31.01.2019  |  Samfund

Industriens Pension vil helt ud af kulbranchen

Industriens Pension går som det første pensionsselskab i Danmark nu hele vejen og bandlyser kul i hele deres investeringsportefølje. Greenpeace roser beslutningen.

Fagbladet 3F fortæller i dag, at en af Danmarks største pensionskasser, Industriens Pension, er færdig med at  investere medlemmernes penge i kulminer og selskaber, der tjener penge på at producere kul.

Læs også: MP Pension siger farvel til 1000 fossile selskaber

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mens der længe har været pensionsselskaber med regler om ikke at investere i selskaber med over f.eks. 30 procent af deres indtægter fra kul, så går Industriens Pension som de første hele vejen. Ikke en antydning af den fossile klump brændsel må der være. 

"Når vi siger, at vi dropper investeringer i kulindustri, er det 100 procent. Vi har nultolerance over for investeringer i kulminedrift fremadrettet. Finder vi ud af, at et selskab, vi har investeret i, begynder at tjene penge via ejerskab i kulminer eller produktion af kul, sælger vi vores portefølje hos firmaet", forklarer Mads Andersen, som er Industriens Pensions bestyrelsesformand.

Handler primært om arbejdsforhold
Beslutningen er dog ikke en bredside mod fossile brændsler, for der vil fortsat blive investeret i olie og gas. Fokus på kul handler også om et hensyn til miljøet, men mindst lige så meget om at kulindustrien, ifølge Mads Andersen, i årevis har kæmpet med at overholde basale vilkår for at drive ordentlig virksomhed. 

Branchen har "en uheldig tendens til at forurene nærmiljøet markant værre end andre energikilder. Samtidig ser man også ofte meget dårlige arbejdsforhold for de ansatte," skriver Fagbladet 3F.

Industriens Pension har prøvet at tvinge forbedringer frem. 

"Vi tror på, at dialog er vejen frem. At vi med vores investeringer har en mulighed for at påvirke selskaber til at træffe andre og bedre valg. Men i lang tid har vi kunnet konstatere, at den dialog ikke har flyttet noget inden for kulindustrien. Og til sidst må man sige stop", siger Mads Andersen.

Greenpeace er glade
Miljøorganisationen Greenpeace er ikke overraskende positive over for beslutningen.

"Kul er klart det værste af de fossile brændstoffer. Når du dropper kul, har du taget et vigtigt og stort skridt i den rigtige retning, og vi synes, det er et rigtig godt signal, Industriens Pension sender til andre," siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver for Greenpeace, til Fagbladet 3F, men tilføjer at han håber, at Industriens Pension vil "overveje at droppe dets andre investeringer i sort energi som olie og gas i fremtiden".

Læs også: Klimaet rykker højere op på pensionsselskabernes dagsorden

Industriens Pension administrer pensionsmidler for 400.000 timelønnede i industrien og fødevaresektoren.

-EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere