BASF vil fordoble salget af løsninger inden for cirkulær økonomi frem mod 2030
BASF har netop søsat et ambitiøst program, hvor målsætningen er er at fordoble salget af løsninger til den cirkulære økonomi over de næste ti år.
Virksomheder, der kan tilbyde løsninger til overgangen mod en cirkulær økonomi, vil have en væsentlig konkurrencefordel. Derfor har BASF netop søsat et ambitiøst program, hvor målsætningen er er at fordoble salget af løsninger til den cirkulære økonomi over de næste ti år.
I 2030 har BASF som målsætning at have fordoblet sit salg inden for løsninger til den cirkulære økonomi til DKK 126 milliarder. For at nå målet fokuserer BASF på tre områder: cirkulært råstof, nye kredsløb for materialer, hvor vi sikrer, at vi får mest muligt ud af ressourcerne i længst tid og nye forretningsmodeller.
”Vejen til en cirkulær økonomi kommer til at kræve en stor indsats af os, men vi takler udfordringen med dedikation og kreativitet, og så har vi en stor fordel af vores styrke inden for innovation. Vi tror på, at virksomheder, der kan komme med løsninger på overgangen til en cirkulær økonomi, kommer til at få en afgørende markedsfordel,” forklarer Mark Meier, der er administrerende direktør for BASF Nordic/Baltic.
Genanvendelsen af plast skal øges markant
Et vigtigt område, BASF arbejder med, er nye metoder til at opnå en bedre og større genanvendelse af plast. En undersøgelse foretaget af konsulentvirksomheden Conversio viser, at der produceres op mod 250 millioner kubikton plastaffald på verdensplan om året. Ud af denne mængde er det dog kun omkring 20%, der reelt bliver genanvendt.
Genanvendelsen foregår i dag typisk mekanisk ved at plasten trevles og smeltes om til nye produkter, og det er en optimal proces for en lang række plastprodukter. Metoden kan dog ikke anvendes til blandede plastprodukter som fødevareemballage, der er lavet af to eller flere forskellige plasttyper. Her skal der andre metoder i brug. BASF arbejder derfor med en metode til kemisk genanvendelse, hvor disse blandede plasttyper kan genanvendes, og kvaliteten der kommer ud i den anden ende, svarer til nyproduktion med fossilt råstof. Det betyder, at den genanvendte plast fx kan bruges til emballage i medicinalindustrien og til fødevarer, hvor kvalitetskravene er meget høje.
BASF samarbejder med Quantafuel, som på deres fabrik i Skive er i gang med at modne metoden til industriel skala.
Bedre udnyttelse af råvarerne
En anden gren af BASFs projekter inden for cirkulær økonomi drejer sig om at benytte flere vedvarende råvarer i produktionen og samtidig opnå en væsentlig bedre udnyttelse af de råvarer, der bliver brugt i dag.
Projektet omkring Rambutan-træet er et godt eksempel på, at færre råvarer skal gå til spilde. Ved at studere tusindvis af prøver fra naturen hvert år har BASFs forskere fundet ud af, at mange dele af træet kan anvendes til hudpleje-produkter, hvor det tidligere kun var de saftige frugter, der blev brugt. Træets blade indeholder et ekstrakt, som fremmer produktionen af kollagen, mens skrællen og frøene fra træets frugt giver fugt og stimulerer hårrødderne.
Derudover har BASF etableret en bæredygtig forsyningskæde med fokus på både miljø og det sociale aspekt med lokale partnere i Vietnam, så Rambutan-træet ikke kun gavner forbrugerne, men også de lokale arbejdere og lokalmiljøet.
Nye typer plast der kan komposteres
BASF har forsket i bionedbrydelige og biobaserede polymer i mere end 30 år, og de er også et væsentligt bidrag til den cirkulære økonomi. Biopolymer er fx certificerede komposterbare plastposer, madfilm eller emballage til mad. Disse nye plasttyper er optimale til blandt andet affaldsposer til madaffald og opbevaring af frugt og grønt for at forlænge holdbarheden og mindske madspild.
Læs mere om BASFs program for cirkulær økonomi her.
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: cirkulær økonomi