Bæredygtige fonde kan stadig indeholde investeringer, der langt fra vil kunne klassificeres som grønne

Der findes i dag ikke en standard-metode til at definere hvordan en fond er bæredygtig, hvilket kan være forvirrende for forbrugeren, som ønsker at investere bæredygtigt. EU er på vej med nye standarder.

12.01.2021

CSR.dk

Grønne investeringer er blevet en global megatrend, skriver Finans. Alene i 3. kvartal i 2020 blev der investeret næsten dobbelt så mange penge i bæredygtige aktiefonde som i de traditionelle aktiefonde.

I skrivende stund er der nu på verdensplan mere end 3.800 såkaldte bæredygtige fonde.

Men hvor grønne er de bæredygtige aktiefonde egentlig? Det viser en opgørelse over de 100 største bæredygtige fonde i Danmark, som analysebureauet Morningstar har lavet til Finans.

På listen over de 100 største bæredygtige fonde finder man overraskende en del fonde, der investerer i emner, der kan klassificeres som alt andet end bæredygtighed – eksempelvis fossilt brændstof. Faktisk har hele 22 fonde på listen mere end fem procent investeret i fossilt brændstof, mens kun fem fonde har mere end 15 procent investeret i vedvarende energi.

Det kommer ikke bag på professor i CSR hos CBS, Andreas Rasche:

”Det er ikke overraskende, at listen viser, det den gør. Der er tydeligt forskellige definitioner. Lige nu definerer hver enkelt person bæredygtighed på sin egen måde, og det giver derfor et ekstremt ulige perspektiv. Vi har brug for mere standardisering i forhold til, hvad man kan kalde for en grøn fond”, siger han.

Der findes i dag ikke en standard-metode til at definere hvordan en fond er bæredygtig. Det kan være den traditionelle måde, hvor man opretter en fond, der tager 100 procent afstand til industrier som våben, tobak og fossilt brændstof. Men en fond der investerer bredt, kan stadig kalde sig bæredygtig. Disse fonde har en strategi, der handler om at fokusere på de bedste løsninger indenfor alle industrier og kan derfor godt have fx fossilt brændstof i deres portefølje.

”Det kan være meget forvirrende for den enkelte forbruger at finde rundt i. Mit bedste råd vil være at kigge produktet grundigt igennem. Og hvis du har nogle specifikke forventninger, så spørg til, hvad fonden helt konkret indeholder og ikke kun se på performance og rating,« siger Andreas Rasche.

Det ser dog ud til, at der er en standardisering på vej, for allerede i løbet af 2021 vokser reguleringen og kravene til indsigt skærpes.

EU står klar med rammer for, hvornår noget kan kaldes en bæredygtig investering, samt hvordan det måles og rapporteres. På den måde vil de bæredygtige fonde for alvor skulle vise, om de rent faktisk gør en forskel med deres investeringer.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V