Arbejdsforholdene på tekstilfabrikkerne i Bangladesh halter stadig
Otte år efter tekstilfabrikken Rana Plaza styrtede sammen er der sket fremskridt i Bangladesh, men der er stadig lang vej.
Da Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte mere end 1100 tekstilarbejdere, underskrev en række store tekstilvirksomheder en aftale - den såkaldte Bangladesh akkord, der skulle sikre arbejdsforholdene i Bangladesh.
I dag, otte år efter, er der sket fremskridt, men ifølge forskere, organisationer og fagforeninger er der stadig lang vej.
Sådan skriver Danwatch.
Aftalen udløber i maj i år og fagforeninger og ngo’er arbejder på højtryk for at få lavet en ny – og gerne en der gælder for hele verden.
Bangladesh er nemlig langt fra det eneste udsatte sted; i marts mistede adskillige tekstilarbejdere i Cairo livet under henholdsvis en fabriksbrand og en sammenstyrtning.
Læs også: Bestseller sætter produktion i Myanmar på standby ovenpå etisk dilemma
I Bangladesh har der været sikkerhedsinspektioner på 1600 fabrikker, og der er blevet udbedret op imod 120.000 farlige elektriske installationer og andre sikkerhedsmæssige uforsvarlige forhold. Men ifølge Babul Ahkter, generalsekretær i Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, er der stadig mange farer.
Corona-pandemien har heller ikke ligefrem hjulpet på forholdene i Bangladesh. 2020 var præget af massive ordreaflysninger fra nogen af verdens største brands, da hele verden lukkede ned. Pris og ekspeditionstid er blevet presset yderligere, hvilket har resulteret i dårligere arbejdsforhold for tekstilarbejdere verden over.
Lige nu kører globale fagforeninger som IndustriALL og kampagner som Clean Clothes Campaign kampagner for at minde om de forhold, som tekstilarbejdere stadig arbejder under.
- MTN