28.04.2021 | Menneskerettigheder
Arbejdsforholdene på tekstilfabrikkerne i Bangladesh halter stadig
Otte år efter tekstilfabrikken Rana Plaza styrtede sammen er der sket fremskridt i Bangladesh, men der er stadig lang vej.
Da Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte mere end 1100 tekstilarbejdere, underskrev en række store tekstilvirksomheder en aftale - den såkaldte Bangladesh akkord, der skulle sikre arbejdsforholdene i Bangladesh.
I dag, otte år efter, er der sket fremskridt, men ifølge forskere, organisationer og fagforeninger er der stadig lang vej.
Sådan skriver Danwatch.
Aftalen udløber i maj i år og fagforeninger og ngo’er arbejder på højtryk for at få lavet en ny – og gerne en der gælder for hele verden.
Bangladesh er nemlig langt fra det eneste udsatte sted; i marts mistede adskillige tekstilarbejdere i Cairo livet under henholdsvis en fabriksbrand og en sammenstyrtning.
Læs også: Bestseller sætter produktion i Myanmar på standby ovenpå etisk dilemma
I Bangladesh har der været sikkerhedsinspektioner på 1600 fabrikker, og der er blevet udbedret op imod 120.000 farlige elektriske installationer og andre sikkerhedsmæssige uforsvarlige forhold. Men ifølge Babul Ahkter, generalsekretær i Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation, er der stadig mange farer.
Corona-pandemien har heller ikke ligefrem hjulpet på forholdene i Bangladesh. 2020 var præget af massive ordreaflysninger fra nogen af verdens største brands, da hele verden lukkede ned. Pris og ekspeditionstid er blevet presset yderligere, hvilket har resulteret i dårligere arbejdsforhold for tekstilarbejdere verden over.
Lige nu kører globale fagforeninger som IndustriALL og kampagner som Clean Clothes Campaign kampagner for at minde om de forhold, som tekstilarbejdere stadig arbejder under.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Hvad kaffegrums dog kan bruges til!
Har du set mine veganske sneakers af kaffegrums? Det spørgsmål kan man faktisk stille nu pga. to dele innovation og en del gode alliancer.
Kommunikation

Aarhusiansk Kvickly bliver til klimalaboratorium
Coop har udvalgt en Kvickly i Aarhus som testlaboratorium for klimavarer og klimatiltag.
Menneskerettigheder

Bedre praksis ved minedrift eller langsommere grøn omstilling
Den grønne omstilling kan blive sat ned i tempo, hvis ikke virksomheder inden for minedrift ændrer praksis på miljø- og menneskerettigheder.
Samfund

Ny kortlægning: Over halvdelen af de videregående uddannelser giver nu kompetencer inden for grøn omstilling
For første gang er det kortlagt, hvilke videregående uddannelser som giver kompetencer med relevans for den grønne omstilling. Tallene viser, at 65 procent af landets videregående uddannelsesudbud nu arbejder aktivt med grøn omstilling i uddannelsen.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal vise vej mod Power-to-X i hovedstadsområdet
Region Hovedstaden er gået sammen med Aalborg Universitet og tænketanken Grøn Energi om at få kortlagt muligheder og grundlag for at placere et eller flere Power-to-X anlæg i hovedstadsområdet – og udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.
Samfund

Gode takter i grønne investeringer på statens vegne
Udsigten fra Danmarks Grønne Investeringsfond er god: 2021 bød på rekordhøj aktivitet og CO2-reduktion i deres investeringer.