21.04.2015  |  Klima, miljø og energi

Biogas i naturgasnettet stiger markant

Mængden af grøn biogas i naturgasnettet stiger mere end 500 procent inden udgangen af 2016, viser en ny kortlægning fra HMN Naturgas.

Flere tusinde danske naturgaskunder får, uden at vide det, CO2-neutral biogas i stedet for naturgas. Det sker, da Dong Energy og HMN Naturgas er begyndt at sende opgraderet biogas ud i naturgasnettet.

Læs også: Det Økologiske Råd: Manglende politisk vilje spænder ben for biogas

Indtil videre er der tale om relativt beskedne mængder med en årlig produktionskapacitet på cirka 32 millioner kubikmeter.

Men allerede ved udgangen af 2016 vil den samlede årlige kapacitet af CO2-neutral gas være mere end fem gange så stor som nu, viser en ny kortlægning fra Danmarks største naturgasselskab, HMN Naturgas.

Fra slutningen af i år vil distributionsselskaberne HMN Naturgas, Dong Gas Distribution og NGF Nature Energy (det tidligere Naturgas Fyn) til sammen sende cirka 76 millioner kubikmeter opgraderet biogas ud i naturgasnettet på årlig basis. Og i slutningen af 2016 vil den samlede årlige mængde nå op på cirka 179 millioner kubikmeter. Det svarer til varmeforsyningen af cirka 100.000 parcelhuse og vil give en årlig CO2-besparelse på cirka 400.000 tons.

”Dette er kun den spæde begyndelse. Siden januar 2014 er vi begyndt at sende biogas ud i nettet fire forskellige steder i landet. Og i løbet af i år og næste år forventer vi sammen med andre energiselskaber at sætte gang i en række yderligere projekter”, siger Ole Bjørstorp (S), formand for HMN Naturgas og borgmester i Ishøj Kommune.  

Selvom det ikke får nogen betydning for de mange kunder, er betydningen ganske stor for klimaet. Ved at erstatte naturgas med biogas reduceres CO2-udledningen nemlig betragteligt.

Kortlægningen, som HMN Naturgas har foretaget, medtager eksisterende projekter samt de planlagte projekter, hvor der er lavet en konkret tilslutningsaftale.

Læs også: Kasserede fødevarer bliver til biogas

Biogas kan blandt andet produceres af gylle, overskudshalm, spildevandsslam, affald fra fødevareproduktion og husholdningsaffald.

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere