28.06.2017 | Klima, miljø og energi
Datacentre skal være en del af den grønne omstilling
Datacentrenes indtog i Danmark skal være en del af løsningen og fremdriften af grøn energi, lød det fra flere sider, da Dansk Fjernvarme indbød til debat på Folkemødet på Bornholm.
Spørger man Datecenter Industriens direktør Henrik Hansen, er investorerne meget fokuserede på vedvarende energi, hvorfor fremtidige datacentre - her Facebooks ved Odense - skal tænkes ind som en del af løsningen for den grønne omstilling. Illustration: Facebook
”Er Danmark klar til datacentre?” var overskriften på en debat, som Dansk Fjernvarme havde inviteret til, da Folkemødet på Bornholm løb af stablen.
Læs også: Cirkulær økonomi kræver samtænkning og nok også støtte
Her deltog Datacenter Industriens direktør Henrik Hansen i panelet, hvor han allerede i debattens første indlæg fastslog, at både Invest in Denmark og hans egen organisation er klar til at tage imod og møde den store interesse for at etablere sig i Danmark.
Debatten kredsede også om datacentrenes store strømforbrug. Selvom det har været fremført, at datacentrene kan medføre en stigning i kulforbrug til elproduktion, pegede Henrik Hansen imidlertid på, at datacentre er en del af løsningen for den grønne omstilling:
”Investorerne er meget fokuserede på vedvarende energi, og de slår på en grøn profil som en vigtig del af deres image. Så datacentrene skal tænkes ind som en del af løsningen”, understregede han.
Nye datacentre kræver udbygning af grøn strøm
I sin seneste rapport har formand for Klimarådet Peter Birch Sørensen peget på, at nye datacentre kræver yderligere fart på udbygningen med grøn strøm:
”Hvis vi øger strømforbruget med anslået 14 procent fra nye datacentre, så skal der ske yderligere udbygning af vedvarende energi. Når vi øger energiforbruget, er vi også forpligtet til at øge andelen af vedvarende energi for at nå vores klimamål”, fastslog han.
Til debatten var der også bred enighed om, at datacentrene åbner nogle muligheder, for eksempel ved at lægge yderligere bund under den grønne omstilling.
Og hos Energinet.dk ser man heller ingen problemer i at levere de store strømmængder og balancere nettet – også med langt mere grøn strøm fra vindmøller.
Kan datacentres elregning koste forbrugere?
Under debatten diskuterede man også myten om, at datacentrene får strømmen til så lav en pris, at en del af elregningen kan ende med at koste de almindelige forbrugere.
Her blev det imidlertid slået fast, at datacentre får samme rabat som andre store strømforbrugere, og udfasning af PSO-afgifterne vil også komme til at gavne datacentrene – ligesom det er tilfældet i det øvrige erhvervsliv:
”Men husk på, at datacentre stadig er meget motiverede for lavere el-forbrug – selvom afgifterne bliver lavere – fordi strømforbruget er så højt” sagde Henrik Hansen og fortsatte:
Læs også: Alle skal have del i fordelene ved globalisering
”Derfor skal vi også involvere dem i grønne projekter med strømproduktion og udnyttelse af overskudsvarmen. Her er endnu et område, hvor danske virksomheder har potentiale til at udvikle og eksportere know how og teknologi”.
- EL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.