28.06.2017  |  Klima, miljø og energi

Datacentre skal være en del af den grønne omstilling

Datacentrenes indtog i Danmark skal være en del af løsningen og fremdriften af grøn energi, lød det fra flere sider, da Dansk Fjernvarme indbød til debat på Folkemødet på Bornholm.

”Er Danmark klar til datacentre?” var overskriften på en debat, som Dansk Fjernvarme havde inviteret til, da Folkemødet på Bornholm løb af stablen.

Læs også: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte

Her deltog Datacenter Industriens direktør Henrik Hansen i panelet, hvor han allerede i debattens første indlæg fastslog, at både Invest in Denmark og hans egen organisation er klar til at tage imod og møde den store interesse for at etablere sig i Danmark.

Debatten kredsede også om datacentrenes store strømforbrug. Selvom det har været fremført, at datacentrene kan medføre en stigning i kulforbrug til elproduktion, pegede Henrik Hansen imidlertid på, at datacentre er en del af løsningen for den grønne omstilling:

”Investorerne er meget fokuserede på vedvarende energi, og de slår på en grøn profil som en vigtig del af deres image. Så datacentrene skal tænkes ind som en del af løsningen”, understregede han.

Nye datacentre kræver udbygning af grøn strøm
I sin seneste rapport har formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen peget på, at nye datacentre kræver yderligere fart på udbygningen med grøn strøm:

”Hvis vi øger strømforbruget med anslået 14 procent fra nye datacentre, så skal der ske yderligere udbygning af vedvarende energi. Når vi øger energiforbruget, er vi også forpligtet til at øge andelen af vedvarende energi for at nå vores klimamål”, fastslog han.

Til debatten var der også bred enighed om, at datacentrene åbner nogle muligheder, for eksempel ved at lægge yderligere bund under den grønne omstilling.

Og hos Energinet.dk ser man heller ingen problemer i at levere de store strømmængder og balancere nettet – også med langt mere grøn strøm fra vindmøller.

Kan datacentres elregning koste forbrugere?
Under debatten diskuterede man også myten om, at datacentrene får strømmen til så lav en pris, at en del af elregningen kan ende med at koste de almindelige forbrugere.

Her blev det imidlertid slået fast, at datacentre får samme rabat som andre store strømforbrugere, og udfasning af PSO-afgifterne vil også komme til at gavne datacentrene – ligesom det er tilfældet i det øvrige erhvervsliv:

”Men husk på, at datacentre stadig er meget motiverede for lavere el-forbrug – selvom afgifterne bliver lavere – fordi strømforbruget er så højt” sagde Henrik Hansen og fortsatte:

Læs også: Alle skal have del i fordelene ved globalisering

”Derfor skal vi også involvere dem i grønne projekter med strømproduktion og udnyttelse af overskudsvarmen. Her er endnu et område, hvor danske virksomheder har potentiale til at udvikle og eksportere know how og teknologi”.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere