Bæredygtige fonde kan stadig indeholde investeringer, der langt fra vil kunne klassificeres som grønne
Der findes i dag ikke en standard-metode til at definere hvordan en fond er bæredygtig, hvilket kan være forvirrende for forbrugeren, som ønsker at investere bæredygtigt. EU er på vej med nye standarder.
Grønne investeringer er blevet en global megatrend, skriver Finans. Alene i 3. kvartal i 2020 blev der investeret næsten dobbelt så mange penge i bæredygtige aktiefonde som i de traditionelle aktiefonde.
I skrivende stund er der nu på verdensplan mere end 3.800 såkaldte bæredygtige fonde.
Men hvor grønne er de bæredygtige aktiefonde egentlig? Det viser en opgørelse over de 100 største bæredygtige fonde i Danmark, som analysebureauet Morningstar har lavet til Finans.
På listen over de 100 største bæredygtige fonde finder man overraskende en del fonde, der investerer i emner, der kan klassificeres som alt andet end bæredygtighed – eksempelvis fossilt brændstof. Faktisk har hele 22 fonde på listen mere end fem procent investeret i fossilt brændstof, mens kun fem fonde har mere end 15 procent investeret i vedvarende energi.
Det kommer ikke bag på professor i CSR hos CBS, Andreas Rasche:
”Det er ikke overraskende, at listen viser, det den gør. Der er tydeligt forskellige definitioner. Lige nu definerer hver enkelt person bæredygtighed på sin egen måde, og det giver derfor et ekstremt ulige perspektiv. Vi har brug for mere standardisering i forhold til, hvad man kan kalde for en grøn fond”, siger han.
Der findes i dag ikke en standard-metode til at definere hvordan en fond er bæredygtig. Det kan være den traditionelle måde, hvor man opretter en fond, der tager 100 procent afstand til industrier som våben, tobak og fossilt brændstof. Men en fond der investerer bredt, kan stadig kalde sig bæredygtig. Disse fonde har en strategi, der handler om at fokusere på de bedste løsninger indenfor alle industrier og kan derfor godt have fx fossilt brændstof i deres portefølje.
”Det kan være meget forvirrende for den enkelte forbruger at finde rundt i. Mit bedste råd vil være at kigge produktet grundigt igennem. Og hvis du har nogle specifikke forventninger, så spørg til, hvad fonden helt konkret indeholder og ikke kun se på performance og rating,« siger Andreas Rasche.
Det ser dog ud til, at der er en standardisering på vej, for allerede i løbet af 2021 vokser reguleringen og kravene til indsigt skærpes.
EU står klar med rammer for, hvornår noget kan kaldes en bæredygtig investering, samt hvordan det måles og rapporteres. På den måde vil de bæredygtige fonde for alvor skulle vise, om de rent faktisk gør en forskel med deres investeringer.
- MTN