18.02.2019 | Klima, miljø og energi
Berlin vil feste sig forrest i klimakampen
Myndigheder og natklubber i Berlin går sammen om at gøre festerne mere bæredygtige via bl.a. LED-lys, moderne klimaanlæg og bedre affaldssortering. Den tyske hovedstad vil være CO2-neutral i 2050.
Berlin har i mange år været en af verdens førende festbyer og kan bryste sig af, at hundredtusindvis af turister hvert år valfarter til byen for at feste på nogle af verdens mest legendariske natklubber.
Nu vil den tyske hovedstad også i front i forhold til at sænke CO2-udslippet og har sat sig et mål om at være CO2-neutral i 2050 – og ifølge mediet Deutsche Welle vil de bruge deres position som festby til at nå dette mål, skriver DR.
Læs også: Berlin opnår CO2-mål tre år tidligere end planlagt
”Jeg mener, at klubberne i Berlin er trendsættere, ikke bare i forhold til musik, men også i forhold til livsstil. Når folk for eksempel ser, at klubberne ikke bruger plastiksugerør, så tænker folk måske, at de vil starte med at gøre det samme derhjemme”, siger Georg Kössler, der er partiet De Grønnes talsmand, når det kommer til klimabeskyttelse og klubkultur.
Som det er i dag, er natklubberne i Berlin ellers ikke ligefrem forrest i kampen om at sænke CO2-udslippet. Ifølge den tyske NGO Friends of the Earth bruger en natklub den samme mængde elektricitet på en weekend, som en husholdning gør på et år.
Derfor har Friends of the Earth sammen med klima- og klubforeningen Clubliebe e.V. lavet et projekt, der skal hjælpe klubberne med at blive mere klimavenlige.
Projektet, der er støttet af senatet i Berlin, sender eksperter ud til natklubberne for at rådgive dem til bedre og mere klimavenlige løsninger.
Dansegulv kan generere energi
Én af klubberne, der har takket ja til tilbuddet, er Schwuz, der er en af Berlins mest kendte klubber for homoseksuelle.
”Hvis man ser på, hvor meget spild vi producerer, så står det helt klart, at bæredygtighed er et vigtigt emne”, fortæller direktør for Schwuz, Marcel Weber, til DR.
Schwuz bruger allerede LED-lys, men man håber, at projektet kan hjælpe dem med, hvordan de for eksempel kan gøre køleelementer digitale, så de ikke behøver at køre i døgndrift.
Af andre mulige tiltag som natklubberne i Berlin kan tage fat i tæller at installere mere moderne klimaanlæg, reducere vandforbruget og blive bedre til at sortere skrald.
Det er dog ikke kun i Tyskland, at det skal være mere kllimavenligt at feste. I den hollandske havneby Rotterdam gør natklubben Club Watt brug af en noget usædvanlig metode. Dansegulvet er nemlig ikke bare et gulv. Når gæsterne danser generer det energi, som bruges til lyssætningen og dj-pulten.
Og det er den vilje og innovation, som skal bruges endnu mere i det tyske natteliv, mener Georg Kössler fra De Grønne – for pengene ligger bare og venter på de rigtige projekter.
”Vi har lavet en fond med flere millioner til klimabeskyttelse i Berlin, og der er stadig masser af penge tilbage, så hvis der er nogen med en god idé, så er det bare med at søge”, siger han til DR.
Læs også: Festival spredte budskabet om verdensmålene
Georg Kössler håber, at projektet kan skabe samme forandring for klima, som begivenheder som Love Parade har gjort for homoseksuelles rettigheder tidligere.
- JMA
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

DSV mangler klimaløsninger
Transportbranchen er en af de mest forurenrende brancher på globalt plan, og DSV er blandt de større virksomheder, der endnu ikke har præsteret på konkrete klimaambitioner. Ifølge bæredygtighedschef mangler der grønne løsninger i sektoren.
Klima, miljø og energi

Trods vækst tager erhvervsgiganter vigtige skridt i klimakampen
Selv om flere af Danmarks store virksomheder viser store omsætningstal har de også formået at reducere CO2-udledningen de seneste to år. Det viser en kortlægning af Finans. Flere aktører er dog skeptiske overfor virksomhedernes samlede klimaindsats.
Klima, miljø og energi

Nyt SKI-mærkat skal gøre de grønne valgmuligheder synlige
Det er nu blevet lettere at finde og vælge flere grønne produkter på SKI’s fællesoffentlige indkøbsaftale ’50.20 Forbrugsartikler’, på grund af et nyt sorteringsfilter, som viser grønne alternativer til engangsservice, madfilm, poser og sække. På sigt skal det rulles ud på flere produktområder og SKI-aftaler.
Strategi & ledelse

Singapore og Rotterdam vil etablere grøn shippingkorridor
De to havne Maritime and Port Authority of Singapore og Port of Rotterdam går sammen om at skabe en korridor, der både skal være effektiv og klimavenlig.
Medarbejder

Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
En ny undersøgelse viser, at danskerne er begyndt at stille skarpt på særligt arbejdsforhold i takeaway-branchen.
Strategi & ledelse

Topchef: Grøn omstilling i luftfarten kræver investeringer og beslutninger
Fokus på den grønne omstilling i luftfarten er accelereret inden for de seneste år, men aktiviteten stiger, og derfor skal der ekstra fart på de politiske beslutninger, mener topchef hos Billund Lufthavn.