17.02.2023 | Klima, miljø og energi
Beviser på bordet: CPH Lufthavn måler SAFs betydning for luftkvaliteten
I en ny kampagne måler tyske eksperter effekten af bæredygtige brændstoffer (SAF) på luftkvaliteten. Københavns Lufthavn er projektet første testlokation.
Flyene mellem Stockholm og København, der måles på, flyver på 35 procent SAF. Den højeste procentsats for kommercielle fly indtilvidere. PR-foto: Claus Andersen/CPH Lufthavn
Forskere fra det tyske luft- og rumfartscenter DLR har parkeret en varebil fyldt med avanceret måleudstyr ved en gate i Københavns Lufthavn.
Fra det mobile laboratorie måler forskerne luftkvaliteten, når et SAS-fly med 35 procent af det bæredygtige flybrændstof SAF (Sustainable Aviation Fuel) iblandet i brændstoftanken ankommer til København fra Stockholm tre-fire gange dagligt i en periode på tre uger.
”Vi ved, at SAF er med til at mindske CO2-udledningen, men vi vil også gerne vide, om det er godt for den lokale luftkvalitet, ” siger Christian Poulsen, der er driftsdirektør i Københavns Lufthavn.
Læs også: Danske pengetanke i grønt angreb på Shell: ”Handler imod aktionærers interesser”
Når flyet lander i Københavns Lufthavn, måler eksperterne luftkvaliteten, mens flyet er på jorden og kører mellem landingsbanen og gaten. Det er første gang nogensinde, at der bliver foretaget så omfattende målinger i et autentisk lufthavnsmiljø.
“Tidligere forsøgsstudier har vist, at når man anvender blandinger med bæredygtige brændstoffer, reducerer det udledning af partikelemissioner uden ulemper for flydriften,” siger Dr. Tobias Schripp, der er forsker hos DLR, og som leder forsøget.
Vigtig viden for fremtidens luftfart
Der er aldrig tidligere fløjet på så høj en blandingsprocent på en kommerciel rute med passagerer i Danmark. Resultatet af målingerne kommer til at give det hidtil mest detaljerede billede af hvilken effekt brugen af det bæredygtige brændstof har på den lokale luftkvalitet i lufthavnen.
”Det vil være endnu en stor gevinst ved en omlægning af luftfarten til bæredygtige brændstoffer, hvis det viser sig, at det har en positiv effekt på luftkvaliteten at flyve på SAF”, siger Christian Poulsen, driftsdirektør i Københavns Lufthavn.
Læs også: DSV indfører intern CO2-afgift
Når resultatet af målingerne er klar om nogle måneder, kan det får stor værdi for luftfartsbranchen, der arbejder målrettet for en mere bæredygtig omstilling af luftfarten.
Målingerne af luftkvaliteten, når man bruger SAF, er en af mange vigtige aktiviteter i EU-projektet ALIGHT, hvor Københavns Lufthavn er fyrtårnslufthavn. Sammen med 15 europæiske partnere samler CPH erfaringer og viden, så fremtidens løsninger for en mere bæredygtig luftfart kan komme frem i lyset.
- KCP
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.