06.01.2017 | Samfund
Bilgiganter planlægger ladenetværk til elbiler i Europa
En håndfuld af verdens største bilfabrikanter er undervejs med et fælles netværk af højhastighedsladestationer til elbiler på tværs af Europa. I 2020 skal der være tusindvis af ladepunkter.
En sammenslutning af verdens største bilmærker vil etablere et branchefælles netværk af ladestandere til elbiler i Europa. Foto: flickr/Kārlis Dambrāns
En lang tur på de europæiske landeveje i en elbil er indtil videre lidt af en udfordring. For mens benzintankene ligger tæt over hele kontinentet, så er der anderledes langt mellem opladerne til det voksende antal elektriske personbiler, der finder vej til Europas bilmarked.
Læs også: Afgifter bremser elbilerne på de danske veje
Det vil en sammenslutning af verdens største bilfabrikanter nu gøre noget ved. BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company og Volkswagen Group, der udover VW også omfatter Audi og Porsche, har således underskrevet et Memorandum of Understanding (MoU) om at skabe ”det mest kraftfulde netværk af ladestationer i Europa”.
Parternes mål er i første omgang hurtigt at etablere 400 ultrahurtige stationer med en ladekapacitet på op til 350 kW, hvilket skal sikre noget kortere ladetider, end hvad man i øjeblikket oplever.
Frem mod 2020 skal ”kunder have adgang til tusindvis” af disse højhastighedsladestationer langs de største europæiske trafikkanaler, hvilket skal gøre det muligt for elbilejere at rejse langt på el uden de store forsinkelser.
Bredt samarbejde uden fortilfælde
Netværket er baseret på den såkaldte Combined Charging System (CCS)-standard, der bruger hardware, som er fuldt kompatibelt med de fleste nuværende og kommende elbiler. Netop det brede samarbejde, både selve MoU’en og den fælles standard repræsenterer, er ifølge parterne ”uden sidestykke”.
”Det fælles projekt er endnu en milepæl, der klart demonstrerer, at konkurrenter er klar til at arbejde sammen for at styrke elektrisk mobilitet,” siger Chairman of the Board of Management hos BMW, Harald Krüger, og bliver bakket op af sin kollega fra Audi, Rupert Stadler, der peger på, at ”samarbejdet skal give e-mobilitetens markedsandel et boost og sætte fart på skiftet til emissionsfri kørsel”.
Læs også: Nyt samarbejde kobler elbiler på elnettet
De fire parter i sammenslutningen opfordrer desuden andre bilfabrikanter til at gå med i projektet og understøtte etableringen af de mange ladepunkter, ligesom man er åben for samarbejde med regionale partnere.
-AK
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

Plastic Change og 175 lande står foran opgør med plastikforurening
Der venter svære forhandlinger i FN de kommende dage, men danske Plastic Change – der selv deltager – forventer, at mødet ender ud i det første udkast til en ambitiøs global aftale mod plastikforurening.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.