09.12.2022 | Supply chain
Arla glemmer skovrydning i opgørelse af scope 3-udledninger
Mejerikoncernen Arla medregner ikke den klimabelastning, der kommer af at fælde skov til fordel for landbrug. Og det skaber et misvisende billede af koncernens klimaregnskab, mener masterstuderende, som har skrevet afhandling på området.
Alexander Dam Hansen mener, at Arlas udledning fra skovrydning ligger højere end andre fødevareproducenters, da koncernen bruger mere landareal til dyrkning af foder. Arkivfoto.
Som flere andre danske virksomheder er mejerikoncernen Arla begyndt at offentliggøre opgørelser af scope 1, 2 og 3-udledningerne.
Og scope 3 fylder klart mest i Arlas klimaregnskab. Ud af koncernens i alt 19.738 millioner kilo CO2 kommer 19.050 af dem fra denne kategori, som indeholder indkøbte varer og tjenesteydelser.
Men opgørelsen er ikke komplet, mener Alexander Damkær Hansen, som har skrevet en afhandling om fødevareproducenters klimarapportering.
Læs også: Kritikken hagler ned over Arla efter lancering af ny kampagne
Han påpeger, at de fleste fødevareproducenter – og Arla – ikke medtager den udledning, der kommer af skovrydningen i eksempelvis regnskoven til fordel for landbrugsmarker.
Det skriver Klimamonitor.
Alexander Dam Hansen estimerer, at skovrydningen til give en ekstra CO2-udledning på omkring 40 procent, men at Arlas aftryk formentlig ligger højere, da de bruger mere landareal end andre fødevareproducenter.
Og det er et problem, at skovrydning ikke bliver medtaget i opgørelsen, fordi det giver et misvisende billede af mejerikoncernens klimaregnskab i forhold til andre producenter – eksempelvis dem, der producerer plantemælk, mener han.
Uklar metode
Klimamonitor har henvendt sig til Arla med kritikken, hvor pressechef Jesper Skovlund i et skriftligt svar fortæller, at man ikke har skovrydning med i opgørelsen, fordi det endnu er usikkert, hvilken metode man skal bruge for at regne på det.
Læs også: Nyt samarbejde skal give Arla en energieffektiv overhaling
Det er Alexander Dam Hansen dog skeptisk overfor. Han medgiver, at er svært at opgøre, men henviser samtidig til fødevareproducenten Mars Incorporated, der har medtaget skovrydning og estimeret udledningen til de førnævnte 40 procent.
Jesper Skovlund skriver dog også til Klimamonitor, at Arla arbejder på at udregne udledningen gennem et ’klimatjekværktøj’. Derudover deltager koncernen i et pilotprojekt, der tester retningslinjerne på området.
- HCL
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.