27.06.2019  |  Strategi & ledelse

ATP satser på grønne investeringer - eksempelvis batterier til elbiler

Danmarks største pensionskasse, ATP, investerer 650 millioner kroner i svensk batterifabrikant. Det er en del af en ny grøn retningslinje, der skal være med til at skubbe til den grønne omstilling.

ATP, der er Danmarks største pensionskasse, investerer 650 millioner kroner i den svenske batterivirksomhed Northvolt. Det skriver Finans.

Læs også: Etiske investeringer vinder frem i de danske banker

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Vi tror på, at det er en investering, hvor vi får et rigtig godt afkast, og så er det en virksomhed, der er ret innovativ og spiller sig rigtigt ind i den grønne omstilling. Det, at vi får en kæmpestor bilbatteriproduktion i Europa, synes vi er ret vigtigt. Det har gjort investeringen endnu mere interessant ud over det rent afkastmæssige”, siger ATP-investeringschefen Ulrik Dan Weuder til Finans.

Investeringen sker i forbindelse med, at en række europæiske bilproducenter som Volkswagen og BMW sammen investerer omkring 6,6 milliarder kroner i en ny svensk kæmpefabrik, der fra 2021 skal levere bæredygtige elbilbatterier.

Klima som 1. prioritering
Paris-aftalen bliver en målestok for, hvilke selskaber ATP i fremtiden vil investere i. Hvis virksomhederne modarbejder den klima-aftale, der blev indgået, så er de dømt ude, hvis de til gengæld imødekommer den, så kommer de op på listen.

Derudover vil investeringerne placeres i tre kategorier: sot, brun og grøn. Den sorte indbefatter investeringer, der er nødvendige på kort sigt, men ikke bæredygtige på lang sigt. Den brune er de selskaber, der endnu ikke er omstillet, men kan blive det. Og den grønne er, hvor virksomhederne er en del af omstillingen allerede, som eksempelvis Northvolt.

De grønne investeringer vægter omkring 25 procent af ATP’s investeringer, men Ulrik Dan Weuder vurderer, at andelen er fordoblet om ti år, hvor de andre kategorier dermed også reduceres.

Et stort samfundsansvar
En række NGO’er har i årevis efterspurgt mere klimahandling fra pensionskasserne, og hos Verdensnaturfonden er man glade for den nye grønne investeringsudmelding.

”Vi ser selvfølgelig gerne, at ATP sætter lignende mål for deres aktier og obligationer, så det omfatter ATP’s fulde investeringsformue, men det her er en rigtig god start”, siger Jacob Fjalland, international conservation director i WWF Verdensnaturfonden til Finans.

Men på Christiansborg holder de partier der vægter klimaet højt sig mere skepsiske. Hos De Radikale Venstre savnes der eksempelvis hurtigere handling:

”Jeg mener, at de har et meget stort samfundsansvar, og jeg ser helst, at de løfter det frivilligt. Det allerførste skridt er, at de flytter pengene væk fra alt det sorte, og så skal de flytte pengene over i de nødvendige grønne investeringer”, siger klima- og energiordfører Ida Auken (R) til Finans.

Læs også: Industriens Pension vil helt ud af kulbranchen

Ulrik Dan Weuder holder dog fast ved, at dét at skubbe den grønne omstilling i den rigtige retning er den rigtige vej at gå.

- SDN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere