06.01.2017 | Samfund
Bilgiganter planlægger ladenetværk til elbiler i Europa
En håndfuld af verdens største bilfabrikanter er undervejs med et fælles netværk af højhastighedsladestationer til elbiler på tværs af Europa. I 2020 skal der være tusindvis af ladepunkter.
En sammenslutning af verdens største bilmærker vil etablere et branchefælles netværk af ladestandere til elbiler i Europa. Foto: flickr/Kārlis Dambrāns
En lang tur på de europæiske landeveje i en elbil er indtil videre lidt af en udfordring. For mens benzintankene ligger tæt over hele kontinentet, så er der anderledes langt mellem opladerne til det voksende antal elektriske personbiler, der finder vej til Europas bilmarked.
Læs også: Afgifter bremser elbilerne på de danske veje
Det vil en sammenslutning af verdens største bilfabrikanter nu gøre noget ved. BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company og Volkswagen Group, der udover VW også omfatter Audi og Porsche, har således underskrevet et Memorandum of Understanding (MoU) om at skabe ”det mest kraftfulde netværk af ladestationer i Europa”.
Parternes mål er i første omgang hurtigt at etablere 400 ultrahurtige stationer med en ladekapacitet på op til 350 kW, hvilket skal sikre noget kortere ladetider, end hvad man i øjeblikket oplever.
Frem mod 2020 skal ”kunder have adgang til tusindvis” af disse højhastighedsladestationer langs de største europæiske trafikkanaler, hvilket skal gøre det muligt for elbilejere at rejse langt på el uden de store forsinkelser.
Bredt samarbejde uden fortilfælde
Netværket er baseret på den såkaldte Combined Charging System (CCS)-standard, der bruger hardware, som er fuldt kompatibelt med de fleste nuværende og kommende elbiler. Netop det brede samarbejde, både selve MoU’en og den fælles standard repræsenterer, er ifølge parterne ”uden sidestykke”.
”Det fælles projekt er endnu en milepæl, der klart demonstrerer, at konkurrenter er klar til at arbejde sammen for at styrke elektrisk mobilitet,” siger Chairman of the Board of Management hos BMW, Harald Krüger, og bliver bakket op af sin kollega fra Audi, Rupert Stadler, der peger på, at ”samarbejdet skal give e-mobilitetens markedsandel et boost og sætte fart på skiftet til emissionsfri kørsel”.
Læs også: Nyt samarbejde kobler elbiler på elnettet
De fire parter i sammenslutningen opfordrer desuden andre bilfabrikanter til at gå med i projektet og understøtte etableringen af de mange ladepunkter, ligesom man er åben for samarbejde med regionale partnere.
-AK
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.