09.12.2022  |  Supply chain

Arla glemmer skovrydning i opgørelse af scope 3-udledninger

Mejerikoncernen Arla medregner ikke den klimabelastning, der kommer af at fælde skov til fordel for landbrug. Og det skaber et misvisende billede af koncernens klimaregnskab, mener masterstuderende, som har skrevet afhandling på området.

Som flere andre danske virksomheder er mejerikoncernen Arla begyndt at offentliggøre opgørelser af scope 1, 2 og 3-udledningerne.

Og scope 3 fylder klart mest i Arlas klimaregnskab. Ud af koncernens i alt 19.738 millioner kilo CO2 kommer 19.050 af dem fra denne kategori, som indeholder indkøbte varer og tjenesteydelser.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Men opgørelsen er ikke komplet, mener Alexander Damkær Hansen, som har skrevet en afhandling om fødevareproducenters klimarapportering.

Læs også: Kritikken hagler ned over Arla efter lancering af ny kampagne

Han påpeger, at de fleste fødevareproducenter – og Arla – ikke medtager den udledning, der kommer af skovrydningen i eksempelvis regnskoven til fordel for landbrugsmarker.

Det skriver Klimamonitor.

Alexander Dam Hansen estimerer, at skovrydningen til give en ekstra CO2-udledning på omkring 40 procent, men at Arlas aftryk formentlig ligger højere, da de bruger mere landareal end andre fødevareproducenter.

Og det er et problem, at skovrydning ikke bliver medtaget i opgørelsen, fordi det giver et misvisende billede af mejerikoncernens klimaregnskab i forhold til andre producenter – eksempelvis dem, der producerer plantemælk, mener han.

Uklar metode
Klimamonitor har henvendt sig til Arla med kritikken, hvor pressechef Jesper Skovlund i et skriftligt svar fortæller, at man ikke har skovrydning med i opgørelsen, fordi det endnu er usikkert, hvilken metode man skal bruge for at regne på det.

Læs også: Nyt samarbejde skal give Arla en energieffektiv overhaling

Det er Alexander Dam Hansen dog skeptisk overfor. Han medgiver, at er svært at opgøre, men henviser samtidig til fødevareproducenten Mars Incorporated, der har medtaget skovrydning og estimeret udledningen til de førnævnte 40 procent.

Jesper Skovlund skriver dog også til Klimamonitor, at Arla arbejder på at udregne udledningen gennem et ’klimatjekværktøj’. Derudover deltager koncernen i et pilotprojekt, der tester retningslinjerne på området.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere