transmissionsledningen udgør, forklarer selskabets direktør, Morten Abildgaard.

”Hvis vi ikke kan få 55 MW i 2023, og ikke kan forvente at det er til rådighed i mindst 25 år, så kan det ikke betale sig at planlægge ud fra det. Så det giver det bedre mening at med andre løsninger”, siger han til ing.dk, og bliver bakket op af Mads Hagh, der er rådgiver ved Niras og medforfatter til rapporten.

”Hvis man havde en fast tidshorisont og nogle faste aftaler med Apple ville det nok være noget andet. Men med den usikkerhed der er, er det ikke den bedste løsning. Og jo længere overgangsperioden er, des dyrere bliver det for Viborg”, siger han til Ingeniøren.

The Spark med datacentret i midten skal integreres i byen, så overskudsvarmen kan udnyttes optimalt. Illustration: SparkCity.

Datacenter som hjerte i byen
Afstanden mellem datacentret og byen var altså en afgørende barriere for udnyttelsen af overskudsvarmen. Netop den problematik har det norske initiativ SparkCity taget til sig og fremlagt en mere integreret løsning.

SparkCity vil ganske enkelt placere datacentret – i en noget mere elegant indpakning end man er vant til – midt i byen/et boligområde, og på den måde skabe ’et smart og bæredygtigt loop, hvor overskudsvarme fra centeret leverer termisk energi til hele byen, hvorefter den kommer retur til centeret igen for at blive brugt til køling’, som det hedder.

Teamet bag udviklingen af visionen er den norske ejendomsudvikler Miris i samarbejde med arkitektfirmaet Snøhetta, entreprenøren Skanska, den rådgivende ingeniørvirksomhed Asplan Viak og den finske tech-sværvægter Nokia.

CSR.dk mødte repræsentanter for SparkCity på sidste uges Nordic Edge-konference i Stavanger, og her forklarede account manager fra Nokia, Morten Kveil, om tankerne bag konceptet.

”Datalagring bruger allerede nu helt vilde mængder energi – bare tag Bitcoin, som i sig selv bruger lige så meget strøm, som et mindre land. Og det vil kun blive endnu vildere i fremtiden; vi forudser, at datalagring vil overhale den internationale flytrafik i CO2-udslip inden for en overskuelig årrække, så det siger sig selv, at vi er nødt til at tage hånd om det forbrug og gøre det så bæredygtigt som muligt gennem dels vedvarende energi og dels at udnytte overskudsvarmen”, sagde han.

En sportshal kan være en del af bygningen omkring datacentret. Illustration: SparkCity.

Konkret skal datacentret bygges sammen med faciliteter som fx kurmuligheder og en sportshal, som kan udnytte varmen fra den er på sit højeste (omkring 65 grader) og til den kommer tilbage fra at have varmet boliger op (ca. 15 grader).

Med solceller på taget skal enheden, kaldet The Spark, placeres som et hjerte midt i byen og danne grundlag for en ’Power City’, som er energipositiv ved at producere mere grøn energi i løbet af sin levetid, end den samlet har forbrugt, når alt fra råmaterialer over opførsel til drift regnes med.

Læs også: Der skal bygges grønt for samfundet

SparkCity regner med, at et datacenter på 2 MW er passende til en by med 18.000 indbyggere. Til sammenligning vil Apple-datacentret ved Viborg i første omgang bruge en effekt på 5-7 MW, skriver Ingeniøren.

”Det er fremtidens format, når det kommer til datacentrets position i vores byer som et aktivt element, der ikke kun servicerer vores digitale behov, men også de fysiske. Disse Power Cities kan skaleres og placeres hvor som helst, så potentialet er enormt og behovet vokser”, sagde Morten Kveil.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus