12.01.2021 | Samfund
Bæredygtige fonde kan stadig indeholde investeringer, der langt fra vil kunne klassificeres som grønne
Der findes i dag ikke en standard-metode til at definere hvordan en fond er bæredygtig, hvilket kan være forvirrende for forbrugeren, som ønsker at investere bæredygtigt. EU er på vej med nye standarder.
Grønne investeringer er blevet en global megatrend, skriver Finans. Alene i 3. kvartal i 2020 blev der investeret næsten dobbelt så mange penge i bæredygtige aktiefonde som i de traditionelle aktiefonde.
I skrivende stund er der nu på verdensplan mere end 3.800 såkaldte bæredygtige fonde.
Men hvor grønne er de bæredygtige aktiefonde egentlig? Det viser en opgørelse over de 100 største bæredygtige fonde i Danmark, som analysebureauet Morningstar har lavet til Finans.
På listen over de 100 største bæredygtige fonde finder man overraskende en del fonde, der investerer i emner, der kan klassificeres som alt andet end bæredygtighed – eksempelvis fossilt brændstof. Faktisk har hele 22 fonde på listen mere end fem procent investeret i fossilt brændstof, mens kun fem fonde har mere end 15 procent investeret i vedvarende energi.
Det kommer ikke bag på professor i CSR hos CBS, Andreas Rasche:
”Det er ikke overraskende, at listen viser, det den gør. Der er tydeligt forskellige definitioner. Lige nu definerer hver enkelt person bæredygtighed på sin egen måde, og det giver derfor et ekstremt ulige perspektiv. Vi har brug for mere standardisering i forhold til, hvad man kan kalde for en grøn fond”, siger han.
Der findes i dag ikke en standard-metode til at definere hvordan en fond er bæredygtig. Det kan være den traditionelle måde, hvor man opretter en fond, der tager 100 procent afstand til industrier som våben, tobak og fossilt brændstof. Men en fond der investerer bredt, kan stadig kalde sig bæredygtig. Disse fonde har en strategi, der handler om at fokusere på de bedste løsninger indenfor alle industrier og kan derfor godt have fx fossilt brændstof i deres portefølje.
”Det kan være meget forvirrende for den enkelte forbruger at finde rundt i. Mit bedste råd vil være at kigge produktet grundigt igennem. Og hvis du har nogle specifikke forventninger, så spørg til, hvad fonden helt konkret indeholder og ikke kun se på performance og rating,« siger Andreas Rasche.
Det ser dog ud til, at der er en standardisering på vej, for allerede i løbet af 2021 vokser reguleringen og kravene til indsigt skærpes.
EU står klar med rammer for, hvornår noget kan kaldes en bæredygtig investering, samt hvordan det måles og rapporteres. På den måde vil de bæredygtige fonde for alvor skulle vise, om de rent faktisk gør en forskel med deres investeringer.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts
Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.
Klima, miljø og energi

To projekter skal accelerere cirkulært byggeri
Det skal være nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer. Kvaliteten af de genbrugte materialer skal være dokumenteret. Og så skal de være langt mere tilgængelige. Nu går universiteter og byggebranche sammen i to store konsortier - udvalgt af Realdania og Innovationsfonden - for at accelerere den grønne omstilling af byggebranchen.
Samfund

Flere danskere handler brugt for at bekæmpe overforbrug
43 procent af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug. For bare fem år siden var det tal blot 18 procent. Det meddeler Danmarks største markedsplads, DBA i det årlige genbrugsindeks, der afdækker den danske genbrugsøkonomi, vaner og tendenser.
Klima, miljø og energi

Fremtidens bygninger vil indgå positivt i vores energisystem
Om ti år vil vi tænke bygninger både mere socialt og som en konstruktiv del af vores energikredsløb. Det mener Søren Dyck-Madsen, seniorrådgiver i tænketanken CONCITO, der også hejser et flag for, at debatten om bæredygtighed ikke bliver afsporet af særinteresser.
Klima, miljø og energi

Frankrig vil forbyde indenrigs flyruter for at reducere CO2
Nedlægning af flyruter til fordel for tog vil medføre anseelige CO2-reduktioner. Men det vil også få menneskelige omkostninger i form af jobtab, mener Frankrigs socialistiske parti, PS.
Menneskerettigheder

Den grønne omstilling har sin pris
Ambitionerne om at nå Paris-aftalens mål har sat gang i de grønne løsninger, som stort set alle er afhængige af mineralske råstoffer. En industri der lider under alle former for menneskerettighedskrænkelser.