09.08.2019 | Klima, miljø og energi
Biodiesel er ikke bare biodiesel
Indhold fra partner Hvad er dette?
På baggrund af de seneste ugers debat omkring manglende bæredygtig fornuft i at anvende biodiesel, specielt i forhold til nogle af de udfordringer, der er med de råvarer, som indgår i produktionen af drivmidlet, vil jeg gerne nuancerer debatten
Biodiesel er ikke bare biodiesel. Der findes 1. generation og 2. generation. 2. generation er per definition baseret på affaldsprodukter, som ellers ville være gået til spilde. I Danmark er vi i den lidt specielle situation, at op mod 30 % af den biodiesel der anvendes til vejtransport netop er 2. generationsbiodiesel baseret på veterinært risikomateriale fra landbruget og slagterisektoren.
Dansk landbrug danner grundlaget for et grønt bidrag
I Danmark har Daka siden 2008 produceret 2. generationsbiodiesel af fedtet fra det veterinære risikomateriale fra landbrug og slagterisektoren. Det bliver til ca. 55 mio. liter 2. generationsbiodiesel om året, hvilket udgør omkring 2 % af det samlede forbrug af fossil diesel i den danske vejtransport. Denne biodiesel er baseret på et affaldsprodukt, som af veterinære årsager skal destrueres. Derfor er den bedste genanvendelsesmulighed at forædle det til et grønt alternativ til fossil diesel. Det vil sige, at den samtidig med at den fortrænger fossile drivmidler og udvindingen af disse, også sikrer genanvendelse af et affaldsprodukt.
”Kun” En del af løsningen
Når hovedingrediensen i 2. generationsbiodiesel er et restprodukt fra landbrugets kødproduktion, er det selvfølgelige ikke muligt at udvide produktionen, så den kan imødekomme fremtidens efterspørgsel på mere vedvarende energikilder. Men i en fremtid hvor der er brug for lagring af energi, som kan supplere vind og solenergi, er 2. generationsbiodiesel et af de supplementer vi allerede har i dag. Biodiesel baseret på fedt fra veterinært risikomateriale fra landbrug og slagterisektoren giver en CO2 besparelse på godt 80 % i forhold til fossil diesel, og vi skal i arbejdet med at opnå store CO2 reduktioner i de kommende år også huske, hvad vi allerede har der virker.
Klima, miljø og energi

Daka Denmarks A/S årsregnskab 2022
Daka Denmark A/S havde I 2022 et økonomisk resultat på 19 millioner efter skat. I 2022 videreudvikledes Dakas bæredygtighedsrapportering så den er udarbejdet efter ESG strukturen, og peger frem mod det kommende CSR-Direktiv.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Stort fokus på madspild i Danske Shoppingcentre
Alt for meget mad går til spilde, og alt for meget madaffald havner i de forkerte skraldespande. Derfor sætter DSC nu stort fokus på madspild og affaldssortering
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

ISS Facility Services og Bygningsstyrelsen modtager certificering fra REFOOD mærket
ISS Facility Services er i samarbejde med Bygningsstyrelsen blevet certificeret med REFOOD mærket, som en anerkendelse af deres succesrige indsats for at mindske madspild i deres kantiner
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Har vi styr på praktikken i madspildsbekæmpelse?
Den nye affaldsbekendtgørelse gør det lovpligtigt for alle virksomheder, såvel som private husholdninger at sortere affald i ti fraktioner.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Dansk 2. generationsbiodiesel er fra animalske biprodukter - ikke friturefedt
Omtrent hele produktionen af 2.G biodiesel i Danmark er baseret på fedtet fra døde dyr fra landbruget og veterinært risikomateriale fra slagterierne – og ikke friturefedt. Altså reelle affaldsprodukter, som af veterinære årsager skal destrueres
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Bedre sortering – mere biogas
Affald fra virksomheder har gennem de seneste år været lidt af en gråzone i det danske affaldssystem og fløjet under radaren i de kommunale tilsyn. Det må ikke ske igen.
Indhold fra partner