02.11.2021 | Strategi & ledelse
ATP skærper klimaambitionerne
ATP vil nu skrue op for klimaambitionerne, så der skabes bedre afkast til medlemmerne og et større fokus på den globale, grønne omstilling. ”Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være”, lyder det fra ATP-topchef.
I 2025 vil ATP kræve, at de virksomheder som pensionskassen investerer i, kan rapportere om deres CO2-udledning. Arkivfoto.
Pensions- og administrationsselskabet ATP melder nu ud, at de vil fokusere endnu mere på den grønne omstilling. Således vil de investere 200 milliarder kroner i grønne investeringer i 2030 og 100 milliarder kroner i 2025.
”Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være – af to årsager. For det første er det åbenlyst for enhver, at klimaet på kloden har brug for grøn omstilling og konkret handling nu. Det er blandt andet derfor, vi nu kommer med en konkret udmelding allerede til 2025. For det andet vil den grønne omstilling være en fantastisk mulighed for at skabe gode afkast over de næste mange år. Det skyldes ikke mindst, at der indenfor rigtig mange sektorer skal findes nye forretningsmæssige løsninger på eksisterende klimaudfordringer”, siger Bo Foged, der er administrerende direktør hos ATP.
Læs også: Undersøgelse: Forbavsende få fonde overholder Paris-aftalen
Ud over de finansielle ambitioner vil ATP også stille krav til alle de virksomheder, som ATP investerer i, om i 2025 at rapportere om deres udledning af CO2. Det skal kunne måles, hvor meget man belaster klimaet – og derfor om ATP’s klimaaftryk fra porteføljen når ambitionerne om CO2-neutralitet i 2050 og 70 procents reduktion i 2030.
Målrettet arbejde
Udmeldingen bliver i de kommende år en ledestjerne for ATP’s investeringsmæssige arbejde, og tilgangen skal understøtte det overordnede formål om at skabe langsigtet værdi for deres 5,4 millioner medlemmer. ATP anerkender desuden, at den aktuelle klimakrise er en presserende udfordring, og derfor er der brug for handling i stor skala nu.
”At nå 100 milliarder kroner i grønne investeringer på få år er en ambitiøs udfordring. Vi vil bruge pengene dér, hvor afkastet er attraktivt, og hvor en omlægning fra sort til grøn virkelig batter. Hvis vi skal gøre en mærkbar forskel for klimaet – og samtidig sikre medlemmerne gode afkast – så skal vi også turde lægge indsatsen i de sektorer, der for alvor belaster klimaet i dag, men som har viljen og eksekveringskraften til at reducere deres eksisterende CO2-udslip”, siger Bo Foged og fortsætter:
”Det er vigtigt at turde træffe de valg – også selv om det betyder, at vi også kommer til at lave investeringer, der ikke bare er grønt i grønt, og hvor omstillingen har fundet sted. Det flytter ikke meget for klimaet og giver ofte ikke et lige så attraktivt afkast”.
Ambitionerne er afgivet under en række forudsætninger, som findes her.
- HCL
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.