31.01.2019 | Samfund
Industriens Pension vil helt ud af kulbranchen
Industriens Pension går som det første pensionsselskab i Danmark nu hele vejen og bandlyser kul i hele deres investeringsportefølje. Greenpeace roser beslutningen.
Fagbladet 3F fortæller i dag, at en af Danmarks største pensionskasser, Industriens Pension, er færdig med at investere medlemmernes penge i kulminer og selskaber, der tjener penge på at producere kul.
Læs også: MP Pension siger farvel til 1000 fossile selskaber
Mens der længe har været pensionsselskaber med regler om ikke at investere i selskaber med over f.eks. 30 procent af deres indtægter fra kul, så går Industriens Pension som de første hele vejen. Ikke en antydning af den fossile klump brændsel må der være.
"Når vi siger, at vi dropper investeringer i kulindustri, er det 100 procent. Vi har nultolerance over for investeringer i kulminedrift fremadrettet. Finder vi ud af, at et selskab, vi har investeret i, begynder at tjene penge via ejerskab i kulminer eller produktion af kul, sælger vi vores portefølje hos firmaet", forklarer Mads Andersen, som er Industriens Pensions bestyrelsesformand.
Handler primært om arbejdsforhold
Beslutningen er dog ikke en bredside mod fossile brændsler, for der vil fortsat blive investeret i olie og gas. Fokus på kul handler også om et hensyn til miljøet, men mindst lige så meget om at kulindustrien, ifølge Mads Andersen, i årevis har kæmpet med at overholde basale vilkår for at drive ordentlig virksomhed.
Branchen har "en uheldig tendens til at forurene nærmiljøet markant værre end andre energikilder. Samtidig ser man også ofte meget dårlige arbejdsforhold for de ansatte," skriver Fagbladet 3F.
Industriens Pension har prøvet at tvinge forbedringer frem.
"Vi tror på, at dialog er vejen frem. At vi med vores investeringer har en mulighed for at påvirke selskaber til at træffe andre og bedre valg. Men i lang tid har vi kunnet konstatere, at den dialog ikke har flyttet noget inden for kulindustrien. Og til sidst må man sige stop", siger Mads Andersen.
Greenpeace er glade
Miljøorganisationen Greenpeace er ikke overraskende positive over for beslutningen.
"Kul er klart det værste af de fossile brændstoffer. Når du dropper kul, har du taget et vigtigt og stort skridt i den rigtige retning, og vi synes, det er et rigtig godt signal, Industriens Pension sender til andre," siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver for Greenpeace, til Fagbladet 3F, men tilføjer at han håber, at Industriens Pension vil "overveje at droppe dets andre investeringer i sort energi som olie og gas i fremtiden".
Læs også: Klimaet rykker højere op på pensionsselskabernes dagsorden
Industriens Pension administrer pensionsmidler for 400.000 timelønnede i industrien og fødevaresektoren.
-EHS
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.